单选题 .    In the early days of sea travel, seamen on long voyages lived exclusively on salted meat and biscuits. Many of them died of scurvy (坏血病), a disease of the blood which causes swollen gums, livid white spots on the flesh and general exhaustion. On one occasion, in 1535, an English ship arrived in Newfoundland with its crew desperately iii. The men's lives were saved by Iroquois Indians who gave them vegetable leaves to eat. Gradually it came to be realized that scurvy was caused by some lack in the sailors' diet and Captain Cook, on his long voyages of discovery to Australia and New Zealand, established the fact that scurvy could be warded off by the provision of fresh fruit for the sailors.
    Nowadays it is understood that a diet which contains nothing harmful may yet result in serious disease if certain important elements are missing. These elements are called "vitamins". Quite a number of such substances are known and they are given letters to identify them, A, B, C, D, and so on. Different diseases are associated with deficiencies of particular vitamins. Even a slight lack of Vitamin C, for example, the vitamin most plentiful in fresh fruit and vegetables, is thought to increase significantly our susceptibility(敏感度) to colds and influenza.
    The vitamins necessary for a healthy body are normally supplied by a good mixed diet, inclu- ding a variety of fruit and green vegetables. It is only when people try to live on a very restricted diet, say during extended periods of religious fasting(斋戒), or when trying to lose weight, that it is necessary to make special provision to supply the missing vitamins.
1.  Scurvy is a disease that is provoked by ______.
【正确答案】 C
【答案解析】根据文章第一段第五至六行中Gradually it came to be realized that scurvy was caused by some lack in the sailors’diet(渐渐地,人们知道了坏血病是由海员食物中缺少某些成分而造成的),可以得出C)为答案。
   A)“腌肉和饼干”,这不是根本原因,根本原因在于没有同时搭配食用其他富含维生素的食品;B)“疲惫”,文中并未提及疲惫与坏血病的关系;D)“缺少新鲜蔬菜和水果”,也不是根本原因。