单选题
In the last ten years, the Internet has opened up incredible amounts of information to ordinary citizens. But using the Internet can he like walking into a library where the books are all lying on the floor in piles. While tools like Google allow some structured search, much of the data from such searches is outdated or of questionable value. Some web enthusiasts have taken up the task of organizing information through a democratic means that only the Internet allows: an encyclopedia of the people, by the people, and completely free to copy and distribute. This ‘people’s encyclopedia’ of the Web — a free site called Wikipedia — has provided a unique solution by inviting individuals to participate in the process of rationalizing and updating web content. At the heart of this movement are wikis, web sites that allow users to directly edit any web page with one click of the mouse. Wikipedia — the largest example of these collaborative efforts — is a functioning, user-contributed online encyclopedia that has become a popular and highly regarded reference in just three years of existence. The goal of Wikipedia was to create an encyclopedia that could he shared and copied freely while encouraging people to change and improve the content. Each and every article has an “Edit this page” button, allowing anyone, even anonymous passersby, to add or delete any content on the page. It seems like a recipe for disaster and chaos, but it has produced surprisingly credible content that has been evaluated and revised by the thousands of international visitors to the site. For many, it finally realizes the original concept of World Wide Web creator Tim Berners-Lee — an online environment where people not only browse content, but freely and actively exchange information. The Wikipedia project was started by Jimmy Wales, head of Internet startup Bomis.com, after his original project for a volunteer, hut strictly controlled, free encyclopedia ran out of money and resources after two years. Editors with PhD degrees were at the helm of the project then, but it produced only a few hundred articles. Not wanting the content to languish, Wales placed the pages on a wiki website in January 2001 and invited any Internet visitors to edit or add to the collection. The site became a runaway success in the first year and gained a loyal following, generating over 20,000 articles and spawning over a dozen language translations. After two years, it had 100,000 articles, and in April 2004, it exceeded 250,000 articles in English and 600,000 articles in 50 other languages. Over 2,000 new articles are added each day across all the various languages. And according to website rankings at Alexa.com, it has become more popular than traditional online encyclopedias such as Britannica.com and is one of the top 600 most heavily visited websites on the internet.
单选题
The author called Wikipedia ‘people’s encyclopedia’ because [A] it is accessible to all the passersby. [B] it can be edited by everyone. [C] it is run by ordinary people. [D] it is built to the taste of common citizens.
【正确答案】
B
【答案解析】[设题点] 复杂句、特殊标点处 [解析] 推理判断题。第二段首句破折号之间的部分a free site called Wikipedia作This ‘people’s encyclopeaia’ of the web的同位语,两者是对等的,“大众百科全书”即指维基百科;句子宾语a unique solution即指第一段末尾提到的“编纂一部民有、民创,且复制和传播完全免费的百科全书”的一种独特的方法;by后面的部分作方式状语,说明采取的途径和方法。由“邀请个人参与合理调整和更新网页内容”可看出,维基百科之所以称为“大众百科全书”是因为[B]。
单选题
What’s the goal of Wikipedia according to the passage? [A] To create a people’s encyclopedia that is free to share and copy. [B] To produce a credible and authoritative reference tool. [C] To create an online environment where people freely exchange information. [D] To create a volunteer, but strictly controlled, free encyclopedia.
【正确答案】
A
【答案解析】[设题点] 复杂句 [解析] 事实细节题。the goal of Wikipedia出现在第三段第二句。[A]项同义转述了原文中的to create an encyclopedia...improve the content,故为答案。[B]在文中未提到;[C]出自第三段最后一句,是Tim Berners-Lee的构想;[D]出自第四段首句,是维基百科的前身的目标,此三项都予以排除。
单选题
The word “languish” (Line 4, Para. 4) is closest in meaning to [A] wither. [B] abort. [C] lose vigor. [D] lose appeal.
单选题
According to the text, Jimmy Wales initiated Wikipedia project in order to [A] create a people’s encyclopedia, [B] produce huge amounts of articles. [C] make available resources useful again, [D] promote a wiki website.
【正确答案】
C
【答案解析】[设题点] 段尾因果关系处 [解析] 推理判断题。根据题干中的关键词Jimmy Wales,答案锁定在第四段。第四段提到威尔士开创维基百科项目之前创办了另一百科项目,只不过这一项目因耗费人力物力惨遭失败后,威尔士不想让仅有的成果即几百个词条浪费掉,就把它挂在了一家维基网站上,邀请每一位互联网访问者编辑或添加词库,维基百科得以形成,因此答案为[C]。第四段尾句中的分词短语Not wanting the content to 1anguish作原因状语。
单选题
Which of the following is true about Wikipedia? [A] It has once run into trouble. [B] There existed disaster and chaos in the beginning. [C] Many articles of it are outdated or of questionable value. [D] It has been a great success from the beginning.