单选题
单选题 Doherty got the secret recipes for jam from his
【正确答案】 B
【答案解析】[听力原文] 23-30
F: When his classmates were still busy with making trouble, Fraser Doherty started to make a fortune. He was only fourteen years old when he decided to make a few jars of homemade jam and try selling them for extra money. Who could have guessed that those recipes would help him become the world's best student entrepreneur? Today we reached Doherty via phone at his home to discuss his success story and future plan. Doherty, could you tell us how you got started?
M: It all started one afternoon when my grandmother taught me how to make jam with her secret recipes. So I started as a hobby making it in the kitchen and selling it to the neighbors and at farmers markets. It just sort of grew and grew by word of mouth while I was still in high school. At one point I was making about 1,000 jars of jam a week from our tiny little kitchen.
F: That developed really fast.
M: Yes. I soon realized I'd have to come up with some sort of big idea in order to move production into a commercial setting. After a lot of research, I discovered that sales of jam have actually been in decline for the last couple of decades.
F: Why was that?
M: That's because jam has a very unhealthy and old fashioned image. I just set myself the ambition of changing that by trying to come up with a way to make jam a bit healthier, more fun and more appealing to the younger audience.
F: And what did you do?
M: I developed a set of new recipes where the jams are made entirely from fruits and fruit juice. All natural and healthy.
F: Now you supply about 500 shops across the U. K. , which is amazing. But Doherty, I guess the grocers and manufacturers are not used to negotiating with someone so young. Was your age an issue that you had to overcome?
M: Definitely. I, as a student, had very little experience, no capital and just sort of an ambition to change the world of jam.
F: That's hard, wasn't it?
M: Yes. I knocked on lots of different doors and I had a lot of doors slammed in my face. But eventually I managed to convince one factory to work with me.
F: Then how did you cope with your business and study at college?
M: I started at the university not really knowing whether the business was really going to be successful. But midway through my first year of university, the products launched and I found myself going on TV and flying all over the place. It was just ...
F: You had to make a choice, hadn't you?
M: Exactly. After my first year, I started struggling with running the business and going to university every day. So I took a year off and waited until I got myself organized.
F: I see. And then, how do you handle time management?
M: It's certainly a challenge. I always want to do things quickly, but occasionally, I find myself working long hours even though I have cut out things that aren't necessary to do.
F: What about future plans?
M: There's certainly a huge amount that I want to do just within jam. The potential for international expansion is huge. The U. S. is very appealing, so I'm starting to talk with some of the supermarkets over there and some other countries. Eventually I'd like to develop some other food products. Who knows what I'll be doing in 10 years time...

Doherty说有一天下午,他的祖母教他用她的秘密配方做果酱,于是还在上高中的他开始自己做果酱卖给邻居和附近的人们。因此正确的答案为B,果酱配方来自于他的祖母。
单选题 How did his jam become popular in the first few years?
【正确答案】 A
【答案解析】要选出正确的答案,需要正确理解“by word of mouth” 的意思。这个短语意为“众口相传”。大家一传十,十传百,于是他的果酱越来越受欢迎。因此正确答案为A,“当地的人一个传一个”。答案B,“许多农民帮助他卖果酱”可能有一定的干扰性,因为Doherty 在谈话中提到了farmers markets。farmers market是一种特殊的市场,出售的东西都是新鲜的农副产品,而且在这里卖东西的人必须是产品的种植者或直接生产者。所以并不是农民帮助他卖果酱,而是他的果酱在这种市场上出售。故可以排除。答案C,“他在附近做了很多广告”在谈话中并未涉及,因此予以排除。
单选题 What made him move production from his family kitchen into a commercial setting?
【正确答案】 A
【答案解析】Doherty说曾经有一段时间他每周要在家里小小的厨房内制作大约一千罐果酱,因此不难推断出要从厨房搬到厂房的原因是A,“对他的果酱的大量需求”。答案B,“他父母的抱怨”和答案C,“需要更好的卫生条件”在访谈中都没有涉及,因此可以予以排除。
单选题 His products sold better in a declining jam market mainly because they were
【正确答案】 C
【答案解析】Doherty在访谈中指出,他曾经做过很多调研,发现近20年来果酱市场不景气的原因是它在人们的印象中是不健康的食品,形象也很老套,于是他就给自己定下了改变这一情况的目标(set myself the ambition of changing that),使果酱更为健康,更有趣味性,对年轻人更有吸引力(more appealing to the younger audience)。他还开发出一套新的配方,完全采用水果和果汁来制作果酱,全天然且健康。因此正确的选项为C,“他的果酱更为健康”。至于他的产品价格,谈话中并没有提及,因此可以排除;既然他创新了制作方法,有别于传统的果酱,因此选项B,“他的产品非常传统”也是不正确的,应予以排除。
单选题 Which statement was NOT true about his difficulty in finding a jam factory to work with?
【正确答案】 B
【答案解析】Doherty说自己的年龄的确是个要克服的问题(an issue that you had to overcome)。许多厂商都不愿意和他合作,因为他当时还是个学生,经验很少(little experience),没有资金(no capital),只有远大理想(just sort of an ambition)。不难看出与事实不符的是答案B,“他没有理想”。
单选题 He chose to run the business instead of staying in the university for he
【正确答案】 B
【答案解析】Doherty说他刚进大学的时候还不知道事业是否能够成功。大一的时候他的产品被推出(the products launched),他也频频出现在电视中,坐着飞机到处跑。大一之后,他每天都要在打理生意和上学之间挣扎(struggling with running the business and going to university every day),所以他决定先离开学校一年,直到他安排好一切(got myself organized)。因此正确答案为B。答案A,“厌倦了大学”谈话中没有提及,可排除;答案c,“他喜欢上电视、飞往各地”,虽然谈话中提到他总要上电视,飞往各地,但是他并没有说明他的态度,也没有指明这一点跟辍学的联系,所以答案C也可排除。
单选题 Which statement is true about his time management?
【正确答案】 C
【答案解析】Doherty说他做事情的时候总是想要速战速决(I always want to do things quickly),因此答案A,“他避免很快做完事情”与事实不符,因此可以排除。他接着说但是有 时(occasionally)他却要工作很长时问(working long hours)。答案B“他总是(always)工作很长时间”具有一定的干扰,但是仔细想想就会发现时间频率与事实不符,因此也可排除。得出正确答案C,“他只做必须的事”是根据谈话中的这句话“I have cut out things that aren't necessary to do”,“我已经省去了不是必须要做的事”,也就是说“只做必须的事”,所以选择答案C。
单选题 His future plan may NOT include
【正确答案】 C
【答案解析】这也是一道从否定角度提问的题目,注意要选出与事实不符的一项。Doherty回答在果酱业他还有很多想做的事(a huge amount that I want to do just within jam),而且扩张国际市场的潜力巨大(The potential for international expansion is huge.),因此可以推断,他想“扩展果酱市场”。因此答案A符合事实,应予以排除;他还说到最终想要开发一些其他的食品,因此答案B也是符合事实的,应予以排除。谈到美国的时候,他说美国很有吸引力(appealing),他希望进军美国市场,并且已经开始跟那里的超市接洽(talk with some of the supermarkets over there),当然,目的是让他的果酱产品进入这些超市,而不是要买下这些美国的超市,因此答案C是不符合事实的,也是这道题的正确选项。