阅读理解  Passage 4

Directions: Read the passage and judge: based on the article, are these statements true or false?

One in three households across Britain is now dependent on the state for at least half its income, it emerged today. Official government figures indicate that more than seven million households are getting most of their income from government welfare payments. The figures also reveal the huge gulf in welfare dependency between single parent and two-parent households.

The figures were quoted in a report by Civitas, a right- wing think-tank, and it is scathing about how New Labour welfare policy has been designed to “create grateful voters rather than independent people” . In many single- parent homes with two children, the proportion of families that would be financially crippled without state support is now as high as 61 per cent. That compares with just 9% in a state support is now as high as 61 per two-parent home.

The figures, prepared by the Department for Work and Pensions but cited today in the new report from Civitas, paint a stark picture of how Britain’ s dependency culture has grown over the last few decades. Gordon Brown has been repeatedly attacked for building up a society heavily reliant on tax credits and other state aid. The Chancellor’ s tax credits scheme was “only the most prominent example of welfare policies intended to create a grateful electorate rather than free-thinking citizens” ; the report says.

However, the report also suggests that David Cameron’ s Conservatives are worried about seeming uncaring, and therefore not ready to take drastic action and copy American-style policies that have produced huge drops in benefit claims in the United States.   The claim was denied by a spokesman for the shadow chancellor, George Osbome, who said the Tories were developing policies to reduce the size of Mr. Brown’ s state.

According to David Green from Civitas, the author of the report, data on the real state of state dependency have only been collected for the last five years or so. But he estimated that the proportion of households dependent on state handouts for at least 50 per cent of income had been probably as low as five per cent in the 1960s. It rose during the 1970s and 1980s, especially because of soaring unemployment under the Thatcher government.

His report in the current issue of Civitas Review makes the wider point that politics is no longer providing the answers to Britain’ s problems. The Blair years had “tested to destruction” the notion that big spending on health, education and welfare was the answer. There was a widespread perception that high crime, failing schools, unsustainable immigration and the low quality of the NHS were “not being properly confronted by our political leaders” .

Mr. Green went on: Even Conservatives who are concerned about the failure of public sector monopolies in health and education are slow to criticize the Blair Government’ s approach” . That-was because “they know that calling for a reduced role for the state in health and education is to invite being caricatured as uncaring” . Mr. Green urged the Tories not to accept the modem view that individual action and liberty were the same as “selfish individualism.

A government spokesman last night defended the scale of state help, saying: “It is thanks to our system of tax credits and the New Deal that we have two million more people in work than in 1997. We have also raised hundreds of thousands of children out of poverty. ” The analysis of benefit dependency, based on the latest DWP statistics, will strike a chord with a report from the Reform, another right-wing think-tank. Last year it warned that the Government had created a benefits regime that actively dissuades millions from bettering their position” .

Frank Field, the Labour former welfare minister, has also called for the system to be reformed. Welfare should be “a floor on which people built and not a ceiling which made it impossible for them to pass through” , Mr. Field said. Last night David Laws, the Liberal Democrat’ s welfare spokesman, also accused the Chancellor of helping to bolster the dependency culture.

The shadow chancellor Mr. Osborne said: “Under Gordon Brown the role of the state has multiplied and government has got bigger and bigger. This is exactly the opposite of what a competitive enterprise economy needs. ” 

判断题 (  ) Most single-parent families are now dependent on government welfare payments.
【正确答案】 B
【答案解析】由第二段第二句In many single-parent homes with two children, the proportion of families that would be financially crippled without state support is now as high as 61 per cent. 可知, 61%即大部分拥有两个孩子的单亲家庭依靠政府福利金生活, 这里的范围是拥有两个孩子的单亲家庭, 而不是本题中所说的全部单亲家庭。 故该判断错误。
判断题 (  ) The Civitas report suggests that the government policies encourage people not to work.
【正确答案】 A
【答案解析】由第二段首句可知, Civitas智囊团认为福利政策造成了具有感恩之心的选民的出现而不是独立的人民。 意思就是政府福利政策使人民变得不独立, 越来越依靠政府补贴生活。 故该判断正确。
判断题 (  ) The Conservatives are unwilling to challenge Brown’ s policies because they don’ t want their policies to resemble American policies too closely.
【正确答案】 B
【答案解析】第四段首句therefore前面内容正是保守党不愿意仿效美国政策的原因, 不是题目中所提的原因“保守党不愿意质疑布朗的政策” 。 故该判断错误。
判断题 (  ) The Thatcher government-was the initial cause of the rising rates of welfare payments.
【正确答案】 B
【答案解析】由第五段内容可知, 二十世纪六十年代政府依靠政府福利金的家庭只有5%, 但在七十和八十年代撒切尔政府执政时由于失业率的急速增加导致了政府支出的福利金增加。 撒切尔政府的执政并不是福利金增加的直接原因, 直接原因是失业率的增加。 故该判断错误。
判断题 (  ) The report suggests that providing additional funds will not in itself improve health and education in the UK.
【正确答案】 A
【答案解析】由第六段前两句内容可知, 布莱尔首相执政时把大量支出花费在英国的卫生、 教育、 福利事业上单并没有解决英国在这些方面的问题。 故该判断正确。
判断题 (  ) Mr. Green did not want a reduced role for government in health and education because this would be seen as selfish and uncaring.
【正确答案】 A
【答案解析】由倒数第四段内容可知, 格林先生认为政府减少对卫生和教育领域的干预会被认为是不关心民众。 故该判断正确。
判断题 (  ) Reform believes that providing welfare payments makes people lazy.
【正确答案】 A
【答案解析】文中这句话The analysis of benefit dependency, based on the latest DWP statistics, will strike a chord with a report from the Reform, another right-wing think-tank. 中strike a chord with意思是引起共鸣, 说明Reform智囊团的想法和在报告中引用DWP所做数据的Civitas智囊团是一致的, 即认为政府福利性支出使人民变得不独立, 越来越依靠政府补贴生活。 故该判断正确。
判断题  (  ) it is probable that Frank Field would not agree with Civitas or Reform but he does want the welfare system to be reformed.
【正确答案】 A
【答案解析】Reform和Civitas智囊团都对政府福利政策持否定态度。而Field认为Welfare should be “a floor on which people built and not a ceiling which made it impossible for them to pass through” 也就说福利金应该是人们生活的基础而不是难以穿过的天花板, 说明Field对福利政策并不是反对态度。 而且他called for the system to be reformed倡导福利制度的改革。 故该判断正确。