单选题
I want to divide human understanding into two kinds—classical understanding and romantic understanding. In terms of ultimate truth, a distinction of this sort has little meaning, but it is quite legitimate when one is operating within the classic mode used to discover or create a world of underlying form. The terms classical and romantic, as Phaedrus used them, mean the following:
A classical understanding sees the world primarily as underlying form itself. A romantic understanding sees it primarily in terms of immediate appearance. If you were to show an engine or a mechanical drawing or electronic scheme to a romantic, it is unlikely he would see much of interest in it. It has no appeal because the reality he sees is its surface. Dull, complex lists of names, lines and numbers. Nothing interesting. But if you were to show the same blueprint or give the same description to a classical person, he might look at it and then become fascinated by it because he sees that within the lines and shapes and symbols is a tremendous richness of underlying form.
The romantic mode is primarily inspirational, imaginative, creative, intuitive. Feelings rather than facts predominate. "Art" when it is opposed to "Science" is often romantic. It does not proceed by reason or by laws. It proceeds by feeling, intuition and esthetic conscience. In the northern European cultures the romantic mode is usually associated with femininity, but this is certainly not a necessary association.
The classic mode, by contrast, proceeds by reason and by laws—which are themselves underlying forms of thought and behavior. In the European cultures it is primarily a masculine mode and the fields of science, law and medicine are unattractive to women largely for this reason. Although motorcycle riding is romantic, motorcycle repair and maintenance are purely classic. The dirt gives it such a negative romantic appeal that women never go near it.
单选题 From the context of Paragraph 1, we can learn that the author is, or was at least at the moment when he or she was writing this passage, in ______ .
【正确答案】 A
【答案解析】[分析] 态度题型 从第一段第二句:In terms of ultimate truth a distinction of this sort has little meaning but it is quite legitimate when one is operating within the classic mode used to discover or create a world of underlying form。可知A为答案。
单选题 From the context of Paragraph 1, we can presume that Phaedrus is most possibly a person _______ .
【正确答案】 C
【答案解析】[分析] 推断题型 见第一段最后一句:Phaedrus(裴德罗)使用classical和romantic这两个术语来表示以下的概念……在此,文章中只提到Phaedrus(裴德罗)解释这两个术语,并没提及他自己的模式;因此C为答案。
单选题 As inferred from the contrast made at the beginning of Paragraph 2, the word "underlying" as used here is equivalent to
【正确答案】 A
【答案解析】[分析] 推断题型 见第二段:传统式的理解将世界主要看成是它根本的形式;而浪漫式的理解只看到眼前的外形。如果你将一个引擎、机械制图或电子方案展示给浪漫式理解的人看,一般不会引起他的兴趣;之所以会如此是因为他只看到事情的表面:一系列枯燥、复杂的名字、线条、数字,没什么有趣的;但如将同样的计划拿给传统式理解的人看,他也许会被强烈地吸引住;因为他在线条、形状和符号之中看到的是基本构成的丰富。因此A为答案。
单选题 According to Paragraph 2, a classical person will have great interest in all of the following {{B}}EXCEPT{{/B}} ______ .
【正确答案】 C
【答案解析】[分析] 是非题型 通读第二段可见选项A,B,D的内容符合传统式理解的人的兴趣,而选项C是指一张白纸,在第二段例子中未被提及;因此C为答案。
单选题 Only ______ is true to this statement made in Paragraph 3: "Art" when it is opposed to "Science" is often romantic.
【正确答案】 C
【答案解析】[分析] 是非题型 第三段讲:对于浪漫型理解的人来说感觉重于事实,处于支配地位;当将“Art”与“Science”对立起来看时,“Art”是浪漫的,它不需要从理由、法规着手。因此选项C为答案。
单选题 We can infer that among the four synonyms listed below, ______ is the best replacement for the word "proceed" as used in Paragraph 3.
【正确答案】 D
【答案解析】[分析] 推断题型 见第三段第四、五句:It does not proceed by reason or by laws.It proceeds by feeling, intuition and esthetic conscience.它不需要从理由、法规着手,而是由情感、直觉和美育意识所导致的。而选项A.advance提升,前进,预付;B.carryon继续开展,坚持;C.keep保持,遵守,经营;D.work工作,(使)运转,起作用,造成,产生;因此D为答案。
单选题 The last sentence in Paragraph 3, "this is certainly not a necessary association", is quite possibly an opinion by ______ .
【正确答案】 D
【答案解析】[分析] 细节题型 第三段中最后一句中:In the northern European cultures the romantic mode is usually associated with femininity,but this is certainly not a necessary association.(在北欧文化中浪漫模式通常被人们联想到娇柔,但当然了,这也未必一定如此。)后半句可能是作者讲了句小小的离题话;因此D为答案。
单选题 The word "dirt" in the last sentence refers to ______ .
【正确答案】 B
【答案解析】[分析] 词义题型 最后一段讲的是:相反,传统模式需推理和按法规办事,且这推理和法规本身就是思想和行为的根本形式。……尽管骑摩托是浪漫的,摩托修理和保养则完全是传统的,污垢使得修理和保养有着相当负面的浪漫感染力,以至女士们几乎从不染指。前面提到:浪漫式的理解只看到眼前的外形或事情的表面;因此B为答案。
单选题 As you see it, ______ would best describe the tone of this passage.
【正确答案】 D
【答案解析】[分析] 态度题型 通读全文,作者先讲了自己对人类理解模式的分类,后又举例说明;因此D应是答案。
单选题 This passage is excerpted most probably from ______ .
【正确答案】 C
【答案解析】[分析] 推断题型 通读全文可见本文作了具体分析,是篇研究性文章;因此C为答案。