单选题
Santa Fe, the capital of New Mexico, U. S. A. ,is in the central part of the state, on the Santa Fe River, which flows into the Rio Grande 35 kilometers west of the city. More than two thousand meters above sea level, it lies in the Sangre de Cristo Mountains with the Ortiz Mountains to the southeast.
Santa Fe was founded in 1609 by the Spanish on an old Indian village. In 1680 the Indians seized the place but only held it for twelve years before the Spanish retook it. The city remained under Spanish rule until Mexico won its independence (独立)in 1821. From then on it was a Mexican city until 1846 when it was taken over by U.S. troops.
With a population of 48, 953, Santa Fe is now the second largest city in the state. Because of its sunny weather, rich history and surrounding mountains, it is a good place for holiday makers. Besides hunting and skating in the mountains people enjoy shopping in the Indian and Spanish shops, which brings a large income to the city every year. In summer there is an international opera (歌剧]) season when operas are shown in a partly-roofed, open-air theatre daily for people from all over the world.
单选题
Santa Fe was under the rule of the Mexicans in ______.
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 本文的第二段叙述了Santa Fe的历史,对于这样的叙述,我们可以通过画一个时间轴来理清段落的脉络。对于本题,我们有:1609(the Spanish founded the city)1680(the Indians seized the city)1692(the Spanish retook the city)1821(the city began to be under the Mexican rule)
单选题
The people who held Santa Fe for the longest period in history were the ______.
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 我们可以用上题所列的时间轴来解答本题。西班牙人两度占领Santa Fe,第一次是71年,第二次是129年,总共是200年。印第安人的占领时间是12年,墨西哥人的统治时间是25年,美国到2006年正好统治Santa Fe 160年。所以,统治总时间最长的是西班牙人,但单期统治时间最长的是美国人。本题是要找出单期统治时间最长的。因此,本题的正确选项是D。
单选题
What is of special interest to people who visit Santa Fe in summer?
单选题
One of the reasons for visitors to come to Santa Fe is that it ______.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 本题在文中对应的文字是“Because of its sunny weather, rich history and surrounding mountains, it is a good place for holiday makers”,所以游人来Santa Fe的原因有三个,即晴朗的天气、丰厚的历史和群山环绕的环境。因此,我们将答案锁定在A和C之间。monument意为“纪念碑”,Santa Fe有丰厚的历史并不等于它会有很多纪念碑,至少文中没有提供相关的信息,所以选项C不正确。因此,本题的正确选项是A。