单选题 My friend Mike was shaking his head in disbelief. " That young woman who just waited on me, " he said, pointing to an employee of the fast food restaurant where we were eating, " had to call someone over to help her count the change. The cash register(出纳机)showed her I need 99 cents, but she couldn't figure out how to count out the coins. " I understood Mike's concern. What we have done in this country, although unintentionally, is to create several generations of individuals most of whom have no idea how to reason, how to do simple math, how to do research, or finally how to be creative. The reason for this is our overuse of information technology: video games, television, digital watches, calculators, and computers. Information technology feeds us information without requiring us to think about it and let us perform operations without understanding them. It is time for us to take a hard look at an educational system that only teaches our children how to push buttons. Our kids can't tell time if the clock has hands. They can use calculators, but cannot add, subtract, divide or multiply. Video games have taken the place of active, imaginative play. Although most of them are technically literate, they choose not to read. They are so used to television and movies that they cannot use their imagination to stay interested in a book. It is not enough to recognize the problem. What we need is solution. The one I offer is simple to suggest, but may be impossible to carry out. We must unplug our children . If we don't, they will never learn how to solve problems. They will never learn basic reasoning skills and will certainly not develop creativity. Instead of filling classrooms with electronics, let's concentrate on good old - fashioned literacy—reading books. Students must be taught not only to perform computer operations, but to figure and reason for themselves. They must see how things work and how process leads to results, they must also stretch their imagination.
单选题 What seems to be the problem of the employee of the fast food restaurant?
【正确答案】 B
【答案解析】解析:细节题。本题问那家快餐店的那个雇员似乎出的是什么问题。根据文章第一节第三行后半句:...but she couldn't figure out how to count out the coins.可她不会算,不知道怎么样才能把这找零的硬币一个个数出来。由此可知答案应该是B。这里考生应该知道,美分硬币币值并不相同,故要数出九十九美分来确实是需要进行简单的加法运算的。
单选题 What is the author's and his friend Mike's concern?
【正确答案】 A
【答案解析】解析:细节题。本题问作者和他的朋友麦克担忧的是什么。根据本文第一节第四至第六行可知:答案是A。即:教育制度培养了自己不会思考问题的人,尽管其根本原因是在于过多地运用了信息技术。
单选题 For children to have imaginative minds, they must______.
【正确答案】 B
【答案解析】解析:细节题。本题问如要孩子们拥有创造性头脑,他们必须……。根据本文第二节的最后一句可以推知孩子们如今没有创造性头脑,恰恰是因为他们过多地使用与信息技术有关的各种工具,而不再读书,而这些工具又不需要他们动脑筋而造成的后果。反过来说,要想拥有创造性头脑,孩子们自然是要恢复读书(文章最后一节明确说让我们把精力集中到良好的老式文化学习上——读书)才行,据此选B。在其它选项中,A/D文章没提到过,C说的则不能解决根本问题。让孩子离开机器之后怎么办没有说,因而还是没法使孩子拥有创造性头脑,故不能选为答案。其实,本题也可看成是稍经改变了反着考题型。大家应该还记得,反着考题型的出题方式:文章中叙述某事导致了某结果的发生,提问则是问为什么会有某结果。结合本题思考过程如下:文章说由于过度使用信息技术导致孩子们不再读书_不能独立思考_失去创造力。考题问孩子们要有创造力,他们必须……。这个问题不就近似于在先问孩子们为什么会失去了创造力,然后再加问怎么样才能恢复创造力吗?因此,只需把思考过程的箭头掉个方向,答案便一目了然,又回到读书上了。
单选题 What is the most probable meaning of "unplug our children" in the last paragraph?
【正确答案】 C
【答案解析】解析:语义题。本题问最后一节中的“unplug our children”最有可能是什么意思。Unplug的原意是拔掉……的插头。我们结合文中内容去理解,便不难猜出它的准确含义是让孩子离开电视和电脑游戏,故应选C。
单选题 The conclusion of the article is that the author believes______.
【正确答案】 D
【答案解析】解析:推理判断题。本题问本文的结论是作者认为……。从全文来看,作者一直在埋怨过度使用信息技术耽误了孩子的正常学习。据此应该选D。其它选项都存在问题:A.电子装备应该在课堂上无其位置,推理走得太远了,即从一个极端跳到了另一个极端;B.信息技术能帮助我们做不懂的事情,这无须推理,文章明确告诉我们了;C.所有书籍都比其它东西对孩子更有益,这话同样说得太绝对了,难道坏书也包括在内吗?