单选题Passage 7 Professor Smith recently persuaded 35 people, 23 of them women, to keep a diary of all their absent-minded actions for a fortnight. When he came to analyze their embarrassing lapses(差错)in a scientific report, he was surprised to find that nearly all of them fell into a few groupings. Nor did the lapses appear to be entirely random. One of the women, for instance, on leaving her house for work one morning threw her dog her earrings and tried to fix a dog biscuit on her ear. "The explanation for this is that the brain is like a computer," explains the professor. "People program themselves to do certain activities regularly. It was the woman's custom every morning to throw her dog two biscuits and then put on her earrings. But somehow the action got reversed in the program." About one in twenty of the incidents the volunteers reported were these"program assembly failures". Altogether the volunteers logged 433 unintentional actions that they found themselves doing--an average of twelve each. There appear to be peak periods in the day when we are at our zaniest (荒谬可笑的) . These are two hours some time between eight a.m. and noon, between four and six p.m. with a smaller peak between eight and ten p.m. "Among men the peak seems to be when a changeover in brain 'programs' occurs, as for instance between going to and from work." Women on average reported slightly more lapses--12.5 compared with 10.9 for men--probably because they were more reliable reporters. A startling finding of the research is that the absent-minded activity is a hazard of doing things in which we are skilled. Normally, you would expect that skill reduces the number of errors we make. But trying to avoid silly slips by concentrating more could make things a lot worse--even dangerous.
单选题
In his study, Professor Smith asked the subjects A. to keep track of people who tend to forget things. B. to report their embarrassing lapses at random. C. to analyze their awkward experiences scientifically. D. to keep a record of what they did unintentionally.
【正确答案】
D
【答案解析】细节题。文章开篇就指出,Smith成功说服了35人记录他们在14天内的走神行为,这正是D项表达的意思。走神并不是tend to forget things,所以A不对;文中说的是记录,并不是report,况且embarrassing lapses也并不一定是走神行为,所以B也不对;analyze their awkward experiences并不是受试者所做的事情,而是Smith的行为,所以C也不对。
单选题
Professor Smith discovered that A. certain patterns can be identified in the recorded incidents. B. many people were too embarrassed to admit their absent-mindedness. C. men tend to be more absent-minded than women. D. absent-mindedness is an excusable human weakness.
【正确答案】
A
【答案解析】细节题。文章第一段指出:“…nearly all of them fell into a few groupings.”,并不是随机分布。这说明,存在某种规律性。这与A项中的certain patterns相对应,所以A正确。Smith研究的是走神行为,并不是研究人们对承认走神是否尴尬,所以B不对;文中指出,研究结果表明,女人走神稍多于男人,Smith推测,女人是more reliable reporters,这说明研究结果存在一定的问题,也就是说,文章并没有确定究竟是男人还是女人容易走神,这说明C不对;第二段指出,“…brain is like a computer…”,而且“…somehow the action got reversed in the program.”,这并不能得出D的意思。
单选题
"Program assembly failures" (Para. 2) refers to the phenomenon that people A. often fail to program their routines beforehand. B. tend to make mistakes when they are in a hurry. C. unconsciously change the sequence of doing things. D. are likely to mess things up if they are too tired.
【正确答案】
C
【答案解析】词义题。根据例子中那位女士的情况,不难理解program assembly failures是指行为颠倒之意,正好与C项中的change the sequence相符。文中并没有说fail to program their routines beforehand的行为是经常发生的,所以A不对;B和D符合人们的一般常识,但是文章并未提起,所以不对。
单选题
We learn from the third paragraph that A. absent-mindedness tends to occur during certain hours of the day. B. women are very careful to perform actions during peak periods. C. women experience more peak periods of absent-mindedness. D. men's absent-mindedness often results in funny situations.
【正确答案】
A
【答案解析】归纳题。总结第三段可知,A与文章的意思相符。B与第三段的意思不符;调查结果表明,女人更容易走神,但是无法得出women experience more peak periods的结论,并且结果的可靠性还有待证实,所以C不对;第三段第二句是说,走神的错误看起来荒谬可笑,而并非走神会导致可笑的情形,所以D也不对。
单选题
It can be concluded from the passage that A. people should avoid doing important things during peak periods of lapses. B. hazards can be avoided when people do things they are good at. C. people should be careful when programming their actions. D. lapses cannot always be attributed to lack of concentration.
【正确答案】
D
【答案解析】归纳题。文章最后指出,靠专心避免失误可能让情况更加糟糕。这说明,失误不能归咎于不集中精力。这与D的意思相符。文章并没有认为失误同doing important things的时机选择有关,所以A不对;B与文章最后一段第一句话的意思矛盾;文章并没有说明认真仔细可以减少失误,所以C也不对。