阅读理解 When a company unexpectedly finds itself losing market share and taking a beating at the hands of its competitors, it's a clear signal that a change is needed. For a variety of reasons, any company can suddenly lose the competitive advantage that it previously enjoyed. The mark of a strong business, however, is its ability to overcome such setbacks and reclaim its position as the front runner in its field.
One of the greatest variables in the process, however, is technology, which on one hand makes businesses more efficient and thus profitable than previously thought possible, but changes at such a rapid pace that few businesses utilize it to its full potential. Those companies that invest heavily in the latest technology of the day may find their machines outdated and obsolete the next year, thus losing the advantage that they hoped to gain, and also a substantial amount of investment money as well. Those who are more cautious and buy less of the latest gadgetry may learn that technology changes more slowly, and their competitors who invested more heavily now hold the upper hand. It's a game of hit and miss.
Because of the uneven and unpredictable pace of progress between technological fields, companies are devoting more and more resources to not only acquiring more of the latest developments, but researching the factors that determine their production so as to position themselves better to adapt to the next change. This strategy has been producing positive results for those who employ it, but it is a massively expensive one, limiting its viability to only the largest companies, who are already enjoying many advantages in the market.
Such dynamics make it increasingly difficult for new startup companies to break into established markets, lacking the funding and cash reserves necessary to play the game the same way as the big boys do. The same technology that keeps the large companies on top, however, can still topple them. New, smaller companies have less to lose and thus can afford to gamble on new technologies that larger companies consider too risky to devote themselves to. In the rare occurrences when these risky endeavors bear fruit, proving themselves to be the way of the future, the rewards to those daring enough, or small enough, to invest in them prove well worth the effort.
单选题 11.The text is mainly about______.
【正确答案】 C
【答案解析】属主旨思想题。文章第一段指出现状:有很多原因会造成公司在转瞬之间失去先前的竞争优势。第二段指出:这个过程中最大的变数之一是技术,一方面技术可使企业更高效,获利更多。但这么快速的技术变化使得绝大部分企业难以充分发挥技术的作用。第三段说明:因为技术领域的进步是不一致的,也无从预见,只有已在市场上占有优势的大公司才能投入越来越多的人力物力获取最新的发展态势。第四段又进一步强调技术的不可预测性:水能载舟,也能覆舟,让大公司领先的技术也可以让它垮掉;小公司也可在技术上赌一把。由此可知,全文的中心思想是“技术的不定性对企业动态变化造成的影响”。因此,选项C符合此意。选项A、D、B分别是第三、二段及最后一段中的内容,信息不全面。
单选题 12.When a new technological innovation appears, businesses should______.
【正确答案】 C
【答案解析】属事实细节题。相关信息在第三段第一句:公司投入越来越多的人力物力,不仅用于获取最新的发展态势,而且用于研究决定产品好坏的因素以便更好地定位,适应下一步的变化。由此可知,选项C正确。选项A与第二段第二句内容不符:那些投巨资追赶最新技术的企业会发现第二年他们的机器就过时和废弃了,这不仅使他们失去了预期要取得的技术优势,而且也损失了一大笔资金。选项B与文章最后一句意思不符(这种冒险的尝试能结出果实的情况并不多见);选项D无法从文中推出。
单选题 13.In paragraph 2, "It's a game of hit and miss. " means that______.
【正确答案】 D
【答案解析】属信息推断题。It's a game of hit and miss.在第二段最后一句,字面意思是“这是一种要么打中要么打不中的游戏”。由其所在的上下文来看,显然,本句是对上文的总结、归纳。上文提到:技术一方面可使企业更高效,获利更多,但这么快速的技术变化使得绝大部分企业难以充分发挥技术的作用。那些投巨资追赶最新技术的企业会发现很快不仅失去了预期要取得的技术优势,还损失了一大笔资金。由此可知,投资新技术很难,其结果难以预测;这是一种时输时赢,难以预料的游戏(It’s a game of hit and miss.)。因此,选项D正确。其他选项都推理有误。
单选题 14.The author believes that new technology is______.
【正确答案】 A
【答案解析】属信息推断题。相关信息在文章最后两句:新的小公司没什么好损失的,就可以在新技术上赌一把,而大公司不敢就此冒险。当这些冒险的尝试结出果实时(比较少见),同时也就证明了他们将是未来新潮流的领导者。由此可推知,小公司也可能利用新技术赶上那些不愿冒险的大公司。因此,选项A正确。选项C(新企业领先老企业的主要手段)与此意思不符;选项B无法从原文中推出,utmost语气太绝对;选项D(best太绝对)与第三段最后一句内容不符:采用这种方式确实让公司有所收益,但只有已在市场上占有优势的大公司才能采用。
单选题 15.The most appropriate title for this text would be______.
【正确答案】 C
【答案解析】属主旨思想题。由第一题的分析得知,全文主要论述了技术对公司企业的影响,最后两段还对大、小公司提出了建议。由此可见,选项C符合文意。选项A与第二段第一句意思不符:技术是竞争过程中最大的变数之一;选项B只是最后一段中提到的一个小细节,不足以概括全文;选项D与最后一段第二句意思不符:水能载舟,也能覆舟,让大公司领先的技术也可以让它垮掉。