单选题 "Making money is a dirty game," says the Institute of Economic Affairs. summing up the attitude of British novelists towards business. The IEA. a free market think-tank, has just published a collection of essays (The Representation of Business in English Literature) by five academics chronicling the hostility of the country's men and women of letters to the sordid business of making money. The implication is that Britain's economic performance Is retarded by an anti-industrial culture.
Rather than blaming rebellious workers and incompetent managers for Britain's economic worries. then, we can put George Orwell and Martin Amis in the dock instead. From Dickens's Scrooge to Amis's John Self in his 1980s novel Money, novelists have conjured up a rogue's gallery of mean. greedy, amoral money-men that has alienated their impressionable readers from the noble pursuit of capitalism.
The argument has been well made before, most famously in 1981 by Martin Wiener. an American academic, in his English Culture and the Decline of the Industrial Spirit. Lady Thatcher was an admirer of Mr. Wiener's. and she led a crusade to revive the "entrepreneurial culture" which the liberal elite had allegedly trampled underfoot. The present Chancellor of the Exchequer, Gordon Brown, sounds as though he agrees with her. At a recent speech to the Confederation of British Industry, he declared that it should be the duty of every teacher in the country to "communicate the virtues of business and enterprise".
Certainly, most novelists are hostile to capitalism, but this refrain risks scapegoating writers for failings for which they are not to blame. Britain's culture is no more anti-business than that of other countries. The Romantic Movement. which started as a reaction against the industrial revolution of the 21st century, was born and flourished in Germany, but has not stopped the Germans from being Europe's most successful entreprcneurs and industrialists.
Even the Americans are guilty of blackening business's name. SMERSH and SPECTRE went our with the cold war, James Bond now takes on international media magnates rather than Rosa Kleb. His films such as Erin Brockovich have pitched downtrodden, moral heroes against the evil of faceless corporatism. Yet none of this seems to have dented America's lust for free enterprise.
The irony is that the novel flourished as an art form only after, and as a result of. the creation of the new commercial classes of Victorian England, just as the modem Hollywood film can exist only in an era of mass consumerism. Perhaps the moral is that capitalist societies consume literature and film to let off steam rather than to change the world.

单选题 In the first paragraph, the author introduces his topic by______.
【正确答案】 D
【答案解析】议论文写作方式题。这篇论文以英国小说家对商业的看法为引子展开叙述,文中第一段就表明了此种态度,可以看出英国经济受这种反商业文化阻碍。因此文章是以解释一种现象开始的,故选D。
单选题 The word "sordid"(Line 4. Par
【正确答案】
【答案解析】猜词题。文章第一段第一句就表明了这些小说家的态度,第二句是进一步的举例说明,这些学者对商业的态度是否定的,选项中除B外都是表示褒义的形容词。
单选题 George Orwell and Martin Amis should be responsible for the retarded economy because ______.
【正确答案】 B
【答案解析】推理判断题。第二段第一句意思是“英国经济的困顿不应该归罪于罢工工人和不称职的管理者,应该被放在被告席上的是乔泊•奥威尔和马丁•埃米斯。”紧接着后面说明了这类作家的描写让读者对资本主义产生了厌恶感,因此英国经济不景气的原因是这些小说家塑造的反面商业形象,这逐渐影响到整个文化。故选B。
单选题 American academic Martin Wiener's argument______.
【正确答案】 C
【答案解析】事实细节题。撒切尔夫人对学者马丁•维纳的观点表示欣赏,并且因此努力复苏这种商业文化,由此可以看出该学者的观点是C。
单选题 The best title for the text may be______.
【正确答案】 B
【答案解析】中心思想题。要确定这篇文章的题目,必须依据整篇文章的意义。这篇文章的中心意思是反商业思潮影响了英国的经济,四个选项A“反商业现象及其深层思考”;矿反商业文化;C“工业精神复兴”;D“文学界的反商业浪潮”中,B最为贴切。