单选题 People find it hard to like businesses once they grow beyond a certain size. Banks that were "too big to fail" sparked a global economic crisis and burned bundles of taxpayers' cash. Big retailers such as Walmart and Tesco squeeze suppliers and crush small rivals. Some big British firms minimize their tax bills so aggressively that they provoke outrage.
It is shrewd politics to champion the little guy. But the popular fetish for small business is at odds with economic reality. Big firms are generally more productive, offer higher wages and pay more taxes than small ones. Economies dominated by small firms are often sluggish.
Countries such as Greece, Italy and Portugal have lots of small firms which, thanks to burdensome regulations, have failed to grow. Firms with at least 250 workers account for less than half the share of manufacturing jobs in these countries than they do in Germany, the euro zone's strongest economy. For all the support around small business, it is economies with lots of biggish companies that have been able to sustain the highest living standards.
Big firms can reap economies of scale. A big factory uses far less cash and labor to make each car or steel pipe than a small workshop. Big supermarkets such as the Walmart offer a wider range of highquality goods at lower prices than any corner store. Size allows specialization, which fosters innovation.
Big firms have their flaws, of course. They can be slow to respond to customers' needs, changing tastes or innovative technology. To idolize big firms would be as unwise as to idolize small ones.
Rather than focusing on size, policymakers should look at growth. One of the reasons why everyone loves small firms is that they create more jobs than big ones. But many small businesses stay small indefinitely. The link between small firms and jobs growth relies entirely on new start-ups, which are usually small, and which by definition create new jobs.
Rather than spooning out subsidies and regulatory favors to small firms, governments should concentrate on removing barriers to expansion. In parts of Europe, for example, small firms are exemptedfrom the most burdensome social regulations. {{U}}This{{/U}} gives them an incentive to stay small. Far better to abolish burdensome rules for all firms. The same goes for differential tax rates, such as Britain's, and the separate bureaucracy America maintains to deal with small businesses. In a healthy economy, entrepreneurs with ideas can easily start companies, the best of which grow fast and the worst of which are quickly swept aside. Size doesn't matter. Growth does.
单选题 According to Paragraph 1, the British are angered by ______.
  • A. the banks that were too big to go bankrupt
  • B. Walmart that presses its suppliers
  • C. Tesco that oppresses its small competitors
  • D. big companies that reduce their tax payments sharply
【正确答案】 D
【答案解析】[考点] 事实细节题 [解析] 根据第一段最后一句“Some big British firms minimise their tax bills so aggressively that they provoke outrage”,可以推断一些大型的英国公司削减税款的幅度过大,以致激起了公愤,所以D正确。根据该段的第二句和第三句可知,“大而不倒”的银行,以及沃尔玛和乐购的所作所为是人们难以喜欢大公司的原因,但并非英国人被激怒的原因,所以A、B、C均排除。
单选题 Why can't the small enterprises expand in Italy?
  • A. Due to too many rules
  • B. Because of less cash
  • C. For insufficient employees
  • D. Owing to low-quality goods
【正确答案】 A
【答案解析】[考点] 事实细节题 [解析] 由第三段第一句“Countries such as Greece, Italy and Portugal have lots of small firms which, thanks to burdensome regulations, have failed to grow”可知,意大利拥有许多小公司,但由于烦琐的法规,这些企业难以发展,因此A为正确选项。第四段第二句提到“far less cash and labour”,但这里指的是与小作坊相比,大工厂生产的每辆汽车或每根钢管所用的资金和劳力要少得多,所以排除B、C;第四段第三句提到“high-quality goods”,指的是与街头小店相比,大型超市能以更低的价格提供更多种类的高质量商品,但这并不意味着意大利的小公司不能与扩大规模是由于其产品质量比大公司低,所以排除D。
单选题 The connection between small companies and jobs growth depends completely on ______.
  • A. their sizes
  • B. economic growth
  • C. newly-founded firms
  • D. supportive policies
【正确答案】 C
【答案解析】[考点] 事实细节题 [解析] 本题可以定位到第六段最后一句“小型企业与就业增长之间的联系完全依赖于新创立的公司”,题干中的“connection”和“depends complete on”是文中的“link”和“relies entirely on”的同义替换,因此C为正确答案。
单选题 What does the word "This" (Line 3, Para. 7) most probably refers to?
  • A. To get allowance offered by governments
  • B. To enjoy special preferential policies
  • C. To exempt from the most burdensome social rules
  • D. To have differential tax rates
【正确答案】 C
【答案解析】[考点] 推理判断题 [解析] 由题干定位到第七段第三句:这鼓励了小公司保持小的规模,“这”指代的是上一句中“例如在欧洲的部分国家,小型公司免除了最繁重的社会法规”,因此可以判断C符合题意。第七段第一句提到“政府应该集中精力于清除扩张的壁垒,而不是向小型企业提供补贴或监督优惠政策”,故排除A、B;第七段第五句指出“废除像英国那样的差别税率”,这也是指政府应该集中精力做的事情,由此排除D。
单选题 What's the author attitude towards big companies?
  • A. Negative
  • B. Neutral
  • C. Positive
  • D. Critical
【正确答案】 B
【答案解析】[考点] 观点态度题 [解析] 文章第一句虽然提到“公司一旦超出了一定的规模,人们就难以对其产生好感”,但是人们对大公司所持有的普遍态度,而不是作者的态度。接下来分别提到了大公司和小公司的优缺点,并且第五段的最后一句“过度推崇大型公司,和过度吹捧小型公司一样都是不明智的”表明作者认为大公司和小公司各有各的好处,可见作者对大公司持有中立态度。而文章的最后两句“规模并不重要,增长才重要。”也再次强调了这一点,所以B为正确选项。