单选题 .  From good reading we can derive pleasure, companionship, experience, and instruction. A good book may absorb our attention so completely that for the time being we forget our surroundings and even our identity. Reading good books is one of the greatest pleasures in life. It increases our contentment when we are cheerful, and lessens our troubles when we are sad. Whatever may be our main purpose in reading, our contact with good books should never fail to give us enjoyment and satisfaction.
    With a good book in hand we could never be lonely. Whether the characters portrayed are taken from real life or are purely imaginary, they may become our companions and friends. In the pages of books we can walk with the wise and the good of all lands and all times. The people we meet in books may delight us either because they resemble human friends whom we hold dear or because they represent unfamiliar types whom we are glad to welcome as new acquaintances. Our human friends sometimes may bore us, but friends we make in books could never weary us with their company. By turning the pages we can dismiss them without any fear of hurting their feelings. When human friends desert us, good books are always ready to give us friendship, sympathy and encouragement.
    One of the most valuable gifts bestowed by books is experience. Few of us can travel far from home or have a wide range of experiences, but all of us can lead varied lives through the pages of books. Whether we wish to escape from the seemingly dull realities of everyday life or whether we long to visit some far-off place, a book will help us when nothing else can. To travel by book we need no bank account to pay for our way, no airship or ocean liner or streamlined train to transport us, no passport to enter the land of our heart's desire. Through books we may get the thrill of hazardous adventure without danger. We can climb lofty mountains or cross the scorching sands of the desert, all without hardship. Indeed, through books the whole world is ours for the asking. The possibilities of our literary experiences are almost unlimited. The beauties of nature, the enjoyment of music, the treasures of art, the triumphs of architecture, the marvels of engineering, are all open to the wonder and enjoyment of those who read.
1.  The main idea of the first paragraph is ______.
【正确答案】 D
【答案解析】

第一段的第一句和最后一句均可视作第一段的中心句,中心意思是读好书能给我们带来快乐和满足。
[参考译文] 本文从以下三个方面论述了读书的好处:读好书可以给我们带来快乐和满足:读好书可以让我们结交更多的朋友,让我们不再感到孤单;除此之外还不用像在现实生活中那样需要顾及朋友的感受。而且读书能免费带领我们遨游世界,获取各种经历。