单选题 War has escaped the battlefield and now can, with modern guidance systems on missiles, touch virtually every square yard of the earth"s surface. It no longer involves only the military profession, but also entire civilian populations. Nuclear weapons have made major war unthinkable. We are forced, however, to think about the unthinkable because a nuclear war could come by accident or miscalculation. We must accept the paradox of maintaining a capacity to fight such a war so that we will never have to do so.
War has also lost most of its utility in achieving the traditional goals of conflict. Control of territory carries with it the obligation to provide subject peoples certain administrative, health, education, and other social services; such obligations far outweigh the benefits of control. If the ruled population is ethnically or racially different from the rulers, tensions and chronic unrest often exist which further reduce the benefits and increase the costs of domination. Large populations no longer necessarily enhance state power and, in the absence of high levels of economic development, can impose severe burdens on food supply, jobs, and the broad range of services expected of modern governments. The benefits of forcing another nation to surrender its wealth are vastly outweighed by the benefits of persuading that nation to produce and exchange goods and services.
Making war has been one of the most persistent of human activities in the 8 centuries since men and women settled in cities and became thereby "civilized", but the modernization of the past 80 years has fundamentally changed the role and function of war. In pre-modernized societies, successful warfare brought significant material rewards, the most obvious of which were the stored wealth of the defeated. Equally important was human labor—control over people as slaves—and the productive capacity of agricultural lands and mines.
Warfare was also the most complex, broad-scale and demanding activity of premodernized people. The challenges of leading men into battle, organizing, moving and supporting armies, attracted the talents of the most vigorous, enterprising, intelligent and imaginative men in the society. "Warrior" and "statesman" were usually synonymous, and the military was one of the few professions in which an able, ambitious boy of humble origin could rise to the top. In the broader cultural context, war was accepted in the premodernized society as a part of the human condition, a mechanism of change, and an unavoidable, even noble, aspect of life. The excitement and drama of war made it a vital part of literature and legends.
单选题 According to the passage, leaders of pre-modernized society considered war to be ______
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 第三段指出,在前现代化社会中,赢得战争意味着(给胜利国)带来相当大的物质报偿,其中最明显的莫过于取得战败国储存的财富,同样重要的是获得劳动力——将战败国的人当做奴隶,控制农业耕地和矿藏的生产能力。下一段也提到了战争对胜利国的实用价值。实际上,第二段也暗示了以往的战争的实用目的。
单选题 The author most likely places the word "civilized" in quotation marks (Para. 3) in order to ______
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 第三段第一句的意思是,自人开始居住在城市里并因此成为“文明”人的800年中,发动战争是人们始终不断的活动之一。众所周知,战争是野蛮的,“文明”人竟然乐此不疲地发动一场又一场的战争,这不能不说是极尽讽刺了。
单选题 The author is primarily concerned with discussing how ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 第二段第一句是本文的主旨句,本句的意思是,(现代)战争失去了其实用性——失去了战争冲突旨在获得的一些传统目标。第二段的其他部分历数了现代战争失去了哪些目标,第三、四段历数了在前现代化社会中国家发动战争的目的。
单选题 The author mentions all of the following as possible reasons for going to war in a pre-modernized society EXCEPT ______
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 本文未提到加强国家安全这一作用。
有关A和D参阅第1小题题解。有关B参阅第四段第三句,该句的意思是:“勇士”和“政治家”过去通常是同义词,军人是使一个出身低微的、有能力的、雄心勃勃的年轻人荣升高位的职业之一。
单选题 Which of the following best describes the tone of the passage?
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 作者客观地分析了现代战争和传统战争的特点,历数了战争的演变,其中并没有表达主观好恶。