Passage 3
Present-day philosophers usually envision their discipline as an endeavor that has been, since antiquity, distinct from and superior to any particular intellectual discipline, such as theology or science. Such philosophical concerns as the mind-body problem or, more generally, the nature of human knowledge they believe, are basic human questions whose tentative philosophical solutions have served as the necessary foundations on which all other intellectual speculations has rested.
The basis for this view, however, lies in a serious misinterpretation of the past, a projection of modern concerns onto past events. The idea of an autonomous discipline called “philosophy”, distinct from and sitting in judgment on such pursuits as theology and science turns out, on close examination, to be of quite recent origin. When, in the seventeenth century, Descartes and Hobbes rejected medieval philosophy, they did not think of themselves, as modern philosophers do, as proposing a new and better philosophy, but rather as furthering “the warfare between science and theology.” They were fighting, albeit discreetly, to open the intellectual world to the new science and to liberate intellectual life from ecclesiastical philosophy and envisioned their work as contributing to the growth, not of philosophy, but of research in mathematics and physics. This link between philosophical interests and scientific practice persisted until the nineteenth century, when decline in ecclesiastical power over scholarship and changes in the nature of science provoked the final separation of philosophy from both.
The demarcation of philosophy from science was facilitated by the development in the early nineteenth century of a new notion, that philosophy‟s core interest should be epistemology, the general explanation of what it means to know something. Modern philosophers now trace that notion back at least to Descartes and Spinoza, but it was not explicitly articulated until the late eighteenth century, by Kant, and did not become built into the structure of academic institutions and the standard self-descriptions of philosophy professors until the late nineteenth century. Without the idea of epistemology, the survival of philosophy in an age of modern science is hard to imagine. Metaphysics, philosophy‟s traditional core—considered as the most general description of how the heavens and the earth are put together—had been rendered almost completely meaningless by the spectacular progress of physics. Kant, however, by focusing philosophy on the problem of knowledge, managed to replace metaphysics with epistemology, and thus to transform the notion of philosophy as “queen of sciences”, into the new notion of philosophy as a separate, foundational discipline. Philosophy became “primary” no longer in the sense of “highest” but in the sense of “underlying”. After Kant, philosophers were able to reinterpret seventeenth-and eighteenth-century thinkers as attempting to discover “How is our knowledge possible?” and to project this question back even on the ancients.
Which of the following best expresses the author‟s main point?
由文章第二段的第二句中“…„philosophy‟, distinct from and sitting in judgment on such pursuits as theology and science turns out, on close examination, to be of quite recent origin.” 可以得知 D 项为正确答案。
According to the passage, present-day philosophers believe that the mind-body problems is an issue that ______.
由文章第一段的第二句中的“Such philosophical concerns as the mind-body problem ... have served as the necessary foundations on which all other intellectual speculations has rested.” 可得出 D 选项, 即: 自古代以来, 身心问题一直是知识思索的基础。
The author suggests that Descartes‟ support for the new science of the seventeenth century can be characterized as______.
根据题干将答案信息来源定位到文章第二段第三句, 再由第四句的“They were fighting, albeit discreetly, to open the intellectual world to the new science and to liberate intellectual life ...”中的“fighting”和“discreetly”可知包括笛卡尔在内的人对新科学的支持是有力且谨慎的, 即选项 B。
The author of the passage implies which of the following in discussing the development of philosophy during the nineteenth century?
由题干可以将答案的信息来源定位到文章的第三段。 在这个文段作者大篇幅地叙述了 Kant 和 19 世纪哲学的联系。 我们可以发现在 19 世纪, Kant 对这个时间的哲学有很大的影响。 因此选 D。
With which of the following statements concerning the writing of history would the author of the passage be most likely to agree?
作者开篇就说: 认为哲学自古就独立于、 高于其他学科的观点, 是一种对历史的误读。 是现代观点对历史的投射。 可见作者不认同这种理解历史的方式, 后面作者详细说明了为什么哲学并非一直高于和独立于其他学科, 以及是谁给哲学的定位带来了他今天被公认的地位。 可推测选项 B 正确, 历史(研究或写作) 不该把当代观点归于(投射) 历史人物。