单选题 Since the industrial revolution, government, society, and industry have attempted to channel technological progress in useful directions. Whether it is the printing press, the cotton gin the automobile or the Internet, technological innovations often have profound economic and social effects. To harness the benefits and minimize the more harmful effects of new technologies, modern governments use four basic approaches: specific direction, market incentives, criminal prohibition, and behavior modification.
Specific direction starts with governments identifying one or more key factors in the R&D phase. Then, using a variety of means ranging from administrative regulation to outright state ownership, the government seeks to control the implementation of the technology.
Market incentives are the deliberate manipulation of the market by the government to control how a particularly technology is distributed and used. For example, some governments impose taxes to cover the hidden costs associated with the use of a particular technology. For example, raising gasoline taxes to pay for highway improvements. Other methods include the granting of subsidies to private researchers or the strengthening of intellectual property laws to give added incentives to developers.
Criminal prohibition usually takes place when strong opposition exists to a particular technology or field of research. In recent years, most developed countries have enacted legislation to ban the cloning of human beings. Other examples are the enforcement of clean air regulations that force power plants to emit fewer greenhouse gasses.
Finally, behavior modification includes the use of the media, advertising, and government and corporate leadership to encourage a particular society to use a technology in a beneficial way. For example, while there is limited government regulation of the Internet, websites are encouraged to install safeguards to prevent children from viewing inappropriate material. A recent national advertising campaign recently boosted the percentage of New York residents who recycled by almost 25%. Such campaigns do not use direct government regulation, but instead appeal to the user's sense of civic duty or social responsibility.
Of all new technologies, perhaps none has changed the landscape and character of American life more than the automobile. Yet, the costs of this technology are not always reflected in the price of Using the technology. For example, it costs an oil company $ 0.89 per gallon of gas produced. This same liter is sold to U. S. consumers at about $1.20 per gallon. Yet while this price reflects the cost of production plus a profit for the oil company it does not reflect the actual cost of using the technology. For that, we must factor in the environmental costs associated with air pollution (increased health care, environmental degradation) and the political costs (dependence on foreign oil, energy shortages). In short, in order to be effective, all of these strategies for channeling technology to benefit society must incorporate all the costs associated with usage.

单选题 Specific direction is characterized by
[A] government funding in R&D period.
[B] complete centralization of power.
[C] direct administrative interference.
[D] identifying promising technology trends.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 推理题。这道题需要一定的综合能力,其实特殊指引的每一步都可以看到政府的行为,比如确认研发阶段的要素,使用行政法规和完全国有化,总之要控制技术的实施。综合一下可以看出这一措施的特征是直接的行政干预。
单选题 Market incentives are useful in that they
[A] help raise commodity prices to give government a bigger revenue.
[B] help the government encourage more researchers to make technological innovations.
[C] help raise oil prices so as to cut gasoline consumption and Protect our environment.
[D] help the government give subsidies to private enterprises to build more advanced highways.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 细节题。文章第三段在讲市场激励机制的作用,其中提到通过收税的方式把钱分配出去,其中之一就是给予私人研究人员补贴并加强知识产权法的力度,以给技术开发者以更多激励。那么给他们激励实际上就是鼓励他们进行更多的技术革新。
单选题 By implementing criminal prohibition, the government will be able to
[A] limit the development of technology in certain fields.
[B] ban human cloning in developing countries.
[C] establish more environment-friendly nuclear power plants.
[D] cut down high-tech crimes which have been prevailing nowadays.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 细节题。文章第四段讲到立法的用途,主要是针对那些产生强烈负面影响的特定技术和研究领域,并举出了禁止克隆人和强迫发电厂减少二氧化碳释放量的例子。因此通过立法政府能够限制特定领域的技术发展。 [B]的错误在于增加了“发展中国家”的概念;[C]的错误在于提出了新的信息即“核电发电站”。[C]的内容完全是无中生有,本身有道理,但是文章没有涉及。
单选题 Behavior modification is different from the other three measures in that
[A] it requires the cooperation of companies and individuals.
[B] it is targeted at encouraging innovations in advertising industry.
[C] it involves less forced actions and administrative interference.
[D] it helps to mold people's sense of responsibility for society.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 细节题。第五段最后一句清楚地说明“这种运动并不直接使用政府法规,而是唤起使用者的公民职责和社会责任感”。换句话说,就是涉及较少的强制行动和行政干涉。[D]项的迷惑性很大,它的错误在于使用了“mold”,即“形成、构建”的意思,而原文是说要唤起。[B]的错误在于,广告业只是这一措施的媒介,而不是改造对象。
单选题 The key factor that guides the four strategies is to
[A] use the four strategies flexibly in different situations.
[B] strengthen the government's macro-control in each sector.
[C] reflect the cost of technology as much as possible in application.
[D] reduce the cost of technology to protect consumers' interests.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 细节题。从文章最后一句看,“总之,为了使所有的这些使技术造福社会的措施能够有效,必须把所有的与使用相关的成本计算在内”,说明指导这些措施的关键因素就是在使用中尽可能多地体现技术的成本。