单选题 A young man comes into Lucinda Roy"s office. She is the head of English at Virginia Tech, a university. He is a student whose bloodthirsty "creative writing" has set off alarm bells. He insists that his teacher is over-reacting. He is not really angry, he says. His poetry is satirical; it is supposed to make people laugh. He speaks "in the softest voice I have ever heard coming from a full-grown man," says Ms Roy.
That was in October 2005. Eighteen months later the young man shot and killed 32 people, mostly fellow students, without uttering a word. Then he killed himself. As the second anniversary of the Virginia Tech massacre approaches, crazed gunmen are in the news again. Why do such horrors happen? Some people are turning to Ms Roy"s new memoir to find out.
Ms Roy favors gun control. It annoys her that Virginia still allows gun shows to sell guns without background checks to weed out buyers who are criminal or insane. But she admits that the gun advocates occasionally have a point. Armed students do sometimes subdue school shooters. Ms Roy lists examples. Whether more guns on campus would lead to fewer deaths, as some claim, or more, as others insist, is impossible to prove. There are too many confounding factors, and too few school shootings, thank heavens. In any case, the gun advocates" thesis is unlikely to be tested. Few teachers would feel comfortable in a gun-filled classroom. How do you give an "F" grade to an armed adolescent?
Another popular argument, after Virginia Tech, was that the media were partly to blame. The killer had watched coverage of a previous massacre, at Columbine High School in Colorado, and decided to copy it. He also wanted to be famous. He filmed himself posing with guns and issuing an incoherent manifesto of complaints. Between his first two murders and his last 30, he posted the footage to NBC, a television channel, hoping they would broadcast it. They obliged. He thus became an icon to other lonely madman.
Ms Roy agrees that some of the reporters covering Virginia Tech were insensitive. And making killers famous surely encourages copycats. But Ms Roy cautions against a rush to judgment. The media allowed people at Virginia Tech to find out what was going on in real time—no small service. And investigative reporting, she argues, helps to hold institutions accountable. She thinks the university"s leaders should have been more open about their failure to provide the killer with adequate counselling, among other things.
Virginia Tech now has better locks on classroom doors and a brightly-lit notice telling staff and students what to do in an emergency. But there is no reliable way to prepare for the unpredictable. And that, alas, is the only lesson to be drawn from April 16th 2007.
单选题 From the first paragraph we know ______
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 第一段提到,Roy女士发现了凶手作文带有的血腥味道,于是她找凶手谈话,但凶手却搪塞说,自己只是为了讽刺才那样写的,要老师不必过于敏感。
单选题 To which of the following statements would Ms Roy agree?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 第二段第一句就提到Roy女士支持枪械管制。所以她批评弗吉尼亚州对枪支的管理不够严。虽然她承认持枪者有自己的道理,但她同时又认为,他们的道理不可能被证明(the gun advocates" thesis is unlikely to be tested)。本段最后两句也表达了她反对持枪人校的立场。
单选题 Why was the media to blame for the campus shooting?
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 第四段提到,凶手先杀了两个人,然后把录像带寄给了NBC电视台,让它播放,然后他又杀了其他30个人。由这个情节判断,凶手想故意引来媒体报道他的杀人场面,并以此出名。而媒体没有意识到他的企图,上了他的当。因此在第五段第一句,Roy女士也提到媒体“不敏感”。
单选题 Ms Roy"s attitude toward the media is ______
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 在第五段提到媒体时,Roy女士一方面批评某些记者不够敏感,另一方面也提到媒体起到的两个积极作用。可见,她的评价是客观的,既有批评,也有褒扬。
单选题 Ms Roy was more critical of ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 第五段最后一句提到了Roy女士对大学领导的批评。