单选题
To understand how astrology works, we should first take a quick look at the sky. Although the stars are at enormous distances, they do indeed give the impression of being affixed to the inner surface of a great hollow sphere surrounding the earth. Ancient people, in fact, literally believed in the existence of such a celestial sphere. As the earth, spins on its axis, the celestial sphere appears to turn about us each day, pivoting at points on a line with the earth's axis of rotation. This daily turning of the sphere carries the stars around the sky, causing most of them to rise and set, but they, and constellations they define, maintains fixed patterns on the sphere, just as the continent of Australian maintains its shape on a spinning globe of the earth. Thus the stars were called fixed stars. The motion of the sun along the ecliptic is, of course, merely a reflection of the revolution of the earth around the sun, but the ancients believed the earth was fixed and the sun had an independent motion of its own, eastward among the stars. The glare of sunlight hides the stars in daytime, but the ancients were aware that the stars were up there even at night, and the slow eastward motion of the sun around the sky, at the rate of about thirty degrees each month, caused different stars to be visible at night at different times of the year. The moon, revolving around the earth each month, also has an independent motion in the sky. The moon, however, changes its position relatively rapidly. Although it appears to rise and set each day, as does nearly everything else in the sky, we can see the moon changing position during as short an interval as an hour or so. The moon's path around the earth lies nearly in the same plane as the earth's path around the sun, so the moon is never seen very far from the ecliptic in the sky. There are five other objects visible to the naked eye that also appear to move in respect to the fixed background of stars on the celestial sphere. These are the planets Mercury, Venus, Mars, Jupiter, and the Saturn. All of them revolve around the sun in nearly the same plane as the earth does, so they, like the moon, always appear near the ecliptic. Because we see the planets from the moving earth, however, they behave in a complicated way, with their apparent motions' on the celestial sphere reflecting both their own independent motions around the sun and our motion as well.
单选题
The ancient people believed that______. [A] the earth was spinning on the axis of the sky [B] the sky was a hollow sphere spinning around the earth [C] the patterns of stars on the sky would never change [D] the stars around the sky were not stationary
单选题
Which of the following is true about the motion of the moon? [A] The moon and the sun are moving in the same plane. [B] The moon revolved along the ecliptic. [C] The moon moves faster than the sun. [D] The position of the moon can be found changed in an hour's time.
单选题
It is stated in astrology that______. [A] the sun is so distant from us that it was hard to follow its motion [B] the sun was moving westward around the sky [C] the motion of the sun is at the rate of about thirty degrees every week [D] the motion of the sun is similar to the revolution of the earth around the sun
单选题
All the other five planets______. [A] always appear near the path of the sun [B] are moving in a way more complicated than the earth does [C]aren't moving around the sun as independently as the earth does [D] are moving around the sun at the same speed as the earth does
【正确答案】
B
【答案解析】文章最后一句话提到“Because we see the planet from the moving earth,however,they behave in a complicated way,...”,说明行星的运行更为复杂。所以B应为正确答案。
单选题
According to the passage which of the following is true? [A] A fixed star refers a star that is always stationary on the sky. [B] Scientists can tell the motion of the earth from the motions of other five planets. [C] Ancient people had scanty knowledge about the movement of the stars. [D] All the stars on the sky can be seen all the year around.
【正确答案】
B
【答案解析】根据文章的最后一句话,“...their apparent motions on the celestial sphere reflecting both their own independent motions around the sun and our motion as well”可以得出结论,即那五颗行星的运动也反映了地球的运动。在四个选项中,只有B符合题意。