单选题 Rubidium, potassium and carbon are three common elements used to date the history of Earth. The rates of radioactive decay of these elements are absolutely regular when averaged out over a period of time; nothing is known to change them. To be useful as clocks, the elements have to be fairly common in natural minerals, unstable but decay slowly over millions of years to form recognizable "daughter" products which are preserved minerals.
For example, an atom of radioactive rubidium decays to form an atom of strontium (another element) by converting a neutron in its nucleus to a proton and releasing an electron, generating energy in the process. The radiogenic daughter products of the decay—in this case strontium atoms—diffuse away and are lost above a certain very high temperature. So by measuring the exact proportions of rubidium and strontium atoms that are present in a mineral, researchers can work out how long it has been since the mineral cooled below that critical "blocking" temperature. The main problems with this dating method are the difficulty in finding minerals containing rubidium, the accuracy with which the proportions of rubidium and strontium are measured, and the fact that the method gives only the date when the mineral last cooled below the blocking temperature. Because the blocking temperature is very high, the method is used, mainly for recrystallized (igneous or metamorphic) rocks, not for sediments—rubidium-bearing minerals in sediments simply record the age of cooling of the rocks which were eroded to form the sediments, not the age of deposition of the sediments themselves.
Potassium decays to form (a gas) which is sometimes lost from its host mineral by escaping through pores. Although potassium-argon dating is therefore rather unreliable, it can sometimes be useful in dating sedimentary rocks because potassium is common in some minerals which form in sediments at low temperatures. Assuming no argon has escaped, the potassium-argon date records the age of the sediments themselves.
Carbon dating is mainly used in archaeology. Most carbon atoms (carbon-12) are stable and do not change over time. However, cosmic radiation bombarding the upper atmospheres is constantly interacting with nitrogen in the atmosphere to create an unstable form of carbon, carbon-14.

单选题 What is the common feature of rubidium, potassium and carbon?
A. They can be made into clocks.
B. They are rich in content.
C. Their decay is slow but regular.
D. The products of their decay are the same.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 文章在第一段提到了三种元素的共同特征:The rates of radioactive decay of these elements are absolutely regular when averaged out over a period of time; nothing is known to change them...decay slowly over millions of years。所以本题的答案为C项。
单选题 What aspect of rubidium decay is useful for dating?
A. The atom produced by the decay is above a certain point of temperature.
B. The atom produced by the decay is easy to be detected at a cool temperature.
C. The decay produced a neutron and an electron.
D. The decay is sensitive to the changes in temperature.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 文章在第二段中讲到了铷原子经过放射性衰变变成锶原子:...diffuse away and are lost above a certain very high temperature. So by measuring the exact proportions of rubidium and strontium atoms that are present in a mineral, researchers can work out how long it has been since the mineral cooled below that critical "blocking" temperature.由此可知本题答案为A项。
单选题 What is the limitation of the rubidium method?
A. Rubidium is everywhere in the rock.
B. Strontium atoms are hard to detect at the normal temperature.
C. It cannot date sediments.
D. It is time-consuming.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 通过铷原子的放射性衰变来判定时间方法的局限性在文章第二段最后部分提到:它只能用来判定岩石被侵蚀形成沉积的日期,却不能判定沉积物的日期。C项的内容与原文相符,因此本题答案为C项。
单选题 Which of the following is the major factor that affects the accuracy of potassium dating?
A. The number of the mineral pores. B. The number of missing argon atoms.
C. External temperature. D. Mineral temperature.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 影响钾的确定日期精确性的最主要的因素是因为钾衰变成氩气,而氩气在这个过程中“is sometimes lost from its host mineral by escaping through pores”,也就是C项所说的丢失的氩原子的数量导致了测量的精确性受到影响。因此本题答案为B项。
单选题 The underlined word "cosmic" in the last paragraph is closest in meaning to ______.
A. radioactive B. organic C. terrestrial D. universal
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 本题是对文中单词词义的考查。A项意为“放射性的,有辐射功能的”,B项意为“器官的,有机的,有组织的”,C项意为“陆地的”,D项意为“宇宙的,世界的”。