阅读理解

Directions: There are 3 passages in this section. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A. , B. , C. and D. You should decide on the best choice. Write your answers on the answer sheet.

Passage Three

There was one shop in the town of Mufulira, which was notorious for its color bar. It was a drugstore. While Europeans were served at the counter, a long line of African queued at the window and often not only were kept waiting but, when their turn came to be served, were rudely treated by the shop assistants. One day I was determined to make a public protest against this kind of thing, and many of the schoolboys in my class followed me to the store and waited outside to see what would happen when I went in.

I simply went into the shop and asked the manager politely for some medicine. As soon as he saw me standing in the place where only European customers were allowed to stand he shouted at me in a bastard language that is only used by an employer when speaking to his servants. I stood at the counter and politely requested in English that I should be served. The manager became exasperated and said to me in English, “If you stand there till Christmas I will never serve you. ”

I went to the District Commissioner’ s office. Fortunately the District Commissioner was out, for he was one of the old school; however, I saw a young District Officer who was a friend of mine. He was very concerned to hear my story and told me that if ever I wanted anything more from the drugstore all I had to do was come to him personally and he would buy my medicine for me. I protested that that was not good enough. I asked him to accompany me back to the store and to make a protest to the manager. This he did, and I well remember him saying to the manager, “Here is Mr. Kaunda who is a respectable member of the Urban Advisory Council, and you treat him like a common servant. ” The manager of the drugstore apologized and said, “ If only he had introduced himself and explained who he was, then, of course I should have given him proper service. ”

I had to explain once again that he had missed my point. Why should I have to introduce myself every time I went into a store. . . any more than I should have to buy my medicine by going to a European friend? I want to prove that any man of any color, whatever his position, should have the right to go into any shop and buy what he wanted. 

单选题 “Color bar” in the first paragraph comes closest in meaning to _____.
【正确答案】 B
【答案解析】由第一段内容可知, 在这家药店, 欧洲人直接在柜台 买药, 而非洲人必须在窗口排队, 而且轮到自己时, 会遭到店员无礼的对待。 所以color bar指的是白人和黑人分开服务的事实。
单选题 The writer was, at the time of the story, _____.
【正确答案】 A
【答案解析】由第一段最后一句中的many of the schoolboys in my class可知作者是学校老师, 再由第二段作者直接去柜台 买药反而受到药店经理的无礼对待可知, 作者是黑人。 因此A项“黑人教师” 正确。
单选题 The manager of the drugstore shouted at the writer in a bastard language because _____.
【正确答案】 C
【答案解析】由第一段内容可知, 非洲人买药时会受到无礼的对待, 说明这家药店的人员歧视黑人。 因此推断药店经理辱骂作者所用的语言是欧洲人常常对非洲人使用的无礼的语言。
单选题 In the third paragraph, “he was one of the old school” means _____.
【正确答案】 A
【答案解析】由本句Fortunately the District Commissioner was out, for he was one of the old school可知, 作者知道地区行政专员外出时感到幸运, 所以可以推断地区行政专员也有种族歧视的倾向, 不能帮助到他。
单选题 Why didn’ t the writer wait at the window of the drugstore like other black African?
【正确答案】 D
【答案解析】由第一段最后一句One day I was determined to make a public protest against this kind of thing可知, 作者是想要公开反对种族歧视才去了这家药店。