单选题 Ten years ago, I got a call from a reporter at a big-city daily paper. "I'm writing a story on communication skills," she said. "Are communication skills important in business?" I assumed I had misheard her question, and after she repeated it for me I still didn't know how to respond. Are communication skills important? "Er, they are very important," I managed to squeak out. My brain said: Are breathing skills important? The reporter explained: "The people I've spoken with so far have been mixed on the subject."
Ten years ago, we were trapped even deeper in the Age of Left-Brain Business. We were way into Six Sigma and ISO 9000 and spreadsheets and regulations and policies. We thought we could line-item budget our way to greatness, create shareholder value by tracking our employees' every keystroke, and employ a dress-code policy to win in the marketplace. And lots of us believed that order and uniformity could save the world-the business world, anyway. We had to go pretty far down that path before we caught onto the limits of process, technology, and linear thinking.
The right brain is coming back into style in the business world, and {{U}}not a moment too soon{{/U}}. Smart salespeople say, "We've got compelling story that meshes with our customer's values and history." Strong leaders say, "We're creating a context for our team members that weaves their passions into ours." Consultants get big money for providing perspective on the "user experience." That's not a linear, analytical process. These days, we're talking about emotion again, and context and meaning. Thank goodness we are. I was about to choke on the death-by-spreadsheet diet, and I wasn't the only one.
Job seekers get great jobs today by avoiding the Black Hole of Keyword-Searching Algorithms and going straight to a human decision-maker to share a story that links the job seeker's powerful history with the decision-maker's present pain. Leadership teams spend their off-site weekends talking about not the next 400 strategic initiatives on somebody's list but rather a story-type road map to keep the troops philosophically on board while they take the next hill.
The right brain's return is coming just at the right time, when employees are sick of not only their jobs but also the cynical, hypocritical, and obsessively left-brain behaviors they see all around them in corporate life. Smart employers will grab this opportunity to lose the three-inch-thick policy manuals and enforcement mentality. There's no leverage in those, no spark, and no aha. We've seen where the left- brain mentality has gotten us: to the land of spreadsheets, with PowerPoints and burned-out shells where our workforce used to be.
单选题 According to paragraph 1, the author believes that communication skills are ______.
  • A. doubtlessly significant.
  • B. to some extent important.
  • C. inferior to breathing skills.
  • D. a concern of the left-brain age.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 文章第一段讲到,当作者被问到“交流技巧在商界里重要吗”这个问题时,他刚开始反应不过来,当说完“嗯,它们很重要”后,他的脑海冒出另一个问题“呼吸技巧重要吗?”可见,作者认为交流技巧和呼吸一样,是至关重要的,选A项。 B项在重要性的表述上(to some extent)有所保留,不符合文意。作者只是拿呼吸与交流技巧做类比、打比方,并没有实际比较哪个更重要,故C项错误。D项内容在第一段并未提及,而且根据下文内容可知,交流技巧是“右脑”时代注重的东西。
单选题 The Age of Left-Brain Business valued ______.
  • A. budget and shareholder's value.
  • B. order and diversity.
  • C. context and meaning.
  • D. analytical process.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 第二段着重讲述了左脑思维时代的办公特点。其中最后一句讲到,人们在左脑思维这个条路上走了很远才发现程序、科技和线性思维的局限性。而第三段第5句在举例过程中也提到右脑思维不像左脑思维那样是一个“线性、分析的过程”,可见在左脑思维的时代,人们重视分析的过程,选D项。 A项是利用文中个别单词拼凑的干扰项,而且根据常识也知道,预算和股东价值基本上是每个时代都重视的内容。文章提到左脑注重秩序和统一,并非多样性,故B项错误。C项是右脑思维而非左脑思维的关注点,故而不对。
单选题 The phrase "not a moment too soon" (Line 1, Para. 3) indicates the return of the right brain is ______.
  • A. very timely.
  • B. undesirable.
  • C. too late.
  • D. unexpected.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] not a moment too soon意为“差点晚了”。第三段首句指出右脑思维的回归是not a moment too soon,接着引用了多人的言语,这些言论都是正面的。该段倒数第2句又讲到,谢天谢地(Thank goodness)我们又开始讨论感情、环境和意义。可见,右脑思维的回归是非常及时的。最后一段也再次提到右脑思维的回归coming just at the right time,故选A项。 C项与A项意思正好相反,右脑思维的回归是恰是时候的,故排除C项。文章也指出很多人深受左脑思维伤害,欢迎右脑思维的回归,故B项错误。文章并未提及这一思维的转变是否是预料之中,故D项错误。
单选题 According to the text, under the influence of right-brain thinking, the leadership strives to ______.
  • A. inspire the passions of their team members.
  • B. make more practical strategic initiatives.
  • C. create a more favorable working environment.
  • D. adopt an enforcement mentality for management.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 第三段第3句直接引用了一位领导的话,“我们正在给员工创造一个环境,使他们的激情能够融入我们的激情之中”。可见,领导们旨在给员工创造更好的环境,C项符合文意。 文中提到要把员工们的激情与领导层们的融合在一起,没有提到激发激情,故不选A。由第四段可知,右脑思维回归后,他们不再讨论战略性决策了,而是讨论故事型的路线图,故D项也不对。B项原文没有提及。
单选题 What's the author's attitude towards the return of the right brain?
  • A. Skeptical.
  • B. Welcoming.
  • C. Critical.
  • D. Indifferent.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 最后一段作者指出右脑思维的回归恰逢时机,表达了对右脑思维回归的肯定。第三段末句作者也提到他自己快因为没完没了的电子表格而窒息,对右脑思维的回归谢天谢地。由此可见,作者对其是持肯定态度的。故B项正确。