阅读理解
Before a big exam, a sound night's sleep Will do you better than poring over textbooks. That, at least, is the folk wisdom. And science, in the form of behavioral psychology, supports that wisdom. But such behavioral studies cannot distinguish between two competing theories of why sleep is good for the memory. One says that sleep is when permanent memories form. The other says that they are actually formed during the day, but then 'edited' at night, to flush away what is superfluous. To tell the difference, it is necessary to look into the brain of a sleeping person, and that is hard. But after a decade of painstaking work, a team led by Pierre Maquet at Liege University in Belgium has managed to do it. The particular stage of sleep in which the Belgian group is interested is rapid eye movement (REM) sleep, when brain and body are active, heart rate and blood pressure increase, the eyes move back and forth behind the eyelids as if watching a movie, and brainwave traces resemble those of wakefulness. It is during this period of sleep that people are most likely to relive events of the previous day in dreams. Dr. Maquet used an electronic device called PET to study the brains of people as they practiced a task during the day, and as they slept during the following night. The task required them to press a button as fast as possible, in response to a light coming on in one of six positions. As they learnt how to do this, their response times got faster. What they did not know Was that the appearance of the lights sometimes followed a pattern—what is referred to as 'artificial grammar'. Yet the reductions in response time showed that they learnt faster when the pattern was present than when there was not. What is more, those with more to learn (i. e. the 'grammar', as well as the mechanical task of pushing the button) have more active brains. The 'editing' theory would not predict that, since the number of irrelevant stimuli would be the same in each case. And to eliminate any doubts that the experimental subjects were learning as opposed to unlearning, their response times when they woke up were even quicker than when they went to sleep. The team, therefore, concluded that the nerve connections involved in memory are reinforced through reactivation during REM sleep, particularly if the brain detects an inherent structure in the material being learnt. So now, on the eve of that crucial test, maths students can sleep soundly in the knowledge that what they will remember the next day are the basic rules of algebra and not the incoherent talk from the radio next door.
单选题
Researchers in behavioral psychology are divided with regard to ______.
【正确答案】
C
【答案解析】本题是事实细节题,根据题干定位到全文第一段。第一段第四句提到“But such behavioral studies cannot distinguish between two competing theories of why sleep is good for the memory.”即尽管研究支持睡眠对增强记忆有好处的说法,但并未就其背后的原因达成一致。
单选题
As manifested in the experimental study, rapid eye movement is characterized by ______.
【正确答案】
A
【答案解析】本题是事实细节题,根据题干定位到全文第二段。第二段第三句指出The particular stage of sleep in which the Belgian group is interested is rapid eye movement (REM) sleep, when brain and body are active...说明大脑和身体处于活跃状态是眼球快速运动的特征之一。
单选题
By referring to the artificial grammar, the author intends to show ______.
【正确答案】
B
【答案解析】本题是事实细节题,根据题干定位到全文第三段。第三段介绍artifical grammar的时候指出What they did not know was that the appearance of the lights sometimes followed a pattern—what is referred to as 'artificial grammar'. 说明artificial grammar实际上是一种模式。
单选题
In their study, researchers led by Pierre Maquet took advantage of the technique of ______.
【正确答案】
C
【答案解析】本题是推理判断题,根据题干定位到全文第三段。第三段对Dr. Maquet的实验进行了详细介绍,首句Dr. Maquet used an electronic device called PET to study the brains of people as they practiced a task during the day, and as they slept during the following night即暗示实验主要采取的是将白天和夜间脑部活动数据相比较的方法,而段末得出的结论...their response times when they woke up were even quicker than when they went to sleep. 再次证明了实验采取对比研究的方法。
单选题
What advice might Maquet give to those who have a crucial test the next day? ______
【正确答案】
D
【答案解析】本题是推理判断题,根据题干定位到全文。文章首段就指出“Before a big exam, a sound night's sleep will do you better than poring over textbooks.”即在晚上好好的睡觉对记忆是有好处的。末段作者又归纳了研究的结果,“...concluded that the nerve connections involved in memory are reinforced through reactivation during REM sleep...”再次证明睡眠对巩固记忆的作用,由此可以推知,Dr. Maquet会建议在重要考试之前好好睡上一觉。