单选题 Cooperative competition. Competitive cooperation. Confused? Airline alliances have travelers scratching their heads over what' s going on in the skies. Some folks view alliances as a blessing to travelers, offering seamless travel, reduced fares and enhanced frequent-flyer benefits. Others see a conspiracy of big business, causing decreased competition, increased fares and fewer choices. Whatever your opinion, there' s no escaping airline alliances: the marketing hype is unrelenting, with each of the two mega-groupings. One world and Star Alliance, promoting itself as the best choice for all travelers. And, even if you turn away from their ads, chances are they will figure in any of your travel plans. By the end of the year, one world and Star Alliance will between them control more than 40% of the traffic in the sky. Some pundits predict that figure will be more like 75% in 10 years.
But why, after years of often ferocious competition, have airlines decided to band together? Let' s just say the timing is mutually convenient. North American airlines, having exhausted all means of earning customer loyalty at home, have been looking for ways to reach out to foreign flyers. Asian carriers are still burring from the region-wide economic downturn that began two years ago— just when some of the airlines were taking delivery of new aircraft. Alliances also allow carriers to cut costs and increase profits by pooling manpower resources on the ground ( rather than each airline maintaining its own ground crew) and code-sharing--the practice of two partners selling tickets and operating only one aircraft.
So alliances are terrific for airlines, but are they good for the passenger? Absolutely, say the airlines: think to the lounges, the joint FFP (frequent flyer programme) benefits, the round-the- world fares, and the global service networks. Then there' s the promise of "seamless" travel: the ability to, say, travel form Singapore to Rome to New York to Rio de Janiero, all on one ticket, without having to wait hours for connections or worry about your bags. Sounds utopian? Peter Buecking, Cathay Pacific' s director of sales and marketing, thinks that seamless travel is still evolving. "It's fair to say that these links are only in their infancy. The key to seamlessness rests in infrastructure and information sharing. We' re working on this." Henry Ma, spokesperson for Star Alliance in Hong Kong, lists stone of the other benefits for consumers: "Global travelers have an easier time making connections and planning their itineraries." Ma claims alliances also assure passengers consistent service standards.
Critics of alliances say the much-touted benefits to the consumer are mostly pie in the sky, that alliances are all about reducing costs for the airlines, rationalizing services and running joint marketing programmes. Jeff Blyskal, associate editor of Consumer Reports magazine, says the promotional ballyhoo over alliances is much ado about nothing. "I don' t see much of a gain for consumers: alliances are just a marketing gimmick. And as far as seamless travel goes, I' II believe it when I see it. Most airlines can ' t even get their own connections under control, let alone coordinate with another airline."
Blyskal believes alliances will ultimately result in decreased flight choices and increased costs for consumers. Instead of two airlines competing and each operating a flight on the same route at 70% capacity, the allied pair will share the route and ran one full flight. Since fewer seats will be available, passengers will be obliged to pay more for tickets.
The truth about alliances and their merits probably lies somewhere between the travel utopia presented by the players and the evil empires portrayed by their critics. And how much they affect you depends on what kind of traveler you are.
Those who have already made the elite grade in the FFP of a major airline stand to benefit the most when it joins an alliance: then they enjoy the FFP perks and advantages on any and all of the member carriers. For example, if you' re a Marco Polo Club "gold" member of Cathay Pacific' s Asia Miles FFP, you will automatically be treated as a valuable customer by all members, of one world, of which Cathay Pacific is a member, even if you' ye never flown with them before.
For those who haven ' t made the top grade in any FFP, alliances might be a way of simplifying the earning of frequent flyer miles. For example, I belong to United Airline' s Mileage Plus and generally fly less than 25,000 miles a year. But I earn miles with every flight I take on Star Alliance member—All Nippon Airways and Thai Airways.
If you fly less than I do, you might be smarter to stay out of the FFP game altogether, Hunt for bargains when booking flights and you might be able to save enough to take that extra trip any way. The only real benefit infrequent flyers can draw from an alliance is an inexpensive round-the-world fare.
The bottom line: for all the marketing hype, alliances aren' t all things to all people, but everybody can get some benefit out of them.

单选题 Which is the best word to describe air traveler's reaction to airline alliances?
A. Delight. B. Indifference. C. Objection. D. Pnzzlement.
【正确答案】 D
【答案解析】文中第一段说Aidine alliances have travelers scratching their heads over what’s going on in the skies,意为“航空公司使得旅行者脑子一片混乱,不知道他们的意图”,选项D正确。
单选题 According to the passage, setting up airline alliances will chiefly benefit______.
A. North American airlines and their domestic travelers
B. North American airlines and their foreign counterparts
C. Asian airlines and their foreign travelers
D. Asian airlines and their domestic travelers
【正确答案】 B
【答案解析】航空公司自己宣扬联合会使消费者受益,但批外家们指出alliances will ultimately result in decreased flight choices and increased costs for consumers,可以判断alliance最终受益者是航空公司,选项B正确。
单选题 Which of the following is Not a perceived advantage of alliances?
A. Baggage allowance. B. Passenger Comfort
C. Convenience. D. Quality
【正确答案】 A
【答案解析】文中第三段谈到了结盟的优点有without having to walt hours for connections or worry about your bags并提出assure passengers consistent service standards,选项A“行李津贴”没有在文中提及。
单选题 One disadvantage of alliances foreseen by the critics is that air travel may be more expensive as a result of______.
A. less convenience B. higher operation costs
C. less competition D. more joint marketing
【正确答案】 C
【答案解析】文中Blyskal认为alliances will ultimately result in decreased flight choices and increased costs for consunlers,可以判断选项C“缺少竞争造成了乘坐飞机的价格提高”正确。
单选题 According to the passage, which of the following categories of travelers will gain most from airline alliances?
A. Travelers who fly frequently economy class.
B. Travelers who fly frequently business class.
C. Travelers who fly occasionally during holidays.
D. Travelers who fly economy class once in a while.
【正确答案】 B
【答案解析】文中最后三段可知,经常乘坐飞机并且是round-the-world fare的人才会最大获益,选项B正确。