单选题 Small, pink and very ugly. Hardly the qualities of a star, but they describe the deformed mouse that was the media darling at a recent science exhibition in Beijing. With a complex tissue structure in the shape of a human ear grafted on to its back, the rosy rodent was a stunning symbol of the serious strides China is making in the field of biotechnology.
China is fast applying the latest life-science techniques learned from the West to aggressively pursue genome research. It's establishing its own centers of technical excellence to build a scientific base to compete directly with the United States and Europe. With a plentiful supply of smart young scientists at home and lots of interest abroad biotechnology is on the brink of a boom in China. And in the view of foreign scientists, Beijing is playing a clever hand, maximizing the opportunities open to them.
For the moment, the cooperation exists mostly with Europe and the U.S. But Asia's other biotech leaders, Japan, Singapore and Korea, also are recognizing China's potential as an attractive low-cost base to conduct research. These partnerships——and China's advancement in the field of biotechnology——could help benefit the rest of Asia: China's rapid progress in improving crop yields will address food-security concerns in the region. In addition, China is more likely to focus on developing cheap technology that its predominantly poor population——and those of other Asian countries——can afford.
There remain, however, serious barriers to the development of a strong biotech industry. Among them are a poor domestic legal framework, weak enforcement of intellectual-property rights and loose adherence to international standards. China is a signatory of the International Bio Safely Protocol, which should mean adherence to global standards governing the conduct of field trials. But some observers are skeptical. "The regulations look good, but I haven't met one scientist who believes they are being fully adhered to," says a European science analyst.
If shortcuts are taken, then some of the recent scientific achievements trumpeted in the official press may never make it to market. But no matter how strict lab test are, other problems lie in wait. For example, there is a number of tasks it would take years to fulfill in the patents office, says one lawyer, leaving innovators with little protection if they take a product to market in China.

【正确答案】 D
【答案解析】本题问为什么展出的老鼠意义重大。第一段最后一句the rosy rodent was a stunning symbol of the serious strides China is making in the field of biotechnology说明了原因。所以D是正确答案。
单选题 The phrase "on the brink of a boom" (in boldface in Paragraph 2) in the context means ______.
A. having an edge in competition B. in great demand
C. on the way to success D. preparing for challenge
【正确答案】 C
【答案解析】on the brink of a boom字面意思是“处在繁荣的边缘”,所以C(正走向成功)正是其比喻含义。
单选题 In the field of biotechnology China is thought to ______.
A. have been making an utmost effort learning from the West
B. have become a country among the advanced
C. have been able to rival the United States and Europe
D. have launched a biotechnological revolution
【正确答案】 A
【答案解析】从第二段第一句China is fast applying the latest life-science techniques learned from the West…可知A(一直在努力学习西方)是正确选项。B(已成为发达国家中的一员)、C(已经能与美国和欧洲竞争)、D(已经开始了一场生物技术革命)都不正确。
单选题 Japan, Singapore, and Korea will also be interested in cooperating with China in biotechnology because ______.
A. it has made extraordinary contributions to the world
B. it has large supplies of talents and advanced research centers
C. its research focuses on the benefits of all Asian countries
D. its cooperation with the US and Europe proves profitable
【正确答案】 B
【答案解析】由recognizing China's potential as an attractive low-cost base to conduct research可知正确答案是B(因为中国有大量的研究人才和研究中心)。
单选题 Science analysts are worried that China, in the course of biotech development, ______.
A. might refuse to join efforts to adhere to global standards
B. may put too much emphasis on developing cheap technology
C. cannot afford to fulfill years of tasks in assessing patents
D. may not seriously follow the International Bio Safely Protocol
【正确答案】 D
【答案解析】由The regulations look good, but I haven't met one scientist who believes they are being fully adhered to可知正确答案是D(可能不会认真遵守)。
单选题 As implied in the context, the shortcuts that might be taken include ______.
A. publicizing recent achievements in the official press
B. the protection of innovators with their products
C. the violation of intellectual-property rights
D. making lab tests as strict as possible
【正确答案】 C
【答案解析】最后一段说;若走捷径(不严格履行国际标准)是没好处的,……如,有很多产品需要多年后才能申请到专利,那么这些产品的发明者如果将其产品拿到中国市场来卖就很难得到保护。因此正确答案是C(侵犯知识产权)。