阅读理解
Even before the opening ceremony, a record had been broken at Sochi: 12 new events, the most for any Olympics, were scheduled to make their debut. Since the first winter Olympics in 1924, the total has swelled from 16 to 98. Some of the latest batch, such as the women's ski jump, are variations on existing events. Others will be less familiar to the mainly middle-aged audience. This is as the organisers intended. More than half of all Americans who watched the 2010 winter Olympics on NBC were over 50. Teenagers hardly tuned in. For the main sponsors, which included Coca-Cola and McDonald's, as well as for broadcasters and advertisers, this was bad news. Teenagers, in particular, have a big influence on their families' spending habits. In 1948 the BBC offered 1,000 guineas($ 47 ,000 in today's money)for the right to broadcast that year's London summer games. The organisers, fearing this would be too much of a financial strain for the broadcaster, turned it down. That amateur spirit has long since gone the way of the tug-of-war event; global broadcasting rights have been the games' biggest revenue stream for the past 30 years. In London 2012 they hit $2.6 billion. When planning the Olympics, says Ian Henry of Loughborough University, organisers only recently started to think about how well a sport plays on television and with young people. They added snowboarding in 1998 and last year considered dropping one of the oldest summer Olympic sports, wrestling. It won a reprieve by cutting the number of rounds, making scoring snazzier and adding more women's events. This year's additions to a tournament were chosen partly because they attract lots of YouTube views and Twitter followers. They include the ski half-pipe; snowboard slope style and the luge team relay. It is all a far cry from curling, in which the team sweep the ice in front of a slowly moving stone—the thrill of which is nicely captured by the sport's nickname; "chess on ice".
单选题6.The underlined word "debut"(Para 1, Line 2)most probably means______.
【正确答案】
A
【答案解析】该题句子背景为:12 new events,the most for any Olympics,were scheduled to maketheir debut.该句their一词指代上文的12 new events,即:12 new events make their debut.这个句子中,能猜测出debut意思的关键词是new,该句意为:12项新的运动项目——。我们看看四个选项,分别是:出现;贡献;区别;离开。能够与“new events新的运动项目”搭配的是“出现”。故答案为选项[A]。
单选题7.According to Paragraph 1, which one is true?
【正确答案】
D
【答案解析】选项[A]对应第一段倒数第二句:Others will be less familiar to the mainly middle—aged audience.其中提到mainly middle-aged audience(以中年人为主的观众群体),并没有说“大多数观众都是男性”,因此选项[A]错误。选项[B]对应最后两句:Others will be less famil-iar to the mainly middle—aged audience.This is as the organisers intended.(其他项目对于以中年人为主导的观众群体来说并不熟悉,而这是组织者有意安排的。)说明如今组织者试图吸引的群体不是中年人,而是第二段指出的teenagers,故该项是错误的。选项[C]对应第一句:Evenbefore the opening ceremony,a record had been broken at Sochi:12 new events,the most for anyOlympics,were scheduled to make their debut.这里的打破纪录指的是“12项新的项目亮相”,而不是“12项纪录被打破”,故该项错误。选项[D]对应第二句:Since the first winter Olympicsin 1924,the total has swelled from 16 to 98.由此可见该项“越来越多新项目出现在冬奥会上”的表述正确,故选项[D]为答案。
单选题8.Sponsors of the winter Olympics are disappointed because______.
【正确答案】
C
【答案解析】根据sponsor,winter Olympics定位到第二段第三句:For the main sponsors…thiswas bad news.其中,“For the main sponsors…this was bad news”与该题干中的“Sponsors…aredisappointed”是同义的表述。而文章提到的this was bad news中的this指代前面的“Teenagershardly tuned in”,因此赞助商们失望是因为他们无法吸引年轻听众,即选项[C]正确。
单选题9.We can learn from Paragraph 4 that______.
【正确答案】
A
【答案解析】选项[A]和[B]共同提到“wrestling”的信息,因此根据这两项可以定位到最后两句:…last year considered dropping one of the oldest summer Olympic sports,wrestling.It won areprieve by cutting the number of rounds,making scoring snazzier and adding more women’s events.其中“considered dropping…wrestling考虑取消摔跤”和“It won a reprieve…它被暂缓了”可以使我们确定选项[B]是错误的。而“adding more women’s events增加更多女性(摔跤)项目”与选项[A]“there may be more female wrestlers in the games”的表述相符,因此选项[A]项正确。选项[C]文章未提及,属于无中生有。选项[D]对应第一句“…organisers only recently startedto think about how well a sport plays on television and with young people.”其中“only recently”与该项的“for long”表述不一致,故该项错误。综上所述,答案为选项[A]。
单选题10."Chess on ice" is a nickname to describe the sport of______.
【正确答案】
B
【答案解析】根据“Chess on ice”定位到最后一段最后一句:It is all a far cry from curling,inwhich the team sweep the ice in front of a slowly moving stone——the thrill of which is nicely capturedbv the sport’s nickname:“chess on ice”.该句逗号后面的内容所要解释的就是逗号前面最近的词“curling”,因此选项[B]为答案。