单选题 When global warming finally came, it stuck with a vengeance. In some regions, temperatures rose several degrees in less than a century. Sea levels shot up nearly 400 feet, flooding coastal settlements and forcing people to migrate inland. Deserts spread throughout the world as vegetation shifted drastically in North America, Europe and Asia. After driving many of the animals around them to near extinction, people were forced to abandon their old way of life for a radically new survival strategy that resulted in widespread starvation and disease. The adaptation was farming: the global-warming crisis that gave rise to it happened more than 10,000 years ago.
As environmentalists convene in Rio de Janeiro this week to ponder the global climate of the future, earth scientists are in the midst of a revolution in understanding how climate has changed in the past—and how those changes have transformed human existence. Researchers have begun to piece together an illuminating picture of the powerful geological and astronomical forces that have combined to change the planet"s environment from hot to cold, wet to dry and back again over a time period stretching back hundreds of millions of years.
Most important, scientists are beginning to realize that the climatic changes have had a major impact on the evolution of the human species. New research now suggests that climate shifts have played a key role in nearly every significant turning point in human evolution: from the dawn of primates some 65 million years ago to human ancestors rising up to walk on two legs, from the huge expansion of the human brain to the rise of agriculture. Indeed, the human history has not been merely-touched by global climate change, some scientists argue, it has in some instances been driven by it.
The new research has profound implications for the environmental summit in Rio. Among other things, the findings demonstrate that dramatic climate change is nothing new for planet Earth. The benign global environment that has existed over the past 10,000 years—during which agriculture, writing, cities and most other features of civilization appeared—is a mere bright spot in a much larger pattern of widely varying climate over the ages. In fact, the pattern of climate change in the past reveals that Earth"s climate will almost certainly go through dramatic changes in the future—even without the influence of human activity.
单选题 Farming emerged as a survival strategy because man had been obliged ______.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 细节题。根据关键词survival strategy定位到第一段。倒数第二句话people were forced to abandon their old way of life for a radically new survival strategy that resulted in widespread starvation and disease. The adaption was farming...(人们被迫放弃了原有的生活方式,采取了全新的生存策略,结果导致大规模的饥荒和疾病。这种适应就是农业……),因此A项“(迫使)人们放弃了原有的生活方式”为正确答案。
单选题 Earth scientists have come to understand that climate ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 细节题。见第二段的第二句话Researchers have begun to piece together an illuminating picture of the powerful geological and astronomical forces that have combined to change the planet"s environment from hot to cold, wet to dry and back again over a time period stretching back hundreds of millions of years. (强大的地质和天文力量结合在一起,使地球环境从热变冷,从潮湿变干燥,在几亿年的时间里周而复始,研究人员开始把这些组合成了一幅清晰的图画。)因此D项“经历了周期性的变化”为正确答案。
单选题 Scientists believe that human evolution ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 推断题。本文的主题是气候变化对人类生存的影响。在第二段的开头提到了those changes have transformed human existence,第三段的第一句话重申了这个主题,说the climatic changes have had a m ajor impact on the evolution of the human species,由此可见C项“(人类进化)很大程度上受到气候变化的影响”为正确答案。
单选题 Evidence of past climatic changes indicates that ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 推断题。文章的最后一句话the pattern of climate change in the past reveals that Earth"s climate will almost certainly go through dramatic changes in the future—even without the influence of human activity(过去气候变化的模式说明,即使没有人类活动的影响,将来地球上的气候也几乎肯定会经历巨大的变化),因此C项“地球的气候在将来一定会发生巨大变化”为正确答案。
单选题 The message the author wishes to convey in the passage is that ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 主旨题。本题实际上是考查文章主旨。解题的线索在第三段的最后一句话Indeed, the human history has not been merely touched by global climate change, some scientists ague, it has in some instances been driven by it. (的确,人类历史不仅仅是受全球气候的影响,在有些情况下简直是被推着走),因此D项“尽管大自然不断变化,人类文明还会不断向前发展”为正确答案。