单选题 Office jobs are among the positions hardest hit by compumation (计算机自动化). Word processors and typists will lose about 93,000 jobs over the next few years, while 57,000 secretarial jobs will vanish. Blame the PC: Today, many executives type their own memos and carry their "secretaries" in the palms of their hands. Time is also hard for stock clerks, whose ranks are expected to decrease by 68,000. And employees in manufacturing firms and wholesalers are being replaced with computerized systems.
But not everyone who loses a job will end up in the unemployment line. Many will shift to growing positions within their own companies. When new technologies shook up the telecom business, telephone operator Judy Dougherty pursued retraining. She is now a communications technician, earning about $64,000 per year. Of course, if you've been a tollbooth collector for the past 30 years, and you find yourself replaced by an E-ZPass machine, it may be of little consolation (安慰) to know that the telecom field is booming.
And that's just it: The service economy is fading; welcome to the expertise (专门知识) economy. To succeed in the new job market, you must be able to handle complex problems. Indeed, all but one of the 50 highest—paying occupations—air-traffic controller—demand at least a bachelors degree.
For those with just a high school diploma (毕业证书), it's going to get tougher to find a well-paying job. Since fewer factory and clerical jobs will be available, what's left will be the jobs that compumation can't kill: computers can't clean offices, or care for Alzheimer's patients (老年痴呆病人). But, since most people have the skills to fill those positions, the wages stay painfully low, meaning compumation could drive an even deeper wedge (楔子) between the rich and poor. The best advice now: Never stop learning, and keep up with new technology.
For busy adults, of course, that can be tough. The good news is that the very technology that's reducing so many jobs is also making it easier to go back to school—without having to sit in a classroom. So-called Internet distance learning is hot, with more than three million students currently enrolled, and it's gaining credibility with employers.
Are you at risk of losing your job to a computer? Check the federal Bureau of Labor Statistics' Occupational Outlook Handbook, which is available online at bls.Gov.
单选题 From the first Paragraph we can infer that all of the following persons are easily thrown into unemployment EXCEPT ______.
  • A. secretaries
  • B. stock clerks
  • C. managers
  • D. wholesalers
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 推理题。题干定位在原文第一段,easily thrown into unemployment在原文没有明显的对应关系,需要分析第一段结构结合选项定位解题。 A选项secretaries对应第二句中的secretarial jobs,vanish对应题干的unemployment,排除A选项。 B选项stock clerks定位在第四句,time is also hard对应题干的unemployment,排除B选项。 C选项managers对应第三句的executives,该句指出多数经理自己写备忘录用掌上电脑作秘书工作,也就是说这些人用计算机取代人工,而这些人是不会失业的。 D选项wholesaler定位在第一段最后一句,replaced对应题干的unemployment,排除D选项。
单选题 In the second paragraph the author mentions the tollbooth collector to ______.
  • A. mean he will get benefits from the telecom field
  • B. show he is too old to shift to a new position
  • C. console him on having been replaced by a machine
  • D. blame the PC for his unemployment
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 例证题。题干中的tollbooth collector定位在第二段最后一句,tollbooth collector是作者举例,题干用mention...to...也表示该题为例证题。分析原文结构可知,第一、二句为论点指出不是所有人都失业,很多人在公司内部转换了职位。第三句用telecom的例子说明了Judy Dougherty如何成功转变职位的。最后一句用tollbooth collector举例说明还有一些人无法转换到新的岗位。因此答案指向第一、第二句话的论点。 A选项中的get benefits与原文最后一句中的little of consolation to know that telecom field is booming意思相反。 B选项是对论点内容的反向推理,第一、第二句指出有些人能转变岗位,但是还有一些人在同一岗位工作太久而无法转变,而且最后一句用了little of consolation to know that telecom field is booming,表示这人即使知道电信行业有工作机会也得不到安慰,也就是说他们转不了岗位。 C选项中console与最后一句中的little of consolation意思相反。 D选项中的PC偷换了原文的compumation,PC是个人电脑在原文从来没有提及,而例子中的E-ZPass machine都属于compumation的内容。
单选题 By "saying...compumation could drive an even deeper wedge between the rich and poor" (Line 5, Para. 4) the author means ______.
  • A. people are getting richer and richer
  • B. there will be a small gap between rich and poor
  • C. the gap between rich and poor is getting larger and larger
  • D. it's time to close up the gap between the rich the poor
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 语义理解题。题干引号内容定位在第四段第三句,该句用了meaning连接了the wages stay painfully low和引号内容,因此前句是对引号内容的解释说明,前句指出工作维持较低水平,合理的推理就是贫富悬殊会扩大,对应C选项。A选项中没有提及poor显然错误。B选项中的a small gap,与deeper wedge意思相反。D选项中的it is time to close up显然是主观臆想,原文没有作者的主观态度。
单选题 What is the author's attitude towards computers?
  • A. Positive
  • B. Negative
  • C. Neutral
  • D. Prejudiced
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 态度题。题干中的computer在原文中对应compumation,technology和PC等词,因此该题为全文态度题,需要梳理全文段落结构分析:
第一段内容 作者陈述了计算机自动化所带来的失业问题
第二段内容 作者指出如果获得再培训可以转换岗位而避免失业
第三段内容 作者指出当今社会要求人们具有专门知识来适应社会发展
第四段内容 最后一句作者提出要不断充实自己,紧跟新技术发展
第五段内容 第二句作者提出技术带来的好消息是可以用网络学习知识
第六段内容 作者推荐了bls.gov网站来帮助读者获取新技术知识
从上述段落内容分析可知作者只在第一段谈及了计算机自动化带来的负面效应,第二段至第四段都指出我们要适应新技术的发展不断更新知识,第五段提出了新技术的正面效应。到此为止好像作者论述的计算机自动化的正面和负面影响,对应C选项。但是作者最后一段以总结的方式着重强调了其正面效应,推荐读者更新知识应对计算机自动化。因此作者总体态度是肯定的,对应A选项。
单选题 Which of the following might serve as the best title of the passage?
  • A. Blaming the PC
  • B. The booming telecom field
  • C. Internet distance learning
  • D. Keeping up with compumation
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 主旨题。分析文章段落结构可知,作者全文的都在讨论compumation的内容对应D选项。A选项对应第一段内容,指出计算机自动化的负面影响。B选项对应第二段例子中的内容。C选项对应第五段网络远程学习的内容。这三个选项都是以段落内容来概括全文主旨,属于以偏赅全。