单选题
Text 1

It's hard to say for sure what the next big thing will be, but these items made the list of 10 emerging technology trends that will change the world, according to the January issue of the Massachusetts Institute of Technology Magazine Technology Review.
"We were looking for things that were just emerging now and over the next five years would begin to have a major impact", David Rotman, the magazine's deputy editor, said Thursday.
Some of the items have been on the verge of widespread use for quite some time, such as biometrics and speech recognition. Others chosen by the MIT magazine editors are topics that most people have never heard of, such as microphotonics and microfluidics.
The magazine focused on developments in three areas: information technology, nanotechnology and biotechnology.
One significant area in biotechnology, the magazine highlights, is work on brain-machine interfaces that could someday allow people to control artificial devices that replace lost functions. Today, research is more limited, with scientists able to take signals from individual neurons in an animal's brain and send them to a robot that can turn the signals into motion. But the potential is huge, according to Duke University neurobiologist Miguel Nicolelis.
"Imagine if someone could do for the brain what the pacemaker did for the heart." Nicolelis told the MIT journal.
In the purely digital realm, the magazine suggests that the field of robotics could be poised to move beyond the restricted market of Performing simple, highly repetitive tasks.
"Robot builders make a convincing case that in 2001, robots are where personal computers were in 1980", writes Technology Review senior editor David Talbot, "poised to break into the marketplace as common corporate tools and routine consumer products performing life's tedious chores."
Until now the problem has been that robots have been costly and difficult to design. One approach that the magazine highlights is the work of Brandeis University researcher Jordan Pollack, who builds robots that can build other robots.

单选题 The proper title of this passage can be______.
A. Things that May Change the World
B. The Ten Emerging Technological Trends that May Change the Future World
C. What Great Changes Will Happen in the Near Future World
D. A Brief Prediction for the Technological Research Trends
【正确答案】 B
【答案解析】本题是一道要求通过选定标题来概括短文中心思想的题目。选项[B]就是从该文第一段,即主旨段的内容概括出来的。意思是:正在出现的有可能对世界产生变革性影响的十大技术潮流。其他选项太过笼统。最具迷惑性的[D]predict错误,第三段第一句表明,有些技术已经快要广泛使用了,暗示有些trends已经出现,因此不是predict。
单选题 Which of the following changes will brain-machine interfaces bring about according to the passage?
A. They will be able to make human beings interact with artificial world inherently.
B. They can make human brain work like a robot.
C. They will make the thinking machine of human beings lose its own identities.
D. They will sooner or later get human beings under control of the artificial world
【正确答案】 D
【答案解析】本题属选择问答题。正确选项[D]的含义是:“它们(指人脑—电脑接口技术)将使得人类与外在的人工世界能进行思想交流。”该答案可从原文第五段中找到。
单选题 The central topic of this magazine article is______.
A. the potential uses of microfluidics and microphotonics
B. the possible exploration of information technology, nanotechnology and biotechnology
C. the research of some quite promising technologies, such as biometrics and speech recognition
D. database-mining technologies
【正确答案】 B
【答案解析】本题属归纳题型。答案选项[B]的含义是:本文的主要论题是信息技术、纳米技术和生物技术的可能性开发应用。本答案见原文第四段。
单选题 Which of the following is to help reduce the cost of designing robots?
A. Make robots with brain machine interfaces.
B. Make robots capable of making other robots.
C. Make robots working in a 1980's computer case.
D. Make robots do only repetitive tedious jobs.
【正确答案】 B
【答案解析】本题是一道填全题。要求考生理解原文并学会使用变换性说法。答案选项[B]的含义是:(本文提出的有可能降低机器人设计成本的新想法是)使机器人能够设计其它机器人。即原文最后的结尾句所说:one approach that the magazine highlights is the work of Brande is University researcher Jordan Pollack, who builds robots that can build other robots(布朗德斯大学研究家约旦·波莱克的研究成果揭示出了一种新途径,那就是他正在研制能制造其他机器人的机器人。)
单选题 The verb "highlight" in Line 2, Paragraph 8 is used to mean______.
A. emphasize B. light up
C. pay attention to D. bring light on
【正确答案】 A
【答案解析】动词highlight的英文含义是make prominent,give emphasis to即强调之意。