King Juan Carlos of Spain once insisted "kings don"t abdicate, they die in their sleep." But embarrassing scandals and the popularity of the republican left in the recent Euro-elections have forced him to eat his words and stand down. So, does the Spanish crisis suggest that monarchy is seeing its last days? Does that mean the writing is on the wall for all European royals, with their magnificent uniforms and majestic lifestyles? The Spanish case provides arguments both for and against monarchy. When public opinion is particularly polarised, as it was following the end of the Franco regime, monarchs can rise above "mere" politics and "embody" a spirit of national unity. It is this apparent transcendence of politics that explains monarchs, continuing popularity as heads of state. And so, the Middle East excepted, Europe is the most monarch-infested region in the world, with 10 kingdoms(not counting Vatican City and Andorra). But unlike their absolutist counterparts in the Gulf and Asia, most royal families have survived because they allow voters to avoid the difficult search for a non-controversial but respected public figure. Even so, kings and queens undoubtedly have a downside. Symbolic of national unity as they claim to be, their very history—and sometimes the way they behave today—embodies outdated and indefensible privileges and inequalities. At a time when Thomes Piketty and other economists are warning of rising inequality and the increasing power of inherited wealth, it is bizarre that wealthy aristocratic families should still be the symbolic heart of modern democratic states. The most successful monarchies strive to abandon or hide their old aristocratic ways. Prince and princesses have day-jobs and ride bicycles, not horses(or helicopters). Even so, these are wealthy families who party with the international 1%, and media intrusiveness makes it increasingly difficult to maintain the right image. While Europe" s monarchies will no doubt be smart enough to strive for some time to come, it is the British royals who have most to fear from the Spanish example. It is only the Queen who has preserved the monarchy" s reputation with her rather ordinary(if well-healed)granny style. The danger will come with Charles, who has both an expensive taste of lifestyle and a pretty hierarchical view of the world. He has failed to understand that monarchies have largely survived because they provide a service—as non-controversial and non-political heads of state. Charles ought to know that as English history shows, it is kings, not republicans, who are the monarchy" s worst enemies.
单选题 According to the first two paragraphs, King Juan Carl of Spain
【正确答案】 C
【答案解析】解析:细节题。根据关键词定位到第一、二段。由第一段第二句“但令人尴尬的丑闻和共和党在最近的欧洲选举中受欢迎迫使他收回自己的话,退了下来”可知,C项中stand down是end reign的同义置换.且C项中的embarrassment与导致卡洛斯卸任的原因embarrassing scandals是相呼应的。故C项是正确答案。A项“过去享有很高的群众支持”,B项“在欧洲皇室中是不受欢迎的”和D项“缓和与他的对手之间的关系”均属于无中生有,故排除。
单选题 Monarchs are kept as heads of state in Europe mostly
【正确答案】 A
【答案解析】解析:细节题。根据题干关键词定位到第三段。该段末句意为“但不同于海湾地区和亚洲等同于君主的专制主义者,大部分王室家族幸存下来,这是因为他们让选民避免了在寻找一个无争议但受尊重的公众人物时的困难”,其中non-controversial but respected public figure正是A项中undoubted and respectable status的同义置换,故A项是正确答案。B项“在传统和现实中寻求平衡”,C项“给选民更多的公众人物去崇拜”和D项“因为他们永恒的政治体现”均不符合题意。
单选题 Which of the following is shown to be odd, according to Paragraph 4?
【正确答案】 C
【答案解析】解析:细节题。根据题干关键词定位到第四段。该段第二句提到“奇怪的是富有的贵族家庭仍然是现代民主国家的象征核心”,其中bizarre是题干中odd的同义替换,the symbolic heart of modern democratic states是C项the role of the nobility in modern democracies的同义替换。故C项为正确答案。A项“贵族们过度依赖继承的财富”,B项“贵族家庭简单的生活方式”和D项“贵族对他们特权的坚持”,均不符合题意。
单选题 The British royals "have most to fear" because Charles
【正确答案】 D
【答案解析】解析:细节题。根据题干关键词定位到最后一段。根据该段第二句“危险来自查尔斯,他热衷于昂贵的生活方式并拥有等级分明的世界观。他不明白,君主制很大程度上幸存下来是因为他们提供了一项服务——作一名无争议的、非政治的国家领导人”可知,D项“不能适应未来身份”为正确答案。A项“在政治问题上采取强硬路线”,B项“不能像建议的那样改变他的生活方式”和C项“把共和党人作为他潜在的盟友”均不符合题意。
单选题 Which of the following is the best title of the text?
【正确答案】 B
【答案解析】解析:主旨题。做对此题,需纵观全文。文章从西班牙国王卡洛斯退位事件切入,主要讨论当下欧洲君主制度所存在的问题,并非讨论查尔斯的事件,所以排除C项“查尔斯,对即将到来威胁做出缓慢反应”和D项“查尔斯的继位焦虑”。而在A项“卡洛斯,荣辱并存”和B项“卡洛斯,欧洲君王们的前车之鉴”中,A项属于文中细节信息,不能概括文章大意,B项可概括,故为正确答案。另外,文章主题词Monarch只在B项中出现,所以考生可快速锁定正确答案。