单选题
Federal Reserve Board Chairman Alan Greenspan laid forth the intellectual basis for the likely continued aggressive easing in monetary policy in the weeks ahead in his semi-annual monetary policy report to Congress.
The broader point in his prepared testimony is that the improved information and production controls evident in the new economy
induce companies to respond more quickly and in tandem to changes in their business. Mistakes are still made as is evidenced by the unwanted buildup of inventories at the end of last year, but any mistakes are more aggressively addressed than in the past, as is evidenced by manufacturers' recent slashing of production. Moreover, the increasingly dramatic shifts in economic activity are particularly hard on confidence. Consumers and businesses literally freeze up due to the heightened uncertainty, and run from any perceived risks and curtail their spending and investment. If confidence deflates by enough, then a recession will ensue.
Confidence has also been under extraordinary pressure in recent months due to surging energy prices and weaker stock prices. Higher energy bills have acted much like a tax increase, save the checks are largely being written to foreign energy producers. The lower stock prices are having a magnified impact due to the dramatic increase in stock wealth since the mid-1990s.
The conduct of monetary policy must adjust to all of this, and thus respond more quickly and aggressively than in the past in an effort to shore up confidence. This explains the dramatic and unprecedented action (at least by a Greenspan-led Federal Reserve) to cut the federal funds rate target by 100 basis points in January: This also suggests that substantially more easing is on the way in the weeks ahead. Just when and by how much will depend on whether confidence continues to fall.
The chairman made a point to note that policymakers have significant latitude to ease policy aggressively since inflation remains low and tame. Despite surging energy prices, inflation and inflation expectations remain contained.
The Federal Reserve's economic projections for this year provided as part of the testimony support this non-recessionary view. Real GDP is expected to grow by between 2% and 2. 5% between the fourth quarter of 2000 and the fourth quarter of this year. Since this is below the economy's potential growth, the jobless rate will rise to approximately 4. 5% by year's end. Inflation will moderate somewhat in response.
Recession risks are rising and as high as they have been since the last downturn almost a decade ago. The key buffer between a soft economy and a recessionary one is confidence, and today's testimony by the Federal Reserve chairman clearly indicates that policymakers will be as aggressive as they need to be to ensure that confidence erodes no further. With just a bit of luck they will succeed.
单选题 The best title for this passage may be______
【正确答案】 C
【答案解析】[解析]题干问:“这篇文章的最佳标题为?”纵观全文,作者主要讲述的是联邦储备银行的新金融政策,因此选项C“新金融政策”为正确选项。而选项A“Greenspan的证词”,选项B“新经济”和选项 D“自信心的缔造因素”都不能成为文章的整体中心,而只是局部中心。
单选题 Which of the following can best be applied to the Fed Reserve's conduct of monetary policy?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析]题干问:“下面哪项最能够适用于描述联邦储备银行对金融政策的执行?”因为文章反复说明的一个概念是“aggressive”,也就是相当积极的、具有进取心的以及相当大胆的,因此选项A“大胆”为正确选项。而选项B“自信”,选项C“谨慎”和选项D“适度”都不符合题干要求。
单选题 According to the passage, the new economy is characterized by______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析]题干问:“根据这篇文章,新经济主要的特征是……”。正确选项为D“更好的信息和生产控制”,这在文章第2自然段有大量的阐述。而选项A“激进的股票投资”,选项B“主席对于经济危机的极快的反应”和选项C“放宽金融政策的更大幅度”都不是新经济的主要特征。
单选题 All of the following may contribute to the deflation of confidence EXCEPT______
【正确答案】 B
【答案解析】[解析]题干问:“下面所有选项也许都导致了一种自信心的毁灭,除了……”。正确选项为B“更少的生产控制”。而选项A“更低的股票价格”,选项C“更高的能源价格”和选项D“看到更多的冒险”都导致了人们自信心的下降。