阅读理解

Passage 5

She was fast asleep.

Gabriel, leaning on his elbow, looked for a few moments unresentfully on her tangled hair and half-open mouth, listening to her deep-drawn breath. So she had had that romance in her life: a man had died for her sake. It hardly pained him now to think how poor a part he, her husband, had played in her life. He watched her while she slept as though he and she had never lived together as man and wife. His curious eyes rested long upon her face and on her hair: and, as he thought of what she must have been then, in that time of her first girlish beauty, a strange friendly pity for her entered his soul. He did not like to say even to himself that her face was no longer beautiful but he knew that it was no longer the face for which Michael Furey had braved death.

Perhaps she had not told him all the story. His eyes moved to the chair over which she had thrown some of her clothes. A petticoat string dangled to the floor. One boot stood upright, its limp upper fallen down: the fellow of it lay upon its side. He wondered at his riot of emotions of an hour before. From what had it proceeded? From his aunt’s supper, from his own foolish speech, from the wine and dancing, the merry-making when saying good-night in the hall, the pleasure of the walk along the river in the snow. Poor Aunt Julia! She, too, would soon be a shade with the shade of Patrick Morkan and his horse. He had caught that haggard look upon her face for a moment when she was singing Arrayed for the Bridal. Soon, perhaps, he would be sitting in that same drawing-room, dressed in black, his silk hat on his knees. The blinds would be drawn down and Aunt Kate would be sitting beside him, crying and blowing her nose and telling him how Julia had died. He would cast about in his mind for some words that might console her, and would find only lame and useless ones. Yes, yes: that would happen very soon.

The air of the room chilled his shoulders. He stretched himself cautiously along under the sheets and lay down beside his wife. One by one they were all becoming shades. Better pass boldly into that other world, in the full glory of some passion, than fade and wither dismally with age. He thought of how she who lay beside him had locked in her heart for so many years that image of her lover’s eyes when he had told her that he did not wish to live.

Generous tears filled Gabriel’s eyes. He had never felt like that himself towards any woman but he knew that such a feeling must be love. The tears gathered more thickly in his eyes and in the partial darkness he imagined he saw the form of a young man standing under a dripping tree. Other forms were near. His soul had approached that region where dwell the vast hosts of the dead. He was conscious of, but could not apprehend, their wayward and flickering existence. His own identity was fading out into a grey impalpable world: the solid world itself which these dead had one time reared and lived in was dissolving and dwindling.

A few light taps upon the pane made him turn to the window. It had begun to snow again. He watched sleepily the flakes, silver and dark, falling obliquely against the lamplight. The time had come for him to set out on his journey westward. Yes, the newspapers were right: snow was general all over Ireland. It was falling on every part of the dark central plain, on the treeless hills, falling softly upon the Bog of Allen and, farther westward, softly falling into the dark mutinous Shannon waves. It was falling, too, upon every part of the lonely churchyard on the hill where Michael Furey lay buried. It lay thickly drifted on the crooked crosses and headstones, on the spears of the little gate, on the barren thorns. His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe and faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead.

单选题

Which of the following best describes Gabriel’s feeling toward his wife in these paragraphs?

【正确答案】 A
【答案解析】

文章第二段倒数第二句提到“…as he thought of what she must have been then, in that time of her first girlish beauty, a strange friendly pity for her entered his soul.”。由此可知,Gabriel对他妻子有一种微妙的同 情。故选A。

单选题

Which of the following best describes the tone of the passage?

【正确答案】 D
【答案解析】

综合全文可以看出,整篇文章都弥漫着一股忧伤的气息,从Michael Furey的死亡到纷纷扬扬的大 雪最后到故事的落幕。故选D。

单选题

Which happens to Gabriel in the final paragraph?

【正确答案】 B
【答案解析】

文章最后一段最后一句提到“His soul swooned slowly as he heard the snow falling faintly through the universe and faintly falling, like the descent of their last end, upon all the living and the dead.”。由此可知, Gabriel的思绪随着窗外的大雪跳跃起来,仿佛自己同所有活着的和死去的都柏林人连在一起,获得了一种 精神顿悟。故选B。

单选题

Which of the following literary elements appears in the final sentence?

【正确答案】 B
【答案解析】

从最后一句中的“soul”、“swooned”、“slowly”、“snow”、“falling”和“faintly”可以看出,该句使用 了押头韵的修辞手法。

单选题

The author uses snow throughout the passage to symbolize ________.

【正确答案】 A
【答案解析】

雪这一意象在文章末尾反复出现。Gabriel倾听着雪隐隐从宇宙洪荒中飘落而来,隐隐地飘落,像 最后时刻的来临一样,飘落在所有生者和死者身上。雪让Gabriel一步步认识了死亡的真正意义。故选A。

单选题

Gabriel’s thoughts and emotions in this passage enable the reader to characterize him as ________.

【正确答案】 A
【答案解析】

根据文章第三段提到的“…his own foolish speech”可以看出Gabriel是一个有学识的人。全文都在描 写Gabriel的心理活动,他的妻子不爱他,他一个人思考生与死的意义,由此可以看出Gabriel也是一个与世 隔绝的人。故选A。

单选题

The sentence beginning “It lay thickly drifted” in the final paragraph contains three images that allude to ________.

【正确答案】 A
【答案解析】

根据句中的“ crooked crosses”(弯弯曲曲的十字架)、“headstones”(墓石)和“little gate”(小墓 门)这几个意象可以看出,这里暗指Michael Furey的死亡。故选A。

单选题

Which of the following is the main verb in the second sentence of the passage?

【正确答案】 C
【答案解析】

文中第二句主要讲述了Gabriel注视妻子的睡颜,其中“tangled”描写的不仅仅是他妻子纠缠不清的 头发,更是他与妻子之间微妙的感情纠葛。故选C。