阅读理解 Late Victorian and modern ideas of culture are always, in some sense, attributed to Matthew Arnold, who, largely through his Culture and Anarchy (1869) , placed the word at the center of debates about the goals of intellectual life and humanistic society. Arnold defined culture as "the pursuit of total perfection by means of getting to know, on all matters which most concern us, the best which has been thought and said in the world". It was Arnold''s hope that, through this knowledge, we can turn "a fresh and free thought upon our stock notions and habits". Although Arnold''s thinking about culture helped to define the purposes of the liberal arts curriculum in the century following the publication of Culture, three concrete forms of disagreement with Arnold''s views have had considerable impact of their own.   The first can be seen as protesting Arnold''s fearful destination of "anarchy" as culture''s enemy. This division seems to set up simply one more version of the old struggle between a privileged power structure and radical challenges to its authority. Arnold certainly tried to define the arch-the lawful order of value-against what he saw as the an-arch existentialist democracy, yet he himself was annoyed in his soul by the blind pride of the reactionary powers in his world.   Another form of opposition saw Arnold''s culture as an absurd perpetuation of classical and literary learning, outlook, and privileges in a world where science had become the new arch and from which any really new order of thinking must develop. At the center of the "two cultures" debate were the goals of the formal curriculum in the educational system, which is always taken to be the principal vehicle through which Arnoldian culture operates. However, Arnold himself had viewed culture as enacting its life in a much more broadly conceived set of institutions.   Today, however, Arnoldian culture is sustained, if indirectly, by multiculturalism, a movement aimed largely at gaining recognition for voices and visions that Arnoldian culture has implicitly suppressed. At the level of educational practice, the multiculturalists are interested in lessening the arbitrary authority that "high culture" exercises over the curriculum while bringing into play the principle that we must learn what is representative, for we have overemphasized what is exceptional. The multiculturalists'' conflict with Arnoldian culture has clear similarities to the radical critique; yet multiculturalism affirms Arnold by returning us more specifically to a tension inherent in the idea of culture rather than to the culture-anarchy division.   The social critics, defenders of science, and multiculturalists insist that Arnold''s culture is simply a device for ordering us about. Instead, it is designed to register the gathering of ideological clouds on the horizon. There is no utopian motive in Arnold''s celebration of perfection. The idea of perfection mattered to Arnold as the only background against which we could form a just image of our actual circumstances, just as we can conceive finer sunsets and unheard melodies. This capacity which all humans possess, Arnold made the foundation and authority of culture.
单选题 The text is chiefly aimed at
【正确答案】 A
【答案解析】此文第1段末句及以下的内容表明,其主要目的或主旨是分析、批驳反对 M.Arnold(阿诺德,19世纪英国诗人及文学批评家)文化观点的三种意见。可见A项说法正确。 B、C、D三项只是文中提到的部分具体内容。本段词汇:Late Victorian a.(英)维多利亚女王时代(1837-1901)晚期的;anarchy n.无政府状态;混乱(an〈表示否定>+arch〈合法秩序〉+y);stock a.平凡的;陈腐的。
单选题 Arnold would most likely disagree with the statement that
【正确答案】 D
【答案解析】此题要求找出Arnold不同意的说法。 A、B两项的依据出自第3段末句:阿诺德把文化看作是在广泛设立的整套教育机构中展现其生命力的。C项出自第4段:阿诺德文化得到多元文化运动的间接支持,多元文化主义者主张削弱“高级文化”在教育课程中专断推行的必须学习典型事物的原则。C项中的reformed(改革)与此段第2句的意思相符,属阿诺德同意的观点。 D项出自第2段第2句,属阿诺德文化反对派的观点,为所需答案。
单选题 In refuting Arnold''s opponents, the author employs all of the following techniques EXCEPT
【正确答案】 D
【答案解析】A项方法体现在第4段,即multiculturalists对阿诺德文化思想既反对又肯定(affirm),是paradoxical(似是而非的;自相矛盾的)性质。B项表现在第3段:这种反对意见认为阿诺德文化是一种荒谬的永恒不变的东西。但阿诺德本人一直把文化看作是在广泛设立的整套教育机构中展现其生命力的。C项见于第2段:作者认为第一种反对意见只不过是特权阶层向其权威进行激进挑战的古老斗争的又一翻版,即是一种oversimplification(过分简单化)。 D项说法:“将对者的意见与其它错误观点进行类比”,文中未见,为应选答案。
单选题 We can infer from the text that the two-culture debate
【正确答案】 B
【答案解析】此文第1句表明,Arnold主要是通过其《文化与无政府状态》而成为关于 intellectual life(理智生活)和humanistic society(人文社会)目标的争论中心。可见此争论发生在《文化与无政府状态》发表之后,故B项可取。 A、C、D项皆与文章内容不符。
单选题 Which of the following statements about multiculturalists is NOT supported by the text?
【正确答案】 B
【答案解析】B项说法出自第2段第1句:第一种反对阿诺德文化思想的意见反对他将“无政府状态”认定(destination指定,预定)为文化的敌人。显然这不是 multiculturalists的看法。这是移花接木手法。 A项和C项可在第4段第1句找到依据。D项的依据在第3、5段:第3段说,正规教育课程向来被认为是传播阿诺德文化思想的工具(vehicle);第5段说, multiculturalists等坚持认为阿诺德文化不过是不断驱使我们的手段(order sb. about:不断驱使某人,把某人差来差去);接着说明阿诺德追求完美(celebration of perfection赞颂完美)决非出于空想(utopian motive)。