判断题 {{B}}Part A{{/B}} {{I}} You will hear a lecture on "The Good
Language Learner", given by the Principal of a language school to a group of
foreign students who have come to study English in Britain. As you listen,
answer Questions 1 to 10 by circling True or False. You will hear the
lecture ONLY ONCE. You now have 1 minute to read Questions 1 to
10.{{/I}}
判断题
The Principal made five major points in his lecture to the foreign students.
【正确答案】
B
【答案解析】[听力原文]1-10
The topic I'd like to deal with this morning is what makes a good language learner. This is an eternal problem, and one to which there is no real solution. I would however like you to think about the situation of learners outside the classroom because in many ways it would be true to say that there are more people in the world who speak a foreign language or a second language who didn't learn it in a classroom than there are who did and I think this awareness of the success of out-of-classroom learning provides us with a key to how in- classroom learning can be successful.
Let us look then at the characteristics of a good language learner. I think motivation is certainly going to be very high on our list. Obviously there are different kinds of motivation; there is what we call instrumental motivation, this is the kind of motivation which in theory persuades a school pupil to learn a language in order to pass an examination -- it's external motivation, something which is imposed on the learner. The opposite of this is integrative motivation, the kind of motivation which gets an immigrant in a country or someone who's married to a speaker of another language to master the tongue much more rapidly than someone learning in a classroom. Arguably, most people possess mixed motivation although it would appear from research that integrative motivation does give much better results, certainly as far as speed of learning goes.
Personality is obviously another major factor to be home in mind -- not necessarily, I'm not necessarily saying that you need -- er how shall I say'? -- extroverts to learn a foreign language, but someone who has the confidence to make mistakes is always going to learn much more quickly than someone who is afraid to experiment.
Intelligence isn't a factor, I feel, in language learning -- I would prefer to use the term learning skills. Learning skills are those abilities which make one person progress at a much faster speed than the others; they include having a good ear, efficient revision, being able to monitor your own speech, and suitable organization of learning generally.
However, if we go back to our starting point, which was the great, the much greater number of speakers of languages who have learnt outside classrooms I think they gives us the key to what I believe is the most important factor, and dig's independence. A learner who frees himself or herself from the tyranny of the teacher and the classroom and who makes use of twenty-four hours a day for learning, who, in short, accepts responsibility for learning, is always gong to be not just a good language learner but the best. Conversely, someone who won't accept this responsibility is always going to remain at what we call a plateau --they've failed to make progress and blame their teachers. In reality it is themselves that they should blame.
[解析] 本题考查归纳总结能力。校长在演讲中提到了4个重要方面:动机(I think motivation is certainly going to be very high on our list.),性格(Personality is obviously another major factor to be borne in mind)学习能力(Intelligence isn't a factor,I feel,in language learning—I would prefer to use the term learning skills.)和独立(the most important factor, and that's independence.)。因此应填F.
判断题
The Principal mentioned two types of motivation in the lecture.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 本题考查细节。校长谈到了两种动机:内在(综合型)动机和外在(工具型)动机。“Obviously there are different kinds of motivation; there is what we call instrumental motivation…The opposite of this is integrative motivation.”
判断题
A student wanting to pass the examination is the internal motivation.
【正确答案】
B
【答案解析】[解析] 本题考查细节。根据内容“instrumental motivation in theory persuades a school pupil to learn a language in order to pass an examination— it's external motivation,something which is imposed on the learner.”出此学生想通过考试属于外在动机。
判断题
An immigrant's learning a foreign language because of her marriage to a speaker of another language can be viewed as integrated motivation.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 根据所举例子“The opposite of this is integrative motivation,the kind of motivation which gets an immigrant in a country or someone who's marrind to a speaker of another language to master the tongue much more rapidly than someone learning in a classroom.”判断,一位移民因为嫁给说另外一种语言者而学习外语属于综合型动机.
判断题
Instrumental motivation is probably best for speed of learning.
【正确答案】
B
【答案解析】[解析] 根据原文“it would appear from research that integrative motivation does give much better results,certainly as far as speed of learning goes.”可以得出综合型动机很可能对学习速度最有利。
判断题
Having a good ear belongs to a kind of learning skills.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 本题考查细节。“Learning skills…include having a good ear, efficient revision,being able to monitor your own speech, suitable organization of learning generally.”校长谈到了几种学习技能,有一副好耳朵是其中之一。
判断题
According to the speaker, classroom learning could be much more effective if we thought more about how people learn languages successfully outside classrooms.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 本题可以从演讲的开始部分定位。“I would however like you to think about the situation of learners outside the classroom because in many ways it would be true to say that there are more people in the world who speak a foreign language or a second language who didn't learn it in a classroom than there are who did and I think this awareness of the success of out-of- classroom learning provides us with a key to how in-classroom learning can be successful.”许多外语学习者的成功并非都来自课堂学习。因此如果人们更多地考虑在教室外如何取得学习成功的话,将会对澡堂学习的成功提供帮助。
判断题
Good foreign language learners are extroverted and confident people.
【正确答案】
B
【答案解析】[解析] 本题显然是关于性格的,可以从personality部分进行定位。“Personality is obviously another major factor to be borne in mind—not necessarily,I'm not necessarily saying that you need—er how shall I say?--extroverts to learn a foreign language,but someone who has the confidence to make mistakes is always going to learn much more quickly than someone who is afraid to experiment.”可见好的语言学习者不一定就是外向性格的人,但自信很重要。
判断题
The Principal regarded intelligence as the most important one.
【正确答案】
B
【答案解析】[解析] 本题考查细节。校长在谈学习外语的重要因素时提到“However,if we go back to our starting point,I think they gives us the key to what I believe is the most important factor,and that's independence.”,因此校长在演讲中提到独立是重要的一点。
判断题
In the speaker's opinion, it is very important to be independent of the teacher and accept responsibility for learning, otherwise you make no progress.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 本题可以从演讲的结尾进行定位,“A learner who frees himself or herself from the tyranny of the teacher and the classroom and who makes use of twenty-four hours a day for learning,who,in a word,accepts responsibility for learning,is always gong to be not just a good language learner but the best.”不依赖教师和对学习负责都是很重要的,否则就不会取得进步。