请阅读 Passage 2,完成第 26~30 小题。
Passage 2
The subject of ballads, books and films, Robin Hood has proven to be one of popular culture’s most enduring folk heroes. Over the course of 700 years, the outlaw from Nottinghamshire who robs the rich to give to the poor has emerged as one of the most enduring folk heroes in popular culture-and one of the most versatile. But how has the legend of Sherwood Forest’s merry outlaws evolved over time? Did a real Robin Hood inspire these classic tales?
Beginning in the 15th century and perhaps even earlier, Christian revelers in certain parts of England celebrated May Day with plays and games involving a Robin Hood figure with near-religious significance. In the 19th century, writer-illustrators like Howard Pyle adapted the traditional tales for children, popularizing them in the United States and around the world. More recently, bringing Robin to the silver screen has become a rite of passage for directors ranging from Michael Curtiz and Ridley Scott to Terry Gilliam and Mel Brooks.
Throughout Robin’s existence, writers, performers and filmmakers have probed bed their imaginations for new incarnations that resonate with their respective audiences.In 14th-century England, where agrarian discontent had begun to chip away at the feudal system, he appears as an anti-establishment rebel who murders government agents and wealthy landowners. Later variations from times of less social upheaval dispense with the gore and cast Robin as a dispossessed aristocrat with a heart of gold and a love interest, Maid Marian.
Academics, meanwhile, have combed the historical record for evidence of a real Robin Hood. English legal records suggest that, as early as the 13th century, “Ro behod,” “Rabunhod” and other variations had become common epithets for criminals. But what had inspired these nicknames: a fictional tale, an infamous bandit or an amalgam of both? The first literary references to Robin Hood appear in a series of 14th- and 15th-century ballads about a violent yeoman who lived in Sherwood. Forest with his men and frequently clashed with the Sheriff of Nottingham. Rather than a peasant, knight or fallen noble, as in later versions, the protagonist of these medieval stories is a commoner. Little John and Will Scarlet are part of this Robin’s “merry” crew—meaning, at the time, an outlaw’s gang-but Maid Marian, Friar Tuck and Alan-a-Dale would not enter the legend until later, possibly as part of the May day rituals.
While most contemporary scholars have failed to turn up solid clues, medieval chroniclers took for granted that a historical Robin Hood lived and breathed during the 12th or 13th century. The details of their accounts vary widely, however, placing him in conflicting regions and eras. Not until John Major’s “History of Greater Britain” (1521), for example, is he depicted as a follower of King Richard, one of his defining characteristics in modem times.
We may never know for sure whether Robin Hood ever existed outside the verses of ballads and pages of books. And even if we did, fans, young and old, would still surely flock to England’s Nottinghamshire region for a tour of the legend’s alleged former hangouts, from centuries-old pubs to the Major Oak in Sherwood Forest.What we do know is that the notion of a brave rebel who lives on the outskirts of society, fighting injustice and oppression with his band of companions, has universal appeal—whether he’s played by Erroll Flynn, Russell. Crowe or even, as on a 1979 episode of “The Muppet Show,” Kennit the Frog.
Which of the following is closest in meaning to the underlined phrase “a rite of passage” in Paragraph 2?
词义题。根据画线词定位到文章第二段。该段主要讲述了在不同时期, Robin Hood 的形象从充满宗教色彩,到融入儿童故事,再到被搬上大荧幕的经历变化。a rite of passage 所在句子意为“将 Robin 的形象搬到荧幕上对各位导演、来说,已经成为()”。A 项“一件 具有里程碑意义的事”,B 项“一项头等议程”,C 项“一个宗教仪式”,D 项“一项特权”。A 项最 符合原文意思。
Which of the following is true about Maid Marian according to the passage?
细节题。根据第三段最后一句话“…cast Robin as a dispossessed aristocrat with a heart of gold and a love interest, Maid Marian.”可知,Maid Marian 是 Robin Hood 的恋人。故本 题选 B。
Which of the following has been a defining characteristics of Robin Hood since the sixteenth century according to the passage?
细节题。根据第五段中的“Not until John Major’s ‘History of Greater Britain’ (1521), for example, is he depicted as a follower of King Richard, one of his defining characteristics in modem times”可知,本题选 C。根据第二段可知,A 项说的是 15 世纪甚至是更早时候的 Robin Hood 的形象;根据第三段可知,B 项说的是 14 世纪时期 Robin Hood 的形象;根据第一段第二句话所描 述的时间“Over the course of 700 years”,D 项也不符合题意。
Which of the following methods is used by the author in elaborating his points?
推断题。本文讲述了 Robin Hood 作为一个有象征意义的人物,在不同 的时期,人们对于他真正的身份和来源的不同版本的介绍。作者在陈述这些内容的时候,采取了对 比和比较的方法。故本题选 B。
Which of the following is a proper title for the passage?
主旨题。根据最后一段第一句“We may never know for sure whether Robin Hood ever existed outside the verses of ballads and pages of books.”可知,我们不能确定 Robin Hood 是否真的存在过,故 A、B、D 三项均不合适。C 项的意思是“具有象征意义的 Robin Hood”,此标 题与文章内容最贴近。