阅读理解 Premature Smoking: A Serious Problem The third report on smoking and health from the Royal College of Physicians, which was published this month, contains important new sections on the smoking habits of children and the possible effect, on their future health. These include a twenty fold in the increase in the risk of lung cancer in heavy smokers and an increase of about three and a half times in the risk of dying from coronary(冠状的) heart disease; chronic(慢性的) oronchitis (支气管炎) and emphysema(肺气肿) are also much commoner. Teachers play an important part in determining the attitude of children to smoking, whether or not the children start to smoke, and in providing knowledge about the consequences of smoking. Whenever I see children of school age openly smoking in public, I wonder whether they really understand what they are doing. Probably most do not. I at least know that my clinical practice in lung disease will not be short of patients for the rest of my working life. About 34 percent of boys aged 15 smoke, and two thirds of this number of girls. Over the past ten years there has been a small but welcome reduction in the number of boys who smoke at this age, but an increase in the number of girls. One large study has shown that of those children who smoke more than one cigarette, as many as 85 percent become habitual (习惯的) smokers. This is partly because nicotine is one of the most dependent—producing drugs known, on a par with heroin and other hard drugs in this respect. One in three smokers start before the age of nine, some even as young as five. The causes of premature death which one-third of smokers will suffer, and of the prolonged illnesses which affect so many of them, are described in the report; its enough to say that the younger a child starts to smoke the greater are his chances of dying early. It has been shown that children who smoke have certain characteristics. Compared with nonsmokers they are more rebellious(反抗的), their work deteriorates(使变坏) as they move up school, they are more likely to leave school early, and are more often delinquent(违法的) and sexually(性的) precocious(早熟). Many of these features can be summarized as anticipation of adulthood. There are a number of factors which determine the onset(开始) of smoking, and these are largely psychological and social. They include availability of cigarettes, curiosity, rebelliousness, appearing tough, anticipation of adulthood, social confidence, example of parents and teachers, and smoking by friends and older brothers and sisters. It should be much easier to prevent children from starting to smoke than to persuades adults to give up the habit once established, but in fact, this has proved very difficult. The example set by people in authority, especially parents, health care workers, and teachers, is of prime importance. School rules should forbid smoking by children on the premises (场所). This rule has even been introduced at Summerhill School where I spent my school days. There is, however, a risk of children smoking just to rebel against the rules, and even in those schools which have tried to enforce no smoking by corporeal (肉体的) punishment there is much smoking as in other schools, Nevertheless, banning smoking is probably on balance beneficial. Teachers too should not smoke on school premises, at least not in front of children.
单选题 People who smoke heavily______.
【正确答案】 C
【答案解析】根据文章第2段,吸烟很多的人患肺癌的可能性是不吸烟人的20倍,死于冠心病的可能性增加3.5倍,慢性支气管炎和肺气肿也更常见。C)比普通人更易患肺或心脏疾病,与原文意思相符,C)是正确答案;A)、B)、D)的说法均不符合文章的原意,不能作为题中的正确答案。
单选题 What connection is suggested in the passage between smoking and heroin addiction?
【正确答案】 C
【答案解析】文章第4段指出了吸烟和吸食海洛因之间的关系。“nicotine is one of the most dependent-producing drugs known,on a par with heroin and other hard drags in this respect”,说明在于使人产生依靠性方面,尼古丁可以和海洛因及其他烈性药物相比,C)说吸烟像吸海洛因一样使人上瘾,C)是正确答案;A)将吸烟和吸海洛因的有害性相提并论,不正确;B)认为吸烟应被看作是用药物上瘾的一种表现,不正确;吸烟产生的影响,文章虽有介绍,但文章没有介绍吸海洛因的影响,也没有将其与吸烟比较,不能得出D)的结论,D)不正确。
单选题 According to the passage, a common characteristic of young smokers is that______.
【正确答案】 A
【答案解析】根据文章第6段,吸烟的孩子一般具有如下特征:更具有反抗性;上学时变坏;更有可能辍学;更易犯罪和性早熟。A)缺乏对权威的尊重,也即更具有反抗性,与文章内容相符。A)是正确答案;B)他们通常更易受别人影响,文中没有提封,B)不是正确答案;吸烟的孩子智力方面并没有与其他人不同,C)说他们智力比一般人低下,不正确;D)他们想吸引注意力,文章没有提到,D)也不正确。
单选题 What measures should be taken by schools to dissuade children from smoking?
【正确答案】 C
【答案解析】文章第8段介绍了学校在减少青少年吸烟的作用。该段首先表明防止孩子开始吸烟的重要性和困难,因此学校也应在这方面采取措施。A)不应允许孩子们在学校吸烟,这一措施并不能有效防止孩子们开始吸烟,因为在学校外同样可以吸烟,该段还介绍,教师的表率作用也非常重要,但学校的措施并不能仅仅限于禁止教师们吸烟方面,因此这也不一定能防止孩子们开始吸烟。B)不是正确答案;C)应从孩子们开始吸烟方面采取措施,虽然没有具体指明所要采取的措施,但与文章介绍的最有效措施——防止孩子们开始吸烟——相符合,C)是本题答案;对吸烟的孩子进行惩罚是有些学校的措施,但不是扩大到所有学校,也不可能代替其他措施,D)不正确。
单选题 According to the passage, one risk of banning smoking is that______.
【正确答案】 C
【答案解析】文章最后一段首句指出了防止孩子们吸烟带来的危险“a risk of Children smoking just to rebel against the rules”,并举了有些对吸烟进行惩罚的学校,吸烟的学生反而多的例子。A)吸烟可能会变成一种反对权威的标志,文中并没有提到,也无法做出这种理论,因为违反规则和挑战权威毕竟不同;B)会鼓励孩子偷偷地吸烟,偷偷吸烟不能表明孩子们吸烟的目的,B)不正确;C)禁止可能会带来愤怒的反抗,与文章最后一段介绍的内容相符合,故C)可以作为正确答案;孩子们不仅不遵守规则,反而会以吸烟来故意破坏规则,D)说禁止会被仅仅作为一项学校规则而被忽视,与原文内容及意思不符,D)不是正确答案。