单选题
{{B}}Part A{{/B}}
{{B}}Directions:{{/B}}
Read the following four texts. Answer the questions below each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on ANSWER SHEET 1.
{{B}}Text 1{{/B}}
The planet's wild creatures face a new threat -- from yuppies, empty nesters, singletons and one parent families. Biologists studying the pressure on the planet's dwindling biodiversity today report on a new reason for alarm. Although the rate of growth in the human population is decreasing, the number of individual households is exploding. Even where populations have actually dwindled -- in some regions of New Zealand, for instance -- the number of individual households has increased, bemuse of divorce, career choice, smaller families and longer lifespans.
Jianguo Liu of Michigan State University and colleagues from Stanford University in California re- port in Nature, in a paper published online in advance, that a greater number of individual house-holds, each containing on average fewer people, meant more pressure on natural resources. Towns and cities began to sprawl as new homes were built. Each household needed fuel to heat and light it; each household required its own plumbing, cooking and refrigeration. "In larger households, the efficiency of resource consumption will be a lot higher, because more people share things," Dr. Liu said. He and his colleagues looked at the population patterns of life in 141 countries, including 76 "hotspot" regions unusually rich in a variety of endemic wildlife. These hot spots included Australia, New Zealand, the US, Brazil, China, India, Kenya, and Italy. They found that between 1985 and 2000 in the "hotspot" parts of the globe, the annual 3.1% growth rate in the number of households was far higher than the population growth rate of 1.8%.
"Had the average household' size remained at the 1985 level," the scientists report, "there would have been 155m fewer households in hotspot countries in 2000. Paradoxically, smaller households do not mean smaller homes. In Indian River county, Florida, the average area of a one-storey, single family house increased 33 % in the past three decades."
Dr. Liu's work grew from the alarming discovery that the giant pandas living in China's Wolong reserve were more at risk now than they were when the reserve was first established. The local population had grown, but the total number of homes had increased more swiftly, to make greater inroads into the bamboo forests.
Gretchen Daily of Stanford, one of the authors, said: "We all depend on open space and wild places, not just for peace of mind but for vital services such as crop pollination, water purification and climate stabilization. The alarming thing about this study is the finding that, if family groups continue to become smaller and smaller, we might continue losing biodiversity -- even if we get the aggregate human population size stabilised."
单选题 The first paragraph mainly tells us that
【正确答案】 D
【答案解析】本题问第一段主要告诉我们什么。第一段主要谈论“虽然人口的增长放慢,但家庭的总数却在激增。即使在人口减少的地区也是如此。”其原因之一是“smaller families”,即家庭变小了,也就是说家庭的结构变了。因此,[D]“家庭结构正在改变”正确。 [A]野生动植物总量正在减少:本文所说的生物多样性的减少是物种的减少而不是总量的减少,况且这也不是第一段的重点。 [B]人口总数正在减少:第一段第三句提到“the rate of growth in the human population is decreasing”,增长率在降低,只是说增长速度放慢,但人口的数量仍然在增加。而且在首段讨论的不是人口的数量问题,而是家庭的数量问题。 [C]新西兰人的生活不稳定:文中只作为例证提到新西兰某些地区人口减少,并没有说生活不稳定。
单选题 According to Dr. Liu's paper, the dwindling of biodiversity is due to
【正确答案】 C
【答案解析】本题问根据Dr. Liu的文章生物多样性减少是什么原因造成的。第二段第一句“…a greater number of individual households,each containing on average fewer people,meant more pressure on natural resources.”表明,家庭总量激增,家庭成员减少,意味着对自然资源的压力加大。可以推断其结果必然造成生物多样性减少。所以[C]“住宅数量的不断增加”正确。 [A]家庭房屋平均面积的缩小:文中所说的是家庭成员的减少(smaller households),而不是家庭居住面积的减小。见文中“Paradoxically,smaller households do not mean smaller homes.” [B]居住环境的改善:第二段中间谈到“Each household needed fuel to heat and light it;each household required its own plumbing,cooking and refrigeration”,但这里讨论的并不是居住环境的改善,而是论述小家庭与大家庭相比更浪费资源,从而说明这种家庭结构会对资源环境造成压力。 [D]人口增长率的降低:这对于生态环境而言起正面作用,不会造成生物多样性的减少。
单选题 "Hotspot" regions(Line 7, Para. 2) refer to
【正确答案】 D
【答案解析】本题问“hotspot”指的是什么样的地区。根据第二段第五句“…including 76 ‘hotspot’regions unusually rich in a variety of endemic wildlife.”可知“hotspot”指“野生动植物资源丰富的地区”。 [A]热带地区;[B]旅游胜地;[C]人口密度高的地区:都不见得会有丰富的野生生物资源。
单选题 The significance of open space and wild places lies in that
【正确答案】 C
【答案解析】本题问空地和荒野的重要性表现在哪个方面。从最后一段第一句“…We all depend on open space and wild place...for vital services such as crop pollination,water purification and climate stabilization”,可归纳出最重要的作用是“保持生态平衡”。 [A]它们可以使我们心旷神怡:最后一段“…not just for peace of mind…”提到这了一点,但这并不是最重要的。 [B]它们为我们提供住所;[D]它们起到动物保护区的作用:均不是最重要的。
单选题 Which of the following might be the best title for this passage?
【正确答案】 A
【答案解析】本题问文章的题目。第一段说地球上的野生动植物面临着新的威胁,即由于家庭规模变小而引起的家庭总量增加。接下来的几段通过Dr. Liu的研究表明家庭的增加会破坏野生动植物的生活环境,从而影响生物多样性。最后一段Daily说“…if family groups continue to become smaller and smaller,we might continue losing biodiversity”,故[A]“小家庭,大危害”正确。(注意区分household和house,前者是指一家人,后者指家居面积。) [B]野生动植物,它们也有生存的权利:文章的侧重点在于阐述家庭数量增多对野生动植物生存环境的影响,而并没有对野生动植物的生存权利进行讨论。 [C]急速增长的人口,对野生动植物的巨大危害:文中虽然提及人口增长,但本文的中心并不在此,并且从第一段第四句“Even where populations have actually dwindled...the number of individual households has in- creased”,可以看出家庭数量的增加给某些人口负增长的地区也带来了危害。 [D]环境污染,对野生动植物的巨大威胁:这只是文章中提到的细节。