单选题 {{B}}Passage Four{{/B}}
It is all very well to blame traffic jams, the cost of petrol and the quick pace of modern life, but manners on the roads are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men become monsters behind the wheel. It is all very well, again to have a tiger in the bank, but to have one in the driver's seat is another matter altogether. You might tolerate the rude and inconsiderate driver, but nowadays the well-mannered motorist is the exception to the rule. Perhaps the situation calls for a "Be Kind to Other Drivers" campaign, otherwise it may get completely out of hand.
Road politeness is not only good manners, but good sense too. It takes the most cool-headed and good-tempered drivers to resist the temptation to revenge then subjected to uncivilized behavior. On the other hand, a little politeness goes a long way towards relieving the tensions of driving. A friendly nod or a wave of acknowledgement in response to an act of politeness helps to are ate an atmosphere of goodwill and tolerance so necessary in modern traffic conditions. But such acknowledgements of politeness are all too rare today. Many drivers nowadays don't even seem able to recognize politeness when they see it.
However, improper politeness can also be dangerous. Typical examples are the driver who brakes violently to allow a car to emerge from a side street at some hazard to following traffic, when a few seconds later the road would be clear anyway; or the man who waves a child across a zebra crossing into the path of oncoming vehicles that may be unable to stop in time. The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they want to.
A veteran driver, whose manners are faultless, told me it would help if motorists learnt to filter correctly into traffic streams one at a time without causing the total blockages (堵塞) that give rise to bad temper. Unfortunately, modern motorists can't even learn to drive, let alone be well-mannered on the road. Years ago the experts warned us that the car-ownership explosion would demand a lot more give-and-take from all road users. It is high time for us to take this message to heart.
单选题 According to the passage, troubles on the road are primarily caused by ______.
【正确答案】 C
【答案解析】综合理解题。本文主要是讨论礼貌行车的问题。作者认为,现在的驾驶员很少有相互礼让、礼貌行车的,而这会导致很多交通安全问题。因此,C“驾驶员的行为”最符合题意。
单选题 The sentence "You might tolerate the rude and inconsiderate driver, but nowadays the well-mannered motorist is the exception to the rule. " (Para. 1) implies that ______.
【正确答案】 D
【答案解析】句子理解题。本句意思是:你可能会容忍那些无礼、不顾及别人的司机,但现在举止文明的驾驶员真是凤毛麟角。短语exception to the rule意思是“对普遍规律(或情况)的例外”。因此本句所表达的意思是,现在司机无礼、不顾及他人是普遍的情况,不礼貌的司机占大多数。所以D是正确答案。
单选题 By "good sense" (Para. 2), the author means ______.
【正确答案】 A
【答案解析】词汇+上下文理解题。根据上下文,礼貌行车不仅需要驾驶员具有文明的举止,而且具有良好的意识。作者紧接着good sense之后说,只有头脑冷静、脾气好的驾驶员才会在遇到不文明行为时抵制住报复的诱惑。这就是说,良好的意识就是驾驶员能够理解并能理智地做出反应,即A。
单选题 Experts have long pointed out that in the face of car-ownership explosion ______.
【正确答案】 B
【答案解析】细节题。根据文章最后一句,几年前专家就警告过,私人汽车的急剧增加要求所有道路使用者(包括驾驶员)互相礼让(give-and-take),因此B内容与此相符。
单选题 In the author's opinion, ______.
【正确答案】 B
【答案解析】细节题。本题答案在第三段。该段大意是,不恰当的礼貌也可能带来危险。也就是说,司机在路上礼让,也要礼让得恰当适时,否则也会带来危险。因此B是正确答案。