阅读理解 If you come to Australia, leave your naughty habits at the door. If you live here, get back in your box.
The Australian government announced in the Federal Budget on Tuesday that it will be slogging smokers top dollar for a pack of ciggies.
Right now, they cost on average A$25 ($18.91) to A$30 for a packet of 20 or 25 cigarettes, which would already seem like highway robbery to anyone living in any other country on earth. Now, the government will be increasing the cost of cigarettes by 12.5% annually for four years. The increase will smack smokers in September each year.
If you work off a packet costing A$25 today, by 2020 it will set you back a hefty A$40. So unless you are living in a life of luxury, it is probably going to break the bank. Must be time to read the "How to stop smoking" book your old neighbor Dave recommended in 2012.
If you think you'll just bring the cigarettes in through the duty free back door, think again. The government is reducing the amount of cigarettes you can bring into the county from 50 cigarettes to 25 cigarettes. Not 25 packs, 25 individual cigarettes. That's one packet.
This price hike will earn the government A$4.7 billion and it will take the tax excise on cigarettes to almost 69% of the average price of a cigarette currently. This is in line with recommendations from the World Health Organization, which advised governments to increase tax by 70% so that it becomes unaffordable.
"These changes will improve the health of Australians by reducing their exposure to tobacco products and will ensure that tobacco products consumed domestically are fully taxed and comply with Australian regulations." the government noted in the budget papers.
This increase will see Australia remaining easily the most expensive place in the world for smokers. In 2015, cigarettes in the city of Melbourne cost 142% more than in New York. Cigarettes in Sydney were 130% more, according to a Deutsche Bank report.
Australia already has plain packaging laws, which see cigarettes wrapped in generic mould green color and slapped with a photograph of a dying baby.
No more sneaky ciggies for you, casual smoker!
单选题 What does the "naughty habits" in the first paragraph refer to?
【正确答案】 C
【答案解析】推断题。naughty habits意为“粗俗的习惯”。第一段指出如果你去澳大利亚,就要抛掉自己粗俗的习惯;下文主要围绕澳大利亚通过提高吸烟成本来减少烟民数量的事情展开叙述,所以naughty habits应该是指吸烟行为。A项“索取烟民超高的香烟价格”,B项“征收香烟消费税”,C项“吸烟”,D项“减少香烟数量”。故本题选C。
单选题 What does the "slogging smokers top dollar for a pack of ciggies" mean in the second paragraph?
【正确答案】 A
【答案解析】语义题。第二段提到政府计划让烟民花很多的钱才能买到香烟,这意味着政府要通过提高香烟的消费税来减少购买数量。A项“征收高额的香烟消费税”,B项“抢劫烟民”,C项“每年九月份都会打击烟民”,D项“提高烟民的健康水平”。故本题选A。
单选题 According to the new rules and regulations, a packet of cigarettes costing A$40 will cost you______by 2020.
【正确答案】 C
【答案解析】计算题。根据第三段中的“the government will be increasing the cost of cigarettes by 12.5% annually for four years”可知香烟的价钱从2016年到2020年,每年(本文发表于2016年)都要涨12.5%。如果2016年香烟价格为40澳元,根据计算公式可知2020年香烟的价格大约为64澳元。故本题选C。
单选题 Which of the following is true according to the passage?
【正确答案】 B
【答案解析】细节题。原文第四段提到“…it is probably going to break the bank.Must be time to read the‘How to stop smoking’book…”,该句中的“break the bank”意为“耗尽资源,破产”。原文是指昂贵的香烟可能会让并不富裕的人倾家荡产。故排除A。根据原文第五段中的“The government is reducing the amount of cigarettes you can bring into the county from 50 cigarettes to 25 cigarettes.Not 25 packs,25 individual cigarettes.”,即虽然可以走免税的后门,但是带烟进澳大利亚也需要三思,因为人们只能带25根香烟,可知B项正确。根据第六段中的“…take the tax excise on cigarettes…the World Health Organization,which advised governments to increase tax by 70% so that it becomes unaffordable”,可知世界卫生组织建议政府增加烟草税,但是并没有指明是增加对香烟生产商的征税,故C项属于过度解读。根据倒数第四段中的“These changes will improve the health of Ausltrialians by reducing their exposure to tobacco products…”可知D项中的only错误。
单选题 What is the passage trying to inform us?
【正确答案】 A
【答案解析】主旨题。全文围绕澳大利亚政府将提高烟草税来展开。文章首先提到政府增加烟草税从而提高香烟价格来控制烟民数量;然后提到这一举措将提高政府税收,同时改善澳大利亚人民的健康状况;最后还提到政府通过改变烟草的包装来提醒人们不要抽烟。A项概括最全面。文章没有具体提到吸烟对人体的危害,故可排除B。C、D两项均是文章涉及的两个方面,概括不全面。故本题选A。