单选题 As one of a rare group of economists who believe that "manufacturing matters" for the health of the American economy, I was heartened to hear President Obama emphasize manufacturing in his State of the Union address. During the last two years, the manufacturing sector has led the economic recovery, expanding by about 10 percent and adding more than 300,000 jobs. Though there are economists who do not share my view, I believe that a strong manufacturing sector matters for several reasons.
First, economists agree that the United States must rebalance growth away from consumption and imports financed by foreign borrowing toward exports. Manufactured goods account for about 86 percent of merchandise exports from the United States and about 60 percent of exports of goods and services combined. American manufacturing exports are becoming more attractive as a result of rising wages abroad, the decline in the dollar"s value, increasing supply-chain coordination and transportation costs, and strong productivity growth in American manufacturing.
Germany and Japan, two high-wage countries, have maintained substantial shares of manufacturing in their economies, and are major exporters of manufactured goods to emerging market economies. Like manufacturing in these countries, manufacturing in the United States can win larger shares of global export markets with the right policies in place.
Second, on average manufacturing jobs are high-productivity, high value-added jobs with good pay and benefits. In 2009, the average manufacturing worker earned $74,447 in annual pay and benefits compared with $63,122 for the average non-manufacturing worker. In that year, only about 9 percent of the work force was employed in manufacturing, down from about 13 percent in 2000. The fall in manufacturing employment during the 2000s was a major factor behind growing wage inequality and the polarization of job opportunities between the top and bottom of the wage and skill distribution, with a hollowing out of middle-income jobs.
Third, manufacturing matters because of its substantial role in innovation. American leadership in science and technology remains highly dependent on R. & D. investment by manufacturing companies, and the social returns to such investment are substantial, far exceeding the returns to the companies that fund it.
American multinational companies that account for about 84 percent of all private-sector business R. & D. in the United States still place about 84 percent of their R. & D. activities in the United States, often in clusters around research universities. But this share is gradually declining as American companies shift some of their R. & D. to Asia in response to rapidly growing markets, ample supplies of technical workers and engineers and generous subsidies. Congress"s failure to extend and broaden the R. & D. tax credit, as President Obama has urged, is also encouraging companies in the United States to look to other countries offering far more generous R. & D. tax incentives.
单选题 It can be concluded from Paragraph 2 that a booming manufacturing is important in that it can ______.
【正确答案】 A
【答案解析】细节事实题
[解析] 第二段作者提到了制造业对美国来说至关重要的第一点原因,那就是rebalance growth away from consumption and imports financed by foreign borrowing toward exports(它能使美国重新平衡经济增长,摆脱之前对消费和以外债为资金来源的进口的依赖,转而通过出口实现增长。)根据这层含义,我们对四个选项进行辨析。A正确,制造业至关重要,因为它能够改变美国的经济增长模式,从依赖进口转而成为靠出口实现增长。B错误,第二段并没有提到美国债务危机的问题。制造业重要并不是因为它能够抑制来自新兴国家的进口产品,而是它能够使美国自身的产品变得更具有竞争力,从而扩大出口,消除赤字,所以C错。D错误,第二段最后提到了美元贬值的问题,美国制造业出口日益增长,其中一个原因就是因为美元的贬值,和D的内容完全不符。
单选题 Germany and Japan are mentioned in Paragraph 3 as ______.
【正确答案】 D
【答案解析】推断题
[解析] 第二段作者主要论述的观点是美国应该大力发展制造业,因为制造业产品的出口能够帮助美国摆脱依赖进口的经济增长模式。接着第三段就举了德国和日本的例子。作为发达国家的代表,这两个国家在制造业方面都具备相当的实力,他们在向新兴国家出口制造业产品方面也一马当先。因此,这里德国和日本是作为正面例子推出的,首先可以将A排除。作者以这两个国家为例,不是想要说明它们对美国会造成威胁,而是希望美国能够从这两个国家身上学到一些经验,因此B错误。C说德国和日本关注制造业是正确信息,但是后半句说依靠制造业而成功摆脱经济危机,文中无此信息。D为正确答案。
单选题 In Paragraph 4, the author is mainly discussing ______.
【正确答案】 B
【答案解析】段落主旨题
[解析] 第四段第一句话就指出,制造业岗位通常具有很高的生产率和丰厚的薪酬福利,附加值较高。接着,下文将制造业工人的工资水平和其他行业工人的工资水平进行了对比。因此,这一段主要讨论的就是制造业工人的工资水平问题,B为正确答案。比较具有迷惑性的是C。作者比较不同经济部门之间的工资差异是为了说明制造业工人工资水平相当可观这样一个论点,因此,C只是作者论述的手段,不是论述的意图。A所说的生产制造部门就业率降低是一个事实,文中也有所论及,但不是作者在这一段中主要论述的问题。D提到的制造业的生产率并没有在第四段中进行讨论。
单选题 It can be inferred from the passage that manufacturing jobs play an important part in ______.
【正确答案】 D
【答案解析】推理题
[解析] 第四段最后一句话指出2000年之后的几年中制造业从业人数大幅缩减是导致薪酬差距增大、工资和技能水平悬殊的工作机会呈两极分化态势,导致中等收入岗位出现空洞的主要原因。这句话比较难理解。因为第四段前半部分都在论述的观点就是,制造业从业者的工资水平高于美国其他行业工人的平均工资水平,因此,2000年之后的几年,制造业从业人数的降低使得美国获取中等收入的人数降低,从而导致了薪酬的两极分化。A错误,制造业创造了更多的中产阶级岗位,它不能缩小顶层收入和底层收入之间的差距,但是能够使得收入分配更加合理,中等收入阶层扩大,使得整个收入分配呈现两头小、中间大的橄榄状。B错误,制造业能够缓解财富分配方面两极分化的趋势,但是让人们共同富裕难免有些夸大其词。C错误,制造业提供了更多的中等收入就业岗位,而不是为中产阶级提供更多的挣钱机会。只有D正确。
单选题 Which of the following statements is true according to last two paragraphs?
【正确答案】 C
【答案解析】判断题
[解析] A曲解原文内容,原文在倒数第二段中说,制造业公司投资研发事业,而这一投资产生了巨大的社会效益,远远超出了为投资公司本身带来的回报。不像A中所陈述的,生产部门在科学研究方面得到的回报还不够多。B错误,文章最后一段中提到,美国的跨国公司仍然将84%的研发任务放在美国本土,而非国外。C正确,最后一段中提到,美国企业正在逐渐将研发部门向亚洲迁移,因为那里除了有高素质的技术人才之外,还有政府给予的丰厚税收优惠政策。因此,税收的优惠政策绝对是激励企业进行研发的一个重要手段。D错误,文章最后一段提到奥巴马已经意识到因为美国没有能够为企业提供更多的税收优惠政策,因此企业纷纷将自己的研发中心移到海外。但是奥巴马意识到这个问题,并不代表他已经出台举措改善这一状况。