阅读理解

Passage 2

Until recently, many anthropologists assumed that the environment of what is now the southwestern United States shaped the social history and culture of the region‟s indigenous peoples. Building on this assumption, archaeologists asserted that adverse environmental conditions and droughts were responsible for the disappearances and migrations of southwestern populations from many sites they once inhabited.

However, such deterministic arguments fail to acknowledge that local environmental variability in the Southwest makes generalizing about that environment difficult. To examine the relationship between environmental variation and sociocultural change in the Western Pueblo region of central Arizona, which indigenous tribes have occupied continuously for at least 800 years, a research team recently reconstructed the climatic, vegetational, and erosional cycles of past centuries. The researchers found it impossible to provide a single, generally applicable characterization of environmental conditions for the region. Rather, they found that local areas experienced different patterns of rainfall, wind, and erosion, and that such conditions had prevailed in the Southwest for the last 1,400 years. Rainfall, for example, varied within and between local valley systems, so that even adjacent agricultural fields can produce significantly different yields.

The researchers characterized episodes of variation in southwestern environments by frequency: low-frequency environmental processes occur in cycles longer than one human generation, which generally is considered to last about25 years, and high-frequency processes have shorter cycles. The researchers pointed out that low-frequency processes, such as fluctuations in stream flow and groundwater levels, would not usually be apparent to human populations. In contrast, high-frequency fluctuations such as seasonal temperature variations are observable and somewhat predictable,so that groups could have adapted their behaviors accordingly. When the researchers compared sequences of sociocultural change in the Western Pueblo region with episodes of low- and high-frequency environmental variation, however, they found no simple correlation between environmental process and sociocultural change or persistence.

Although early Pueblo peoples did protect themselves against environmental risk and uncertainty, they responded variously on different occasions to similar patterns of high-frequency climatic and environmental change. The researchers identified seven major adaptive responses, including increased mobility, relocation of permanent settlements,changes in subsistence foods, and reliance on trade with other groups. These findings suggest that groups‟ adaptive choices depended on cultural and social as well as environmental factors and were flexible strategies rather than uncomplicated reactions to environmental change. Environmental conditions mattered, but they were rarely, if ever,sufficient to account for sociocultural persistence and change. Group size and composition, culture, contact with other groups, and individual choices and actions were—barring catastrophes such as floods or earthquakes—more significant for a population survival than were climate and environment.

单选题

The passage is primarily concerned with ________.

【正确答案】 C
【答案解析】

由文章第二段的第一句话“这个决定性的论断无法解释西南部当地环境的可变性” 可知, 这是对原有的解释提出质疑。 以及文章最后一段的最后一句“群体规模和组成, 文化, 其他群体的联系, 个人的选择和行动, 这些相较于气候和环境, 对人口的生存才是重要的” 可知, 这是提出了新的解释。 因此答案为 C。

单选题

Which of the following findings would most strongly support the assertion made by the archaeologists mentioned in Para 1?

【正确答案】 D
【答案解析】

文章第一段中人类学家的主张是“反转的环境条件和干旱是西南部人口从他们居住地方消失和迁徙的原因。 ” 可知, D 选项中“半个世纪的干旱和地下水位不断下降造成一些人放弃他们河岸的定居点” 符合这一主张。 因此答案为 D。

单选题

The fact that “adjacent agricultural fields can produce significantly different yields” is offered as evidence of the________.

【正确答案】 C
【答案解析】

由文章第二段的倒数第二句“他们发现当地地区经历了不同形式的降雨、 风力作用和侵蚀, 并且这种环境已经在西南部盛行了 1400 年。 ” 可知, 后面用降雨来举例说明: 相邻的农田产量不同。 因此答案为 C。

单选题

It can be inferred from the passage that which of the following activities is NOT an example of a population responding to high-frequency environmental processes?

【正确答案】 C
【答案解析】

由文章第三段的第二句“low-frequency processes, such as fluctuations in stream flow and groundwater levels,would not usually be apparent to human populations”可知, 地下水位的变化不属于 high-frequency processes。因此答案为 C。

单选题

Which one does not belong to high-frequency fluctuation in environmental change?

【正确答案】 D
【答案解析】

由文章第三段的第三句“high-frequency fluctuations are observable and somewhat predictable, so that groups could have adapted their behaviors accordingly.” 可知, A, B, C 都是可观察并预测的, 因此答案为 D。