单选题 Nobody ever went into academia to make a fast buck. Professors, especially those in medical-and technology-related fields, typically earn a fraction of what their colleagues in industry do. But suddenly, big money is starting to flow into the ivory tower, as university administrators wake up to the commercial potential of academic research. And the institutions are wrestling with a whole new set of issues.
The profits are impressive: the Association of University Technology Managers surveyed 132 universities and found that they earned a combined $ 576 million from patent royalties in 1998, a number that promises to keep rising dramatically. Schools like Columbia University in New York have aggressively marketed their inventions to corporations, particularly pharmaceutical and high-tech companies.
Now Columbia is going retail on the Web. It plans to go beyond the typical "dot. edu" model, free sites listing courses and professors' research interests. Instead, it will offer the expertise of its faculty on a new for-profit site which will be spun off as an independent company. The site will provide free access to educational and research content, say administrators, as well as advanced features that are already available to Columbia students, such as a simulation of the construction and architecture of a French cathedral and interactive 3-D models of organic chemicals. Free pages will feel into profit-generating areas, such as online courses and seminars, and related books and tapes. Columbia executive vice provost Michael Crow imagines "millions of visitors" to the new site, including retirees and students willing to pay to tap into this educational resource. "We can offer the best of what's thought and written and researched," says Ann Kirschner, who heads the project. Columbia also is anxious not be aced out by some of the other for-profit "knowledge sites," such as About. com and Hungry Minds. " If they capture this space," says Crow, "they'll begin to cherry-pick our best faculty. "
Profits from the sale of patents typically have been divided between the researcher, the department and the university, and Web profits would work the same way, so many faculty members are delighted. But others find the trend worrisome: is a professor who stands to profit from his or her research as credible as one who doesn't? Will universities provide more support to researchers working in profitable fields than to scholars toiling in more musty areas?
"If there's the perception that we might be making money from our efforts, the authority of the university could be diminished," worries Herve Varenne, a cultural anthropology professor at Columbia's education school. Says Kirschner: "We would never compromise the integrity of the university. "Whether the new site can add to the growing profits from patents remains to be seen, but one thing is clear. It's going to take the best minds on campus to find a new balance between profit and purity.

单选题 In the past, if you want to make fast money, you should work in______.
[A] academia [B] ivory tower
[C] company [D] medical field
【正确答案】 C
【答案解析】[考核题型] 事实细节题
[解析] 文中第一段提到,过去人们要挣大钱就不会去学术界,因为他们的收入只是在企业工作的同行的一小部分。所以,要赚钱就去公司。
单选题 The word "aggressively" ( Line 4, Paragraph 2 ) most probably means______.
[A] harmfully [B] carelessly
[C] desperately [D] boldly
【正确答案】 D
【答案解析】[考核题型] 词义猜测题
[解析] 文中第二段讲到,现在学校的收人可观,而且具有很强的增长势头。一些学校已大胆地把发明卖给了公司。因为这种做法还没有成为一种潮流,所以是大胆的,故D项是正确答案。
单选题 According to the text, the traditional feature of the Web of Columbia is______.
[A] offering free access to the advanced features that are available to Columbia's students
[B] free page will feed into profit-producing page
[C] providing the expertise of the teachers on the profit site
[D] offering free sites listing courses and professors' research interests
【正确答案】 D
【答案解析】[考核题型] 事实细节题
[解析] 文章第三段讲到,哥伦比亚大学正在通过互联网进行零售。它计划超越典型的网站免费列出课程和教授们研究兴趣的“dot.edu”模式,这说明传统的特征是D选项。其他都是网站的新计划。
单选题 Besides the delight of most people for the profit, some______.
[A] worry that the professors are not reliable
[B] think this tendency may be terrible
[C] hope the university to give more support to researchers who work for profit
[D] show mercy to the scholars toiling in the musty area
【正确答案】 B
【答案解析】[考核题型] 事实细节题
[解析] 文章第四段提到,好多人对这种利润很满意,另外一些人则对这种趋势深感忧虑。他们担忧的是,一位从自己研究中获利的教授和不从研究中获益的教授是否同样可信呢?大学会为从事可赢利领域的研究者提供比从事冷门研究者更多支持吗?所以B选项正确。其他都是对忧虑的错误理解。
单选题 The author uses the words of the professor Herve Varenne and Kirschner to show______.
[A] if the faculties all try to make money the university will have no authority
[B] the new site may not add to the growing profits
[C] there exist some problems behind the profit
[D] new balance between profit and purity will be the best opinion
【正确答案】 C
【答案解析】[考核题型] 事实细节题
[解析] 文中第五段提到两个人的话,“如果我们存在可以通过努力挣钱从中牟利的这种观念的话,大学的权威性可能会降低,”和“我们在大学的廉正方面永远不会妥协”。引用这两个人的话是为了表明大学在为赚到钱而兴奋的同时,背后也存在着问题——威信和清廉。