单选题
The Decline of Formal English
Americans no longer expect public figures, whether in speech or in writing, to command the English language with skill and gift. Nor do they aspire to such command themselves. In his latest book, Doing Our Own Thing : The Degradation of Language and Music and Why We Should, Like, Care , John McWhorter, a linguist and controversialist of mixed liberal and conservative views, sees the triumph of 1960s counter-culture as responsible for the decline of formal English.
Blaming the permissive 1960s is nothing new, but this is not yet another criticism against the decline in education. Mr. McWhorter"s academic specialty is language history and change, and he sees the gradual disappearance of "whom," for example, to be natural and no more regrettable than the loss of the case-endings of Old English.
But the cult of the authentic and the personal, "doing our own thing," has spelt the death of formal speech, writing, poetry and music. While even the modestly educated sought an elevated tone when they put pen to paper before the 1960s, even the most well regarded writing since then has sought to capture spoken English on the page. Equally, in poetry, the highly personal, performative genre is the only form that could claim real liveliness. In both oral and written English, talking is triumphing over speaking, spontaneity over craft.
Illustrated with an entertaining array of examples from both high and low culture, the trend that Mr. McWhorter documents is unmistakable. But it is less clear, to take the question of his subtitle, why we should, like, care. As a linguist, he acknowledges that all varieties of human language, including non-standard ones like Black English, can be powerfully expressive there exists no language or dialect in the world that cannot convey complex ideas. He is not arguing, as many do, that we can no longer think straight because we do not talk proper.
Russians have a deep love for their own language and carry large chunks of memorized poetry in their heads, while Italian politicians tend to elaborate speech that would seem old-fashioned to most English-speakers. Mr. McWhorter acknowledges that formal language is not strictly necessary, and proposes no radical education reforms he is really grieving over the loss of something beautiful more than useful. We now take our English "on paper plates instead of china." A shame, perhaps, but probably an inevitable one.
单选题 According to McWhorter, the decline of formal English ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 细节题。本题问的是根据麦克沃特的研究,正式英语的退化怎么样。第二段第二句讲到“麦克沃特先生擅长的学术领域是语言史以及语言演变。他认为诸如‘whom’这个正式英语词汇的逐渐消失是‘自然的’(he sees the gradual disappearance of "whom", for example, to be natural)”。由此可见,McWhorter认为正式英语的退化只不过是语言发展中的自然现象,故选B。
单选题 The word "talking" (Line 6, Paragraph 3) denotes ______.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 语义题。第三段第一句提到“做我们自己的事”已经使正式演讲、写作、诗歌及音乐的消亡了,随后提到在20世纪60年代以前那些受过一般教育的人在写作时都用比较高雅的语气,最后一句中指出,无论作为口语的英语还是书面语的英语,talking战胜了演讲(speaking),即兴(spontaneity)战胜了技巧(craft)。由此可知,talking与speaking的对比就相当于“即兴”和“技巧”的对比,“即兴”代表使用非正式的语言,“技巧”代表使用正式的语言。所以talking代表的就是非正式英语,所以答案是D。
单选题 To which of the following statements would McWhorter most likely agree?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 细节题。第四段第四句提到“He is not arguing, as many do, that we can no longer think straight because we do not talk proper.”,可见麦克沃特先生并不像大多数人那样认为“我们说话方式不再规范就会使我们不能去准确地思考”。也就是,麦克沃特先生认为“正确逻辑思维不一定与我们的说话方式有关系”,所以答案是A。
单选题 The description of Russians" love of memorizing poetry shows the author"s ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 态度题。第五段第一句中讲到“俄罗斯人非常热爱自己的语言,并且在脑海中记忆了大量的诗歌,而意大利的政客们倾向于精心准备演讲”。作者举例的目的就是为了说明下文的观点,即“he is really grieving over the loss of something beautiful more than useful(麦克沃特为那些虽不实用却很美好的事物的消逝而哀叹)”。可见在作者看来,“俄罗斯人爱好背诵诗歌”和“意大利的政客精心准备演讲”都是“虽不实用却很美好的事物”,并对此的消逝而哀叹。所以作者很欣赏俄罗斯人为保持自身语言的优美性所做的努力,故答案是B项。
单选题 According to the last paragraph, "paper plates" is to "china" as ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 推断题。第五段最后两句讲到,麦克沃特先生认为“正式英语”并非不可或缺,他也没有提出要对教育进行彻底改革——其实他只是为那些“虽不实用却很美好的事物”的消逝而哀叹,我们现在用“纸盘子”而非“瓷盘子”来装我们的英语大餐。真是惭愧啊,但已经是一种不可避免的羞愧。结合全文在这里作者用“paper plates”和“china”来比喻正式英语的退化,并且根据上文可以推断出,“paper plates(纸盘子)”指的是那些“实用却不美好”的事物,即非正式英语,而“(china)瓷盘子”用来指那些“不实用却美好”的事物,即正式英语,所以答案是C。