阅读理解 On Jan. 17, 1995, Kobe was hit by a 6.9-magnitude quake. The Great Hanshin Earthquake killed 6,400 people. Damage was estimated at more than $100 billion, similar to current estimates of the toll of last week's 9.0-magnitude temblor in the Tohoku region of northern Japan. Yet, within 18 months, economic activity in Kobe had reached 98 percent of its pre-quake level. A state-of-the-art offshore port facility was built, housing was modernized—and a scruffy port city became an international showpiece.
The March 11 earthquake and tsunami devastated a society that, for all its wealth, was stuck in a rut. Over the past two decades, Japan's economic growth averaged an anemic 1 percent a year. Politically, the country was rudderless. The Liberal Democratic Party, which had governed almost continuously since the end of the U.S. military occupation following World War II, had finally worn out its welcome. And the novice Democratic Party of Japan, which had assumed power in 2009, was flailing.
For four decades after the war, Japan experienced cozy politics backed by a robust economy. Lightly populated rural districts had a disproportionate effect on national politics. The government financed multibillion-dollar bridges to nowhere, expensive port facilities for small fishing villages and bullet trains to traverse bucolic rural areas—and seemingly lined every riverbed in Japan in concrete.
But in 1990, the bubble burst. The working-age share of the population began to fall. In 1998, the labor force started to shrink, and a decade later, the country's population began to decline. Eventually, voters concerned about the mounting costs of wasteful projects tossed out the LDP.
Before the earthquake and tsunami devastated the Tohoku region on March 11, the country was already facing a slowing economy, fiscal strain and deflation, and decades of wasteful spending had saddled the country with a debt more than twice the size of the economy. Now, beyond the tragedy's human toll, the economic costs are still being counted—and could be vastly expanded if the nuclear reactor damage is closer to that of Chernobyl than to Three Mile Island. But if rebuilding is handled skillfully, there is hope that a different kind of Japan will emerge.
Despite its weak starting point, the government holds a few cards. Ninety-five percent of Japan's debt is owned by its citizens, not foreign hedge funds; it's unlikely that those citizens would dump their bond holdings if the government takes on more debt to rebuild the city of Sendai, for example. Financially, the government has more maneuvering room than might seem apparent.
Some rebuilding can be financed by redirecting spending from useless white-elephant projects to the higher priority of remaking Tohoku. The quality of public investment in the nation could improve, perhaps permanently, as a result of this crisis.
What is really at stake—and what will determine whether these other changes have any chance of coming to pass—is the structure of Japanese politics. If the incumbent DPJ successfully manages this emergency, the episode could reassure Japanese voters that this fledgling party represents a credible alternative to the LDP. Japan would then have a true two-party system in which political power and ideas are genuinely contested. The Great Tohoku Earthquake could be the shock that pushes Japan not only to rebuild a city, but to remake itself politically for the 21st century.
单选题 1.The author wrote the first paragraph in an attempt to______.
【正确答案】 B
【答案解析】属主旨题。选项A过于肤浅,强调神户地震的后果有多么严重并不是作者写第一段的根本目的,故选项A不对。选项C无中生有,文章第一段并没有将阪神大地震和东北大地震作类比,故选项C错误。选项D捕风捉影,利用文中细节设置干扰,其本身表述错误,更不是题干的要求,故选项D错误。通读全文后,会发现首段和尾段是相互呼应的,首段暗示读者通过这次大地震,我们有希望看到一个不同的日本崛起,故选项B符合题意。
单选题 2.According to the text, the author suggests that Democratic Party of Japan______.
【正确答案】 C
【答案解析】属细节题。选项A说的是日本自民党,而不是题干的民主党,故选项A错误。选项B过于主观,若考生选择选项B,可能是对原文第二段末尾处的“flailing”产生误解,其意思是“乱动,胡乱摆动”,此处引申为“跌跌撞撞”。选项D脱离上下文,从文中无法得知民主党是否已经处理好这次突发事件,故选项D错误。根据文章第八段第二句的关键词“fledging”可推测选项C为正确答案,“fledging”一词的意思是“初出茅庐的,新兴的”,同“emergent”意思相近,故选项C符合题意。
单选题 3.Except the March 11 earthquake and tsunami, the hindrances that Japan's economic growth confronts EXCLUDE______.
【正确答案】 D
【答案解析】属细节题。此题适合用排除法得出正确答案,从第五段第一句可推知选项A和选项C是日本经济面临的困境因素,根据第四段第一句可推知选项B符合原文。选项D说的是财政赤字,虽然原文说了日本背负的国债沉重,但是国债同财政赤字的概念不同,财政赤字是指财政支出大于财政收入所产生的差额,同负债无直接联系,故选项D正确。
单选题 4.On which of the following statement would the author most probably agree?
【正确答案】 A
【答案解析】属细节题。选项B犯了强加联系的错误,将泡沫经济的破碎和劳动力老化两个并无直接联系的事物强行联系,两者只是存在时间先后的联系,故选项B错误。选项C望文生义,原文第八段第三句日本因此就会有一个真正的两党制,这说明日本在过去,至少法律上来说,是一个两党制国家,故选项C错误。选项D无中生有,此次灾难的利弊权衡不是通过本文能够推测出来的,故选项D错误。通过文章第六段第一句话能推知,日本所面临的形式并不是一味消极,还是有可圈可点的地方,故选项A符合题意。
单选题 5.Which of the following is the most proper title of the text?
【正确答案】 A
【答案解析】属主旨题。标题往往是对文章的抽象概括,是文章的主旨所在。正确的标题应该统领全篇,不含糊其辞,能够起到一眼看上去就明白文章主要反映哪几个方面内容的作用。纵观全文,文章第一段首先拿阪神大地震作为引子,让读者怀着此次东北大地震是否能够让人们看到一个不一样的日本的问题进入下文。文章第二段至第五段介绍了在此次地震发生之前日本经济和政治所面临的网境,第六段至第八段又讲到此次地震会给日本带来的一些变化。选项B纯属无中生有,选项C的问题在本文并不是重点内容,本文也没有系统地对该次地震的利弊作类比分析,故选项D也不是文章主旨。故纵观全文,选项A最为贴近文章的主旨。