单选题
Recalculating the global use of phosphorus, an important fertilizer element of modem agriculture, a team of researchers warns that the world's stocks may soon be in short supply and that overuse in the industrialized world has become a leading cause of the pollution of lakes, rivers and streams. Writing in the Feb. 14 edition of the journal Environmental Research Letters, Stephen Carpenter of the University of Wisconsin-Madison and Elena Bennett of McGill University report that the human use of phosphorus, primarily in the industrialized world, is causing the widespread eutrophication of fresh surface water. What's more, the minable global stocks of phosphorus are concentrated in just a few countries and are in decline, posing the risk of global shortages within the next 20 years. "There is a finite amount of phosphorus in the world," says Carpenter, one of the world's leading authorities on lakes and streams. "This is a material that's becoming rarer and we need to use it more efficiently." Phosphorus is an essential element for life. Living organisms, including humans, have small amounts and the element is crucial for driving the energetic processes of cells. In agriculture, phosphorus mined from ancient marine deposits is widely used to boost crop yields. The element also has other industrial uses. But excess phosphorus from fertilizer that washes from farm fields and suburban lawns into lakes and streams is the primary cause of the algae blooms that destroy freshwater ecosystems arid degrade water quality. Phosphorus pollution poses a risk to fish and other water life as well as to the animals and humans who depend on clean fresh water. In some instances, excess phosphorus sparks blooms of toxic algae, which pose a direct threat to human and animal life. "If you have too much phosphorus, you get eutrophication," explains Carpenter, of the cycle of excessive plant and algae growth that significantly degrades bodies of fresh water. "Phosphorus stimulates the growth of algae and weeds near shore and some of the algae can contain cyanobacteria, which are toxic. You lose fish. You lose water quality for drinking." The fertilizer-fueled algae blooms themselves amplify the problem as the algae die and release accumulated phosphorus back into the water. Complicating the problem, says Carpenter, is the fact that excess phosphorus in the environment is a problem primarily in the industrialized world, mainly Europe, North America and parts of Asia. In other parts of the world, notably Africa and Australia, soils are phosphorus poor, creating a stark imbalance. Ironically, soils in places like North America, where fertilizers with phosphorus are most commonly applied, are already loaded with the element. Bennett and Carpenter argue that agriculture practices to better conserve phosphate within agricultural ecosystems are necessary to avert the widespread pollution of surface waters. Phosphorus from parts of the world where the element is abundant, they say, can be moved to phosphorus deficient regions of the world by extracting phosphorus from manure, for example, using manure digesters. (490 words)
单选题
We learn from Paragraph 1 that the pollution of lakes, rivers and streams is mainly caused by ______.
【正确答案】
C
【答案解析】[答案定位] 题干已经明确指示本题考查对文章第一段的理解。本段只有一句话,题干关键词the pollution of lakes,rivers and streams出现在该句的末尾。 [答案精析] 细节理解题。题干中的“the pollution...is mainly caused by(污染主要由……引起)”与该句宾语从句中的“…has become a leading cause of the pollution(……已经成为污染的一个主要原因)”为同义表达。该句指出,工业化世界对磷的过度使用是导致湖泊、河流和溪流污染的一个主要原因。因此选项[C]为正确答案。 [错项排除]选项[A]虽然在文中也曾提到,但是根据文意,全球磷的使用并不是导致湖泊等污染的原因;选项[B]与正确选项同时出现在宾语从句中,具有较强的干扰性,但是世界磷储备出现短缺是研究人员重新计算全球磷的使用后发现的结果,并不是导致湖泊等污染的原因;选项[D]在原文中并没有提到,文中只是说明了磷是现代农业化肥的重要成分。
单选题
The word "eutrophication" (Line 3, Para. 2) most probably means ______.
【答案解析】[答案定位] 根据题于中的关键词the algae blooms可定位到第四段第一句。 [答案精析] 细节理解题。第四段第一句指出,农田和郊区草坪使用的化肥中,过量的磷流入湖泊和溪流,这是引起藻类疯长的主要原因,藻类疯长会使淡水生态体系失衡,水质下降。因此选项[C]符合文意。 [错项排除]选项[A]是利用本段第二句中的phosphorus pollution poses a risk to fish and other water life设置的干扰项,该句意为“磷污染对鱼类及其他水生生物构成威胁”,和本题的提问不相关;选项[B]具有较强的干扰性,第一句的主句部分excess phosphorus...is the primary cause of the algae blooms指出的是藻类疯长的原因而不是结果,故也应排除;选项[D]中improve的意思和原文中degrade的意思刚好相反,藻类疯长会使水质下降,而不会改善水质。
单选题
According to the last paragraph, we learn that ______.
【正确答案】
B
【答案解析】[答案定位] 题干已经明确指示本题是对最后一段的考查。 [答案精析] 细节理解题。最后一段指出,在工业化国家的环境中,磷超标是主要问题,而在世界其他地方土壤则缺磷。为避免表层水域污染扩散,在农业生态系统内开展有利于更好地保护磷资源的生产活动非常必要。用提取设备从天然肥料中提取磷,世界上富磷地区的磷就能被转移至缺磷地区。由此可知,只有选项[B]符合文意,故为正确答案。 [错项排除]在题干限定的the last paragraph内并没有任何信息能推出选项[A]的结论,故此项错误。命题者是利用常识设置这一干扰项,要注意辨别;选项[C]是利用本段最后一句设置的干扰项,然而选项中的动词created不同于原文中的动词moved,磷可以从天然肥料中提取后转移,却不能被制造,故此项错误;选项[D]和文意相悖,也应排除。