Climate science is famously complicated, but one useful number to keep in mind is "climate sensitivity". This measures the amount of warming that can eventually be expected to follow a doubling in the atmospheric concentration of carbon dioxide. The Intergovernmental Panel on Climate Change, in its most recent summary of the science behind its predictions, published in 2007, estimated that, in present conditions, a doubling of CO2 would cause warming of about 3℃, with uncertainty of about a degree and a half in either direction. But it also says there is a small probability that the true number is much higher. Some recent studies have suggested that it could be as high as 10℃.
    If that were true, disaster beckons. But a paper published in this week's <em>Science</em>, by Andreas Schmittner of Oregon State University, suggests it is not. In Dr. Schmittner's analysis, the climate is less sensitive to carbon dioxide than was feared.
    The result offers that rarest of things in climate science—a bit of good news. The group's most likely figure for climate sensitivity is 2.3℃, which is more than half a degree lower than the consensus figure, with a 66% probability that it lies between 1.7°and 2.6℃. More importantly, these results suggest an upper limit for climate sensitivity of around 3.2℃.
    Before you take the SUV out for a celebratory spin, though, it is worth bearing in mind that this is only one study, and, like all such, it has its flaws. The computer model used is of only middling sophistication, Dr. Schmittner admits. That may be one reason for the narrow range of his team's results. And although the study's geographical coverage is the most comprehensive so far for work of this type, there are still blank areas—notably in Australia, Central Asia, South America and the northern Pacific Ocean. Moreover, some sceptics complain about the way ancient data of this type were used to construct a different but related piece of climate science: the so-called hockey-stick model, which suggests that temperatures have risen suddenly since the beginning of the industrial revolution. It will be interesting to see if such sceptics are willing to be equally sceptical about ancient data when they support their point of view.  It can be inferred from Paragraph 1 that ______.
 
【正确答案】 D
【答案解析】 推理判断题。第一段第二句提到“该指标用于衡量随着大气中二氧化碳浓度翻倍而最终可能引致的升温量”,该指标指的就是“气候敏感性”。故D项是正确选项。
   第一段中提二氧化碳浓度会引起气温升高,但并未指明二氧化碳是造成气候变化的主要原因,所以A项错误。B项“温度升高3℃是在二氧化碳浓度翻倍的情况下”,所以B项不正确。C项中“升高10℃”是近期一些研究的猜测,并不准确,所以C项可排除。