The year 1609 was noteworthy for two astronomical milestones. That was when Galileo built his first telescopes and began his meticulous study of the skies. Within months he discovered the four major satellites of Jupiter, saw that Venus (like our moon) has illuminated phases and confirmed earlier observations of sunspots — all evidence that undermined the Aristotelian model of an unchanging, Earth-centered cosmos. During that same year, Johannes Kepler published Astronomia Nova, which contained his detailed calculation of the orbit of Mars. It also established the first two laws of planetary motion: that planets follow elliptical orbits, with the sun at one focus, and that planets sweep through equal areas of their orbits in a given interval. Small wonder, then, that when the United Nations General Assembly declared an International Year of Astronomy to promote the wider appreciation of the science, it selected 2009, the quadricentennial of those standout accomplishments (among many) by Galileo and Kepler that informally founded modern astronomy. Currently astronomers can look beyond the familiar planets and moons to entirely new systems of worlds around other stars. As I write this, the tally stands at 344 known extrasolar planets. Only a handful of these bodies were found by telescopic means that Galileo or Kepler would have recognized, but each one owes its discovery to their work. A recent and surprising trend is the apparent abundance of planets turning up close to very small stars — suns that may not be much larger than the planets circling them. Astronomers Michael W. Werner and Michael A. Jura have written on why the existence of these unlikely planetary systems might imply that the universe is chock-full of planets. This year also marks the 50th anniversary of the famous "Two Cultures" lecture by C. P. Snow, the English physicist and novelist. Snow"s speech, and his later books that elaborated on it, argued that communication and respect between the sciences and humanities had broken down. Literary intellectuals, he said, were often confused at their own ignorance of basic science and yet would be shocked at a scientist unfamiliar with Shakespeare; conversely, scientists were more likely to have some schooling in the arts. This asymmetrical hostility hurt society, Snow maintained, because it hindered the embrace of what science and technology could do to eliminate poverty and inequality. Even today critics disagree about whether Snow"s thesis is better seen as controversial or clichéd. If the "two cultures" is a problem, however, some leaders — not just in science but also industry, government and nongovernmental organizations — are overcoming it spectacularly. They are doing what they can to ensure that the fruits of scientific knowledge are constructively applied to improve well-being and prosperity. This month, with our Scientific American 10 honor roll, we are proud to recognize a few of them.
单选题 From the first two paragraphs, we know that
【正确答案】 D
【答案解析】解析:事实细节题。前两段主要列举了天文学发展史上的两个里程碑。由文章第二段第一句可知开普勒对火星运行轨道进行了详细的计算,因此[D]正确。第一段第二句提到,1609年伽利略制造出了第一台望远镜并开始了他对天空的细致研究,故[A]错在before。接下来说伽利略的研究动摇了亚里士多德关于宇宙是永恒不变的和宇宙地心说的理论.但并不是[B]所说的“彻底推翻”。第二段中提到了开普勒率先确立了行星运行的两个规律,而[C]所谈到的是“开普勒修改了行星运行的两个规律”。故该项错误。
单选题 Why was the International Year of Astronomy set to be the year 2009?
【正确答案】 B
【答案解析】解析:推理判断题。第三段提到联合国宣布2009年为国际天文学年是为了促进人们对科学更广泛的认识,后面又提到这一年刚好是伽利略和开普勒的这几项开创了现代天文学的杰出成就的400周年纪念。因此,根据第三段的后半句话可推断出,选择2009年是为了纪念伽利略和开普勒对现代天文学做出的贡献,答案选[B]。选项[A]是要设置天文学年的原因,而不是本题要求的设置在2009年的原因。选项[C]中谈到的伽利略和开普勒的400年诞辰是错误信息,而选项[D]“刺激现代天文学更快的发展”,属于推断过度。
单选题 Most of the extrasolar planets already known to us
【正确答案】 C
【答案解析】解析:推理判断题。由题干关键词可将信息定位在第四段。该段最后一句谈到,其中只有少数天体是使用望远镜发现的。由此推断出大多数太阳系以外的行星是通过高科技装备发现的,因此选[C]。根据原文可知[A]和[B]是对第四段尾句的错误理解;而选项[D]“发现于最近二十年”,原文中没有提到。
单选题 Which of the following might be true according to C. P. Snow?
【正确答案】 A
【答案解析】解析:推理判断题。根据题目应该把信息定位在第六段,本段提到Snow对科学和人文的一些看法。他认为科学家接受一些文学教育的可能性更大一些,说文学和科学之间的敌对状态阻碍了人们通过科学技术来消除贫穷和不平等。也就是说,科学技术受到了限制,所以可推断出人文比科学在当时的影响更大,因此选[A]。[B]提到的科学和人文需要单独地发展,与原文的意思是相悖的;[C]也不是原文的意思;[D]提到的贫穷和不平等现象只能靠科学技术来消除是错误的。
单选题 The author uses the last paragraph to
【正确答案】 C
【答案解析】解析:推理判断题。根据题干关键词可把信息定位在最后一段。解答本题可从选项入手。最后一段最后一句提到了“这个月的《科学美国人》10人光荣榜”,可判断作者在最后一段介绍了那么多努力解决科学和人文关系的领袖,就是为了介绍新一期的《科学美国人》,因此答案选[C]。