复合题

Directions: In this section there are reading passages followed by multiple-choice questions. Read the passages and then mark your answers on your answer sheet.

Passage three

The Welsh language has always been the ultimate marker of Welsh identity, but a generation ago it looked as if Welsh would go the way of Manx once widely spoken on the isle of Man but now extinct. Government financing and central planning, however, has helped reverse the decline of Welsh. Road signs and official public documents are written in both Welsh and English, and schoolchildren are required to learn both languages. Welsh is now one of the most successful of Europe’ s regional languages, spoken by more than a half million of the country’ s three million people.

The revival of the language, particularly among young people, is part of a resurgence of national identity sweeping through this small, proud nation. Last month Wales marked the second anniversary of the opening of the National Assembly, the first parliament to be convened here since 1404. The idea behind devolution was to restore the balance within the union of nations making up the United Kingdom. With most of the people and wealth, England has always had bragging rights. The partial transfer of legislative powers from Westminster, implemented by Tony Blair, was designed to give the other members of the club-Scotland, Northern Ireland, and Wales — a bigger say and to counter centrifugal forces that seemed to threaten the very idea of the union.

The Welsh showed little enthusiasm for devolution. Whereas the Scots voted overwhelmingly for a parliament, the vote for a Welsh assembly scraped through by less than one percent on a turnout of less than 25 percent. Its powers were proportionately limited. The Assembly can decide how money from Westminster or the European Union is spent. It cannot, unlike its counterpart in Edinburgh, enact laws. But now that it is here, the Welsh are growing to like their Assembly. Many people would like it to have more powers. Its importance as figurehead will grow with the opening in 2003, of a new debating chamber, one of many new buildings that are transforming Cardiff from a decaying seaport into a Baltimore-style waterfront city. Meanwhile a grant of nearly two million dollars from the European Union will tackle poverty. Wales is one of the poorest regions in Western Europe-only Spain, Portugal, and Greece have a lower standard of living.

Newspapers and magazines are filled with stories about great Welsh men and women, boosting self-esteem. To familiar faces such as Dylan Thomas and Richard Burton have been added new icons such as Catherine Zeta-Jones, the movie star, and Bryn Terfel, the opera singer. Indigenous foods like salt marsh lamb are in vogue. And Wales now boasts a national airline. Awyr Cymru. Cymru, which means “land of compatriots” , is the Welsh name for Wales. The red dragon, the nation’ s symbol since the time of King Arthur, is everywhere-on T-shirts, rugby jerseys and even cell phone covers.

“Until very recent times most Welsh people had this feeling of being second-class citizens, ” said Dyfan Jones, an 18-year-old student. It was a warm summer night, and I was sitting on the grass with a group of young people in Llanelli, an industrial town in the south, outside the rock music venue of the National Eisteddfod, Wales’ s annual cultural festival. The disused factory in front of us echoed to the sounds of new Welsh bands.

“There was almost a genetic tendency for lack of confidence” , Dyfan continued. Equally comfortable in his Welshness as in his membership in the English-speaking, global youth culture and the new federal Europe, Dyfan, like the rest of his generation, is growing up with a sense of possibility unimaginable ten years ago. “We used to think. We can’ t do anything, we’ re only Welsh. Now I think that’ s changing. ”

单选题 According to the passage, devolution was mainly meant to _____.According to the passage, devolution was mainly meant to _____.
【正确答案】 C
【答案解析】通过关键词devolution定位到原文第二段第三句“The idea behind devolution was to restore the balance within the union of nations making up the United Kingdom. ” 提到devolution的意义是恢复英国内部国家间的平衡, 即创造国家间的平等, 故C项为正确答案。
单选题 The word “centrifugal” in the second paragraph means_____.
【正确答案】 A
【答案解析】通过关键词centrifugal定位原文第二段最后一句话“… to counter centrifugal forces that seemed to threaten the very idea of the union. ” 提到centrifugal的势力对统一造成威胁, 因此centrifugal与union反义, 可以推断为“分裂” 。centrifugal的意思为“离心的, 远中的” , 与specialist相近,故A项为正确答案。
单选题 Wales is different from Scotland in all the following aspects EXCEPT _____.
【正确答案】 D
【答案解析】文章第三段, “The Welsh showed little enthusiasm for devolution. Whereas the Scots voted overwhelmingly for a parliament, the vote for a Welsh assembly scraped through by less than one percent on a turnout of less than25 percent…It cannot, unlike its counterpart in Edinburgh, enact laws” 提到威尔士人民对于devolution没有热情, 投票出席少, 立法机关力量薄弱, 据此排除A、 B、 C项, D项不能从原文推测出来, 故D项为正确答案。
单选题 Which of the following is NOT cited as an example of the resurgence of Welsh national identity?
【正确答案】 B
【答案解析】原文第三段倒数中间部分“Its importance as figurehead will grow with the opening in 2003…Meanwhile a grant of nearly two million dollars from the EuropeanUnion will tackle poverty. ” 提到欧盟将要花两百万美元来解决贫困问题, 并非已经花费了两百万美元, 故B项为正确答案。
单选题 According to Dyfan Jones what has changed is _____.
【正确答案】 A
【答案解析】通过关键词Dyfan Jones 定位到文章最后一段“We used to think. We can’ t do anything, we’ re only Welsh. Now I think that’ s changing. ” 提到人们过去认为他们不能做什么,他们只是威尔士人, 但现在变了, 说明人们的心理变化了, 故A项为正确答案。