单选题 .  Questions 1 and 2 are based on the news report you have just heard.
1. 
【正确答案】 C
【答案解析】[听力原文]
   The New Stadium design for the 2020 Summer Olympics in Tokyo was unveiled this week as Japan continues its efforts to reduce ballooning costs to stage the Games. The original design by celebrated architect Zaha Hadid was abandoned in July due to its almost two billion euro price tag. The new concept, designed by local architect Kengo Kuma, will cost half that amount. Kuma is known for blending traditional Japanese style with modem elements and at the unveiling of his design said, "I think this time, the special point was that the surrounding is covered by a green forest. This time, it's not just about the shape of the building and how unique it is, but how the structure melds together with the forest I think that will be the legacy and I think this signifies Japanese style." Kuma's winning design is a 68-thousand-seat stadium that can be increased to 80 thousand if needed. Construction is expected to be completed in November 2019.
   Q: Why was Zaha Hadid's design abandoned?
在日本继续努力减少不断增大的奥运开销之际,2020年东京夏季奥运会的新场馆设计方案已于本周公布。7月,由著名建筑师扎哈·哈迪德提出的原设计方案,由于费用高达近20亿欧元而被放弃。日本本土建筑师隈研吾设计出的新理念,只需一半的造价。隈研吾擅长将日本的传统建筑风格与现代元素相融合。他在设计公布仪式上说:“我认为这次设计的特别之处在于其周边是一片绿色的森林。这次的设计不仅仅关乎建筑的形状和特色,还在于如何把建筑融合进森林中。我认为这会成为我们的遗产,会成为日本风格的代表。”隈研吾的入选设计是一座拥有6.8万个座位的体育场,如果有需要,座位还可增至8万个。建设预计在2019年11月完工。
   利用播放答题导语的时间,快速浏览每道小题的四个选项。由第一小题选项关键词cut down、style、cost money、seats和第2题中表示时间的选项可知,这则新闻中会提到某个建设项目,听音时应侧重项目设计方案以及项目进程等方面。
   四个选项均由because开头,可知本题以why提问;听音时需重点关注因果关系之处。听到问题后立刻回忆所听新闻内容,结合选项作答。
   新闻开头提到,日本正努力减少奥运会的预算,而扎哈·哈迪德的设计方案造价将高达近20亿欧元,所以被放弃,故正确答案为C。