单选题 Until recently, corporate ideology in the United States has held that bigger is better. This traditional view of the primacy of big, centralized companies is now being challenged as some of the giants of American business are being outperformed by a new generation of smaller, streamlined businesses. If it was the industrial revolution that spawned the era of massive industrialized companies, then perhaps it was the information revolution of the 1990s that spawned the era we're now in—the era of the small company.
For most of the 20th century, big companies dominated an American business scene that seemed to thrive on its own grandness of scale. The expansion westward, the growth of the railroad and steel industries, an almost limitless supply of cheap raw materials, plus a population boom that provided an ever-increasing demand for new products(although not a cheap source of labor) all coincided to encourage the growth of large companies.
But rapid developments in the marketplace have begun to change the accepted rules of business and have underscored the need for fast reaction times. Small companies, without huge overhead and inventory, can respond quickly to a technologically advanced age in which new products and technologies can become outmoded within a year of their being brought to market.
Of course, successful emerging small companies face a potential dilemma in that their very success will tend to turn them into copies of the large corporate dinosaurs they are now supplanting. To avoid this trap, small companies may look to the example of several CEOs of large corporations who have broken down their sprawling organizations into small, semi-independent divisions capable of surviving in today's marketplace.
单选题 The primary purpose of the passage is to ______.
  • A. present evidence that resolves a contradiction in business theory
  • B. discuss reasons an accepted business pattern is changing
  • C. describe a theoretical model and a method whereby that model can be tested
  • D. argue that a traditional ideology deserves new attention
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 本文的主要目的是讨论一种公认的企业模式正在发生变化的原因。第一段告诉我们,美国公司的传统观念是越大越好。规模巨大的、集权化的公司占首要位置的传统观念正受到质疑,因为美国新一代小型的现代化企业逐步超过一些大规模企业。第二段给出了大企业更好的历史原因;第三段解释情况为什么不再如此;第四段探讨小企业在变大的情况下如何保持成功地位。
单选题 According to the passage, all of the following are examples of developments that helped promote the growth of large companies earlier in this century EXCEPT ______.
  • A. the growth of the railroad industry
  • B. American's westward expansion
  • C. an almost inexhaustible source of raw materials
  • D. the existence of an inexpensive source of labor
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 根据短文,以下进展有利于促进大公司在本世纪初的增长,D(存在廉价的劳动力)除外。前三个细节可在第二段第二句中找到,D跟第二段第二句中的although not a cheap source of labor相矛盾。
单选题 The author's attitude toward the traditional view expressed in the first two sentences can best be described as ______.
  • A. scornful and denunciatory
  • B. dispirited and morose
  • C. critical but respectful
  • D. admiring and deferential
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 作者在第一段头两句所表达的对传统观点的态度是批评但又是尊重。从第一段头两句来看,作者一方面尊重传统的观点,另一方面指出它受到质疑;言下之意是,传统的观点有待批评。
单选题 It can be inferred from the passage that which of the following actions would be most consistent with the traditional ideology described in the passage?
  • A. Splitting a manufacturing company into several smaller divisions.
  • B. Bringing a new product to market within a year.
  • C. Creating a department to utilize new emerging technologies.
  • D. Expanding an existing company in anticipation of growing demand.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 可以根据短文推测以下哪种行动与短文中叙述的传统观念最为一致?扩大目前的公司,期待不断增长的需求。根据第一段第一句,美国公司以往的观念是规模越大越好。答案D与该句的观点一致。