单选题 {{B}}Passage Three{{/B}}
Many of the problems we face today are not so new as we think they are. And some of our modern solutions are not so new, either. The problem of energy shortages and the solution of using solar energy go back at least to early Greek cultures. The climate in the coastal areas of Greece 2,500 years ago was characterized by cool winters, much as it is today. At that time, the Greeks heated their homes with small, charcoal-burning heaters. In other words, wood (which is used to make charcoal) was their primary source of energy. However, by the fifth century B C fuel shortages had become common be- cause, in many parts of Greece, the firewood in the forests had been depleted. Once the supply of fire- wood from the local forests ran out, people began to use the wood from olive groves as fuel. But this solution had its own problem. It reduced the olive crop, a valuable resource to the Greeks. By the fourth century B C, the city of Athens banned the use of olive wood for fuel. Wood had to be imported from farther and farther away, making it more difficult to obtain and more expensive to use. About this time the Greeks began to build their houses facing south, so that the low sun in winter could penetrate and help heat the interiors. Excavations of ancient Greek cities suggest that large areas were planned so that individual homes could take maximum advantage of passive solar energy.
单选题 The word "depleted" means ______ .
【正确答案】 C
【答案解析】文章的中间部分。前面有“短缺shortage”,后面有“用光run out”,可见这里是“用光”的意思。选项C是正确的。
单选题 According to the passage, ______ .
【正确答案】 D
【答案解析】文章后半部分。“到公元前4世纪可说明时间”;“房子面朝南以让阳光射入”提示选项D是正确的。
单选题 The author implies that before the fifth century B C, ______ .
【正确答案】 C
【答案解析】2500年前就是公元前5世纪,希腊人是不注意保护木材的,当时的希腊人所使用的燃料是以木材为主。选项C是正确的。
单选题 Which sentence best expresses the central point of the passage?
【正确答案】 C
【答案解析】全篇都在陈述、说明第三句所表明的观点:古希腊就有能源短缺问题,古希腊就在使用太阳能来解决该问题。选项C是正确的。